Ik ga op mezelf!


Publicatie datum:

In dit artikel worden punten genoemd waaraan gedacht moet worden voordat iemand op zichzelf gaat wonen.

Gesponsorde koppelingen

Veel studenten en startersdie op zichzelf willen denken hier vaak erg makkelijk over. Ze gaan vaak uit huiszonder er ook maar een moment over na te hebben gedacht. Wil jij ook op jezelf? Lees dan eens dit artikel! Er staan verschillende tips waar je aan kunt denken, voordat het te laat is.

Geld

Geld is een onderwerp waar vaak te weinig over wordt gedacht. Ook als dit ter sprake komt wordt het vaak teniet gedaan. Toch is geld een heel belangrijk onderwerp om goed over na te denken. Om het voor jezelf gemakkelijk te maken is het verstandig om alles op een rijtje te zetten. Begin met de kosten. Zet alle vaste lasten onder elkaar en tel dit bij elkaar op. Zorg er wel voor dat de betalingen in het lijstje per maand zijn en reken ook jaarlijkse en kwartaal betalingen om naar maandelijkse betalingen.

Wat hoort er bij de maandelijkse lasten?

De belangrijkste last en vaak ook de duurste, is de huur of hypotheek. Er kan op twee manieren rekening gehouden worden met deze last. De makkelijkste manier is om een gemiddeld bedrag te nemen en deze bij de vaste lasten op te tellen. Een lastigere manier is om alle vaste lasten en gewone lasten op te tellen en dit van de inkomsten af te trekken. Wat wat over blijft kan bepaald worden als maximum bedrag.

Belangrijke vaste lasten zijn gas, water en energie. Vraag aan bekenden hoeveel zij betalen en zoek uit welke maatschappijen het beste bij jou passen. Als dit bekend is kan er worden uitgerekend hoeveel er per maand ongeveer verbruikt wordt en betaald moet worden. Zet deze lasten boven aan je lijstje.

Als volgende last is het verstandig om te bedenken hoeveel er aan verzekeringen verloren gaat. Denk hierbij aan zorgverzekering, WA-verzekering, autoverzekering, scooterverzekering, etc., etc. Vaak zijn WA- en scooter- verzekeringen jaarlijkse of kwartaal betalingen. Reken deze bedragen om in maandelijkse bedragen en zet dit onder de andere betalingen.

Erg vervelende lasten zijn jaarlijkse grote bedragen. Een voorbeeld hiervan zijn de belastingen. Als er te weinig inkomsten zijn, valt hier kwijtschelding voor aan te vragen. De kwijtschelding wordt alleen geaccepteerd als er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. Is dit niet zo, dan moet dit toch betaald worden. Ga na hoeveel de waterbelasting en gemeentelijke belastingen in de desbetreffende buurt zijn, reken dit om naar maandelijkse lasten en voeg dit toe aan de voorgaande lijst.

Om fatsoenlijk te kunnen leven wil iedereen ook graag een telefoon, internet en televisie. Bespreek met verschillende mensen waar zij zijn aangesloten en bepaal welke provider het best naar wens is. Als dit bekend is, is het gemakkelijk op te zoeken hoeveel de maandelijkse lasten hiervan zijn. Schrijf ook deze lasten bij de voorgaande lasten.

De meest belangrijke lasten zijn nu genoemd. Bedenk nog wel welke vaste lasten er nog meer mee kunnen spelen. Denk hierbij aan sporten, medicijnen, hobby’s en vele andere dingen.

Als alle vaste lasten bepaald zijn is het de tijd om deze op te tellen. Dit kan meer zijn dan verwacht, maar ook minder. Helaas zijn dit niet alle lasten, er moet ook nog rekening gehouden worden met andere lasten. Deze lasten staan niet vast en worden hier gewone lasten genoemd.

Wat valt onder de gewone lasten?

Gewone lasten zijn kosten die verschillen per week of maand. Denk hierbij aan boodschappen, huisdieren, kleren, brandstof, hobby’s, uitgaan en alles waar verder van geleefd wordt.

De boodschappen kunnen verschillen per week. Zo zijn er dingen die dagelijks nodig zijn (eten en drinken) en dingen die wekelijks of maandelijks nodig zijn (wc-papier, schoonmaak middel en shampoo). Voor de boodschappen kan een huishoudpot gemaakt worden. Het is wel handig om een standaard bedrag per week of maand te gebruiken hiervoor. Het is handig om in dit potje ook het geld voor bijvoorbeeld huisdieren mee te nemen.

De hoeveelheid geld die aan kleren, uitgaan, hobby’s, brandstof etc. uitgegeven worden zijn persoonlijk. Sommige mensen geven liever meer geld uit aan kleren dan aan hobby’s en bij anderen is het andersom. Het is wel het handigst om ook hier een standaard voor te nemen. Dan worden misverstanden aan het eind van de maand voorkomen.

Het berekenen van de inkomsten

Onder inkomsten valt al het geld wat maandelijks binnenkomt op jouw rekening. Denk hierbij aan salaris, studiefinanciering en toeslagen. Zet ook alle inkomsten onder elkaar en tel dit bij elkaar op.

Alles is berekend en nu?

Nu alles is bereken is het de bedoeling dat de vaste lasten en de gewone lasten bij elkaar opgeteld worden. Dit eindbedrag moet van de inkomsten afgetrokken worden. Is dit een getal boven nul betekend het dat er in ieder geval genoeg inkomsten zijn, er wordt zelfs wat over gehouden. Dit extraatje is handig om op te sparen voor het geval dat er iets stuk gaat, zoals een wasmachine of een koelkast. Is dit een min getal dan is het verstandig om te kijken of er meer verdiend kan worden, of bezuinigd. Het is namelijk niet de bedoeling dat er erg grote schulden ontwikkeld gaan worden.

Alleen of met meer?

Wordt het samenwonen of alleen? Dit is een verstandige vraag om te stellen voordat er wordt verhuisd. Aan samenwonen zitten enkele voor- en nadelen, maar die zijn er ook bij het alleen wonen.

Voor- en nadelen bij het alleen wonen

Iemand die alleen woont, kan lekker zijn eigen ding doen, hoeft zich om niemand zorgen te maken en kan alles precies zo inrichten als diegene wilt. Het kan alleen wel zijn dat iemand die alleen woont zich snel alleen gaat voelen. Ook kunnen de kosten erg hoog vallen af en toe.

Voor- en nadelen bij het samenwonen

Bij het samenwonen is er altijd iemand die er bijna dagelijks is. Dit kan gezellig zijn, maar ook irritaties opwekken. Het is handiger bij in- en uitgaven. De vaste lasten kunnen gehalveerd worden of de inkomsten verdubbeld. Als er goede afspraken gemaakt worden, in verband met bijvoorbeeld het huishouden, is het vaak gemakkelijk samenleven en valt er best wat leuks uit te halen. Als dit niet gebeurt, kunnen er aardig wat ruzies ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de taken naar mening oneerlijk verdeeld zijn, maar ook omdat er veel herrie wordt gemaakt. Ook moet er worden opgelet met eventuele huisdieren. De huisgenoot kan allergisch zijn, of het echt niet willen. Of de ander wil graag een huisdier, maar jij echt niet. Bedenk dat als je samenwoont er rekening gehouden moet worden met elkaar en overleg alles tijdig.

Huur of koopwoning?

Na goed te hebben nagedacht over geld en samenwonen is het denken over een huis en goede optie. Voor studenten is het vaak moeilijk een woning te kopen. Hiervoor is namelijk een hypotheek nodig, die alleen verstrekt wordt als er een fulltimebaan in bezit is met een contract voor onbepaalde tijd. Om in aanmerking voor een huurwoning te komen is vaak veel makkelijker. Dit is per gemeente verschillend, maar vaak moet je een aantal jaar ingeschreven staan bij dezelfde gemeente. Het nadeel aan een huurwoning via de gemeente is dat er vaak een lange wachttijd is. Ook zijn er woningen te huur bij particulieren, deze mensen selecteren zelf de huurders. Iets anders dan huur of koop is anti kraak. Dit is goedkoper dan huur, maar een nadeel hieraan is dat het voor een korte tijd is.

De inrichting

De kosten van een inrichting variëren. Vaak wordt er voor starters veel aangeboden en ook tweede hands is veel goedkoop te krijgen. Als er iets meer geld te besteden is kan er ook voor gekozen worden om alles nieuw te kopen. Bedenk wel dat dit vaak meer kost als verwacht. Belangrijke aspecten van een inrichting zijn; wasmachine, gasfornuis, bed, eettafel, bank, tv, kasten, koelkast en stoelen. Een eigen huis kan worden ingericht naar eigen smaak en levensstijl.

Ook moet er voorbereid worden op kosten voor vloeren, muren, kozijnen en andere onderhoud. Vaak zitten er geen vloeren meer in een huis, zijn de muren kaal en kunnen de (houten) kozijnen wel een laagje verf gebruiken. Om dit allemaal eigen en gezellig te maken is het vaak nodig om dit soort aanpassingen te nemen.

Uiteindelijk

Aan het begin lijkt een eigen huis geweldig, leuk en fantastisch, maar als er even over na wordt gedacht lijkt het moeilijk en lastig. Dit valt allemaal reuze mee, als er maar goed nagedacht is van te voren. Uiteindelijk zal iedereen genieten van een eigen huis en de vrijheid die dit met zich mee brengt. Het is zeker de moeite waard.

 

Andere artikelen:

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen

Een aquarium voor beginners

In dit artikel wordt beschreven hoe beginners het beste een aquarium kunnen aanschaffen en hoe ze dit moeten onderhouden.

De Russische dwerghamster als huisdier

Dit artikel beschrijft hoe een Russische dwerghamster gehouden kan worden en extra informatie over de leefwijze ervan.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie wonen

Gipsblokken: kwalitatief en makkelijk

Bouwen met gipsblokken: snel, kwalitatief en flexibel. Een overzicht van de mogelijkheden en soorten.

Sleutel-op-de-deur ja of nee?

Voor en nadelen van een sleutel-op-deur-woning!

Geen stress over uw verbouwing met een goede begeleiding

Tips voor het goed laten uitvoeren van uw verbouwing

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Tips voor het opknappen van de zolder

In veel huizen is de zolder een vergeten ruimte, waar de bewoners eigenlijk nooit komen. Dit artikel geeft tips voor het omtoveren van de zolder van rommelhok naar leefruimte.

low-budget-klus-tips

handige tips om uw huis gezellig te maken

Goedkoop tuinieren, gratis tuinplanten, onderhoudsvrije tuin

Een mooie, onderhoudsvrije tuin hoeft niet duur te zijn.

Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Hoe maak je een goedkope of zelfs gratis houten loungebank?

Steeds meer mensen willen graag een houten loungebank in de tuin, zo maak je die goedkoop of zelfs gratis.

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

Kosten Koper Berekenen

Kosten koper berekenen voor de aankoop van een nieuw huis

Bespaar me die koude voeten!

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Liever een goed bed

Voor een goede nachtrust heb je een goed bed nodig. Waar let je op?

De bouw zit nog niet op social media te wachten

Veel bouwbedrijven hebben nog geen social media beleid en kiezen voor de traditionele manier van communiceren. .

Het kiezen van een kwaliteits rookkanaal

Op zoek naar de juiste kachelpijp

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Nieuwe tuinplannen

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Een mooie goedkope keuken ontwerp je zelf met deze gratis 3D ontwerpsoftware

Probeer het ook eens en ontwerp zelf een compleet nieuw keuken met deze 3d keuken ontwerpsoftware.

Goed, goedkoop en veilig zelf je huis schilderen

Lees hier hoe je goed, veilig en goedkoop zelf je huis kan schilderen.

Isoleren is besparen - isolatie - tips

Zoals iedereen weet en beseft, zijn onze energiefakturen de laatste tijd fel de lucht ingeschoten en niemand is er blij mee. Goed isoleren is gewoon 'een must'.