Zelf een laminaatvloer leggen


Publicatie datum:

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Gesponsorde koppelingen

Een laminaatvloer geeft je huis een zeer mooie en ruime uitstraling. Een laminaatvloer is best prijzig, maar je kunt makkelijk besparen op de instalatie. Als je namelijk een beetje handig is kun je zelf kliklaminaat leggen. Hoe je dat moet aanpakken lees je hier.

Een ondervloer

Laminaat is een harde vloer en daarom wordt het altijd aangeraden een ondervloer neer te leggen. Dit werkt geluidsdempend. Bij een appartement complex is dit zelf verplicht en wordt er vaak gevraagd naar een certificaat van de ondervloer. Zorg dan dat je een vloer hebt die minimaal 10Db geluid demt. Heb je een  vrijstaand huis is het minder belangrijk, maar kan het nog wel erg prettig zijn voor jezelf. Vaak zijn deze ondervloeren op een rol of in platen te koop. Deze kun je makkelijk afsnijden en leggen. Alle delen dien je met tape aan elkaar vast te maken.

De voorbereiding

Voor je begint met het leggen van de vloer moet je bedenken hoe je de vloer gaat leggen. Het wordt normaal gezien geadviseerd om de planken in de lengte te leggen. Daarnaast moet je met de klikrichting mee werken. Zo kun je beslissen in welke hoe je moet beginnen. Daarnaast wordt het aangeraden het laminaat altijd 48 uur van te voren te laten acclimatiseren in de kamer waar het moet komen. Dit kan gewoon in de verpakking.

Het laminaat leggen

Je begint met een hele plank te leggen. Tussen de plank en de muur leg je stelblokjes, zodat er speling blijft tussen de vloer en de muur. Dit doe je ook bij alle volgende planken die langs de muur komen. De tweede plank kun je gemakkelijk langs de korte plank in de eerste klikken en zo ga je de hele rij door. De laatste plank moet je afzagen. Je kunt dit zo afzagen dat er ongeveer nog een centimeter tussen de laatste plank en de muur zit. Met het afgezaagde deel wat je over hebt kun je de tweede rij beginnen. Deze klik je met de lange kant in de eerste plank van de eerste rij. De tweede plank van de tweede rij klik je eerst met de korte kan vast en vervolgens met de lange kant. Zo ga je de hele kamer door. Bij eventuele lastige hoeken, bijvoorbeeld verwarmingsbuizen, kun je gewoon een stuk uit het laminaat zagen met een decoupeerzaag, zodat de plank door mooi omheen valt.

De afwerking

Als de vloer helemaal gelegd is kun je de stelblokjes weghalen. Met plinten kun  je nu de ruimte tussen het laminaat wegwerken. Deze plinten kun je gemakkelijk op het laminaat plakken en hoekjes kun je knippen met een speciale plintenschaar. Hierdoor kun je makkelijk hoeken van bijvoorbeeld 45 graden knippen.

Een laminaatvloer is dus makkelijk te leggen. Toch is het belangrijk dat je er de tijd voor neemt en zorgt dat al het laminaat goed zit, je kunt namelijk nooit meer terug, tenzij je het hele laminaat er weer uithaalt. Heb dus geduld en werk precies. Zo krijg je een zeer mooie vloer waar je jaren plezier van kunt hebben.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Energiebesparen kan iedereen!

Huishoudens laten geld liggen door niet op woningisolatie en energiebesparing te letten.

Draagmuur verwijderen onder toezicht!

Het verwijderen van bouwconstructie's zoals een draagmuur moet dor een erkende aannemer worden uitgevoerd.

Een moestuin op je balkon

Lees hier hoe je van een kleine tuin iets gezelligs kunt maken.

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Een nieuw bed, een nieuw matras

Een nieuw matras kopen? Waar moet je dan op letten?

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Een bloemetje kan er altijd bij

Van bloemen in huis word je vrolijk en blij. En ze zorgen bovendien voor een gezellig kleurtje en een heerlijk geurtje.

Wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Bluestone en Marmer worden allebei verkocht als hardstenen terrastegels, wat is het verschil tussen Bluestone en Marmer?

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Subtropische vijvertjes

Wat is dit ? hoe maak je ze ?

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Ik ga op mezelf!

In dit artikel worden punten genoemd waaraan gedacht moet worden voordat iemand op zichzelf gaat wonen.

Buitenkeuken

De buitenkeuken is in steeds meer nederlandse tuinen dé nieuwe trend

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Woondecoratietip: Zelfgemaakte foto op hout afdrukken

Aan het bedenken hoe u de woonkamer of de tuin persoonlijker kunt maken? Bent u op zoek naar een bijzondere manier om een mooie familiefoto af te laten drukken?

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Een leuke krijtbordtafeltje maken

Uitleg hoe je zelf een leuk krijtbordtafeltje kunt maken

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

Als het maar lekker ruikt!

Lekkere geuren in je huis zorgen voor sfeer en gezelligheid.

Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.