Antikraak wonen


Publicatie datum:

Dit artikel legt uit wat antikraak is en wat de voor- en nadelen ervan zijn

Gesponsorde koppelingen

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een schappelijke en tegelijk betaalbare kamer te vinden voor de student in Nederland. Voor de piepkleinste kamertjes, betaal je vaak al de volle prijs. Voor niet alle studenten is het leven op kamers dan ook financieel niet weggelegd. Antikraak wonen is voor hen de ideale oplossing.

Wat is Antikraak wonen?
Er is tegenwoordig erg veel aandacht voor het beleid tegen krakers in Nederland. Wanneer er namelijk eenmaal krakers in een pand zijn getrokken, loopt de sloop of verbouwing hiervan erge vertraging op. Om te voorkomen dat er krakers in lege panden trekken, heeft men antikraak wonen bedacht. Voornamelijk studenten wonen dan tijdelijk in panden die anders leeg zouden komen te staan. Hiervoor hoeven ze relatief weinig huur te betalen, aangezien ze er voor een 'goed doel' zitten; het buitenhouden van krakers.

Het tijdelijke wonen en de kosten
Wanneer je antikraak gaat wonen, weet je dat er een moment komt dat je je huis moet verlaten. Het kan zo zijn dat dit erg last minute gebeurt, waardoor je binnen twee weken het huis uit moet. Dit is natuurlijk een groot nadeel. De meeste antikraak bedrijven zullen echter proberen om een nieuw onderkomen te vinden voor jou en je huisgenoten. Tegenover dit nadeel staat echter het grote voordeel van de voordelige huur. Deze ligt meestal, ongeacht de grootte van het pand, tussen de 175 en 200 euro. Dit is exclusief gas, water en licht, maar ook als je dit erbij op telt heb je een relatief lage huurprijs.

In wat voor pand kom ik terecht?
Het is erg verschillend in wat voor pand je terechtkomt, aangezien er natuurlijk veel verschillende soorten huizen zijn die leeg komen te staan. Het kan gaan om gezinswoningen, appartementen in flats, maar ook om immens grote panden van bijvoorbeeld oude fabrieken. Met hoeveel mensen je in het pand mag wonen hangt natuurlijk af van de grootte hiervan. Vaak geldt echter de voordelige regel dat de huur per persoon gelijk blijft, ongeacht het aantal mensen met wie je in het huis woont. Het bewonen van een gezinswoning met zijn tweeën, kost op die manier dus evenveel per persoon als het bewonen met zijn vieren.

Regels en controle
Aan het antikraak wonen zijn wel de nodige regels verbonden. Je tekent een contract, waardoor je er gelijk mee akkoord gaat dat je eventueel binnen twee weken moet vertrekken. Ook wordt er goed in de gaten gehouden of je het huis goed verzorgd. Natuurlijk hoeft het niet helemaal netjes te zijn, maar onherstelbare veranderingen aan het pand zijn verboden. In sommige gevallen komt er daarom een medewerker van het antikraak bedrijf eens in de zoveel tijd een kijkje nemen in je huis. Dit gaat er erg gemoedelijk aan toe en is niet echt iets om je zorgen over te maken. Voor je eigen veiligheid is het vaak ook verplicht om na het tekenen van het contract een veiligheidspakket te kopen en deze in het pand te bevestigen. Het pakket bestaat uit een brand en koolstofmonoxide melder, een brandblusser en een branddeken. Omdat je dit pakket zelf koopt, mag je het natuurlijk weer meenemen wanneer je het pand moet verlaten.

Vooral voor de minder rijke student is antikraak wonen een ideaal alternatief voor een 'gewoon' studentenhuis. Maar ook mensen die het op zichzelf wonen eerst tijdelijk uit willen proberen kunnen er erg veel baat bij hebben.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie wonen

Op kamers - Deel 2: Kamer bezichtigen

Op kamers in 3 stappen! Deel 2: Kamer bezichtigen

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Stap voor stap verbouwen

Tips bij het stap voor stap verbouwen van je woning

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

Lekkage verhelpen

Een lekkage komt nooit gelegen en kan veel schade opleveren. Dicht het lek zelf aan de hand van dit artikel!

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Voorjaarsschoonmaak

Het is weer tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Maar waar haal je de tijd vandaan en wat is het nut?

Van oud naar nieuw!

Van oude spullen die op zolder staan, een nieuwe inrichting maken

Energiebesparen kan iedereen!

Huishoudens laten geld liggen door niet op woningisolatie en energiebesparing te letten.

Programmeren en ontwerpen

Relatie tussen programma van eisen en ontwerper

Een huis kopen? Ga eerst zelf op onderzoek uit!

Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen.

Goede sloten betere oplossing tegen inbraak dan politie

Misdaadexperts denken dat betere beveiliging effectiever is dan de inzet van extra politiekracht

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

RVS bij toeval ontdekt

Dit artikel beschrijft de uitvinding van RVS, een knap staaltje metaal!

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

De beste houtkachel, veel besparen op je stookkosten

Met en goede houtkachel kun je heel veel besparen op je stookkosten, lees hier wat de beste allesbranders zijn.

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Nieuwe tuinplannen

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Hoe maak je een goedkope of zelfs gratis houten loungebank?

Steeds meer mensen willen graag een houten loungebank in de tuin, zo maak je die goedkoop of zelfs gratis.

Bespaar me die koude voeten!

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?