Antikraak wonen


Publicatie datum:

Dit artikel legt uit wat antikraak is en wat de voor- en nadelen ervan zijn

Gesponsorde koppelingen

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een schappelijke en tegelijk betaalbare kamer te vinden voor de student in Nederland. Voor de piepkleinste kamertjes, betaal je vaak al de volle prijs. Voor niet alle studenten is het leven op kamers dan ook financieel niet weggelegd. Antikraak wonen is voor hen de ideale oplossing.

Wat is Antikraak wonen?
Er is tegenwoordig erg veel aandacht voor het beleid tegen krakers in Nederland. Wanneer er namelijk eenmaal krakers in een pand zijn getrokken, loopt de sloop of verbouwing hiervan erge vertraging op. Om te voorkomen dat er krakers in lege panden trekken, heeft men antikraak wonen bedacht. Voornamelijk studenten wonen dan tijdelijk in panden die anders leeg zouden komen te staan. Hiervoor hoeven ze relatief weinig huur te betalen, aangezien ze er voor een 'goed doel' zitten; het buitenhouden van krakers.

Het tijdelijke wonen en de kosten
Wanneer je antikraak gaat wonen, weet je dat er een moment komt dat je je huis moet verlaten. Het kan zo zijn dat dit erg last minute gebeurt, waardoor je binnen twee weken het huis uit moet. Dit is natuurlijk een groot nadeel. De meeste antikraak bedrijven zullen echter proberen om een nieuw onderkomen te vinden voor jou en je huisgenoten. Tegenover dit nadeel staat echter het grote voordeel van de voordelige huur. Deze ligt meestal, ongeacht de grootte van het pand, tussen de 175 en 200 euro. Dit is exclusief gas, water en licht, maar ook als je dit erbij op telt heb je een relatief lage huurprijs.

In wat voor pand kom ik terecht?
Het is erg verschillend in wat voor pand je terechtkomt, aangezien er natuurlijk veel verschillende soorten huizen zijn die leeg komen te staan. Het kan gaan om gezinswoningen, appartementen in flats, maar ook om immens grote panden van bijvoorbeeld oude fabrieken. Met hoeveel mensen je in het pand mag wonen hangt natuurlijk af van de grootte hiervan. Vaak geldt echter de voordelige regel dat de huur per persoon gelijk blijft, ongeacht het aantal mensen met wie je in het huis woont. Het bewonen van een gezinswoning met zijn tweeën, kost op die manier dus evenveel per persoon als het bewonen met zijn vieren.

Regels en controle
Aan het antikraak wonen zijn wel de nodige regels verbonden. Je tekent een contract, waardoor je er gelijk mee akkoord gaat dat je eventueel binnen twee weken moet vertrekken. Ook wordt er goed in de gaten gehouden of je het huis goed verzorgd. Natuurlijk hoeft het niet helemaal netjes te zijn, maar onherstelbare veranderingen aan het pand zijn verboden. In sommige gevallen komt er daarom een medewerker van het antikraak bedrijf eens in de zoveel tijd een kijkje nemen in je huis. Dit gaat er erg gemoedelijk aan toe en is niet echt iets om je zorgen over te maken. Voor je eigen veiligheid is het vaak ook verplicht om na het tekenen van het contract een veiligheidspakket te kopen en deze in het pand te bevestigen. Het pakket bestaat uit een brand en koolstofmonoxide melder, een brandblusser en een branddeken. Omdat je dit pakket zelf koopt, mag je het natuurlijk weer meenemen wanneer je het pand moet verlaten.

Vooral voor de minder rijke student is antikraak wonen een ideaal alternatief voor een 'gewoon' studentenhuis. Maar ook mensen die het op zichzelf wonen eerst tijdelijk uit willen proberen kunnen er erg veel baat bij hebben.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie wonen

Waar kun je een goed huis bouwen voor 500 euro?

Iedereen heeft recht op een eigen woning, daarom komt er een huis voor iedereen voor maar 500 euro?

Buitenkeuken

De buitenkeuken is in steeds meer nederlandse tuinen dé nieuwe trend

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Warmtepomp: goed voor het milieu en de portemonnee

Bespaar op je verwarmingskosten met een warmtepomp. Een hoog rendement, lage kosten

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Architectuur en zonlicht

Dit artikel gaat over hoe je goed gebruik kan maken van zonlicht in het interieur.

Wandafwerking door een erkende stukadoor laten uitvoeren.

Voor een goede en betaalbare wandafwerking kiest u een erkende stukadoor die weet wat hij doet.

Zonnepanelen

Betaal jij voor je buurman zijn zonnepanelen?

Voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar waar haal je de tijd vandaan en wat is het nut?

Kalkverf zorgt voor unieke sfeer en laat je muren ademen

Kalkverf is een nobele materie die een geoefende aanpak vereist. Een overzicht van de mogelijkheden en verschillende technieken.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

RVS bij toeval ontdekt

Dit artikel beschrijft de uitvinding van RVS, een knap staaltje metaal!

LED Verlichting dé trend van 2013

LED Verlichting is dé trend van 2013, steeds meer mensen stappen over, en met goede reden!

Een nieuw bed, een nieuw matras

Een nieuw matras kopen? Waar moet je dan op letten?

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Goed ventileren om gezond te leven

De hele dag door over voldoende lucht van degelijke kwaliteit kunnen beschikken is letterlijk van levensbelang voor de mens.

Kijkers en kopers: is je huis echt klaar voor de verkoop ?

Je huis staat te koop en je zoekt een koper. Een koper wil eerst kijken. Hoe trek je met je huis de aandacht van potentiële kopers? Hoe vergroot je dus de kans op kijkers en hoe zorg je dat je huis in de goede smaak valt.

Een leuke krijtbordtafeltje maken

Uitleg hoe je zelf een leuk krijtbordtafeltje kunt maken

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.