Architectuur en zonlicht


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over hoe je goed gebruik kan maken van zonlicht in het interieur.

Gesponsorde koppelingen

Een van de belangrijkste dingen in een interieur is licht. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je goede eigenschappen van een ruimte kunt benadrukken met licht. Dit is niet alleen mogelijk met kunstlicht maar ook met zonlicht.

Gesponsorde koppelingen

lichtval 
Het werken met zonlicht begint al bij het ontwerpen van het gebouw. Bij het ontwerp word er rekening gehouden met de richting van het zonlicht en de plaatsing van ramen. Door het plaatsen van ramen op specifieke manieren kun je verschillende lichteffecten creëren.
Licht van boven of onder kan kunstzinnige effecten hebben op een ruimte. Bij licht dat van boven komt voel je jezelf kleiner en lijkt de ruimte hoger en opener. Buiten dat het een mooi effect geeft is het ook een van de natuurlijkste manieren om licht in een ruimte te ontvangen. De zon schijnt tenslotte ook van boven en hierdoor geeft het een rustgevend gevoel.Ramen
Om zonlicht naar binnen te laten schijnen hebben we natuurlijk ramen nodig. Ramen hebben ook invloed op de manier van lichtval, denk hierbij aan verschillende vormen en de grote van ramen.
Kijk bijvoorbeeld naar ronde ramen; deze ramen geven een meer uitvloeiend licht en geven daardoor geen directe schaduwhoeken. Dit heeft een meer organisch effect. Je zou ook juist meer schaduweffecten kunnen maken door gebruik van roedes in de ramen. Hiermee krijg je een mooi lijnenspel op de muur of vloer. Daarbuiten zijn er nog lichtkoepels en verschillende dakramen. Grote dakramen geven een ruimte vooral een ruimer gevoel omdat je een breed zicht hebt op de buiten omgeving. Smalle dakramen langs een muur kunnen ook effect hebben op de ervaring van de muur. Zo kun je een muur op een natuurlijke manier uitlichten. Hierdoor krijg je ook het idee dat de muur hoger is omdat de muur als het ware nog verder omhoog gaat waar het raam eindigt.
Ondanks we licht in ons interieur heel belangrijk vinden willen we soms het zonlicht liever niet naar binnen schijnen. Je kunt het licht bijvoorbeeld filteren doormiddel van vitrage of volledig buitensluiten door een overgordijn. Als je wel licht naar binnen wilt maar in mindere maten kun je gebruikmaken van shutters of jaloezieën.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Zo naar boven, zo naar beneden

Met een trap kun je naar boven en beneden. Een trap moet veilig zijn, maar mag er ook mooi uitzien.

Stap voor stap verbouwen

Tips bij het stap voor stap verbouwen van je woning

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Een moestuin op je balkon

Lees hier hoe je van een kleine tuin iets gezelligs kunt maken.

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.