Gipsblokken: kwalitatief en makkelijk


Publicatie datum:

Bouwen met gipsblokken: snel, kwalitatief en flexibel. Een overzicht van de mogelijkheden en soorten.

Gesponsorde koppelingen

Gipsblokken zijn bouwelementen uitgerust met tand en groef. Ze zijn makkelijk om binnenwanden te construeren, maar evengoed voor scheidingswanden. De blokken zijn verkrijgbaar in diverse diktes en zijn dus breed toepasbaar. Naast de makkelijke plaatsing zijn de brandweerstand en de geluidsisolerende eigenschappen zeker belangrijke pluspunten. Voor de natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld badkamers, zijn er speciale waterwerende blokken op de markt. Ze kunnen zelfs gebruikt worden om douchewanden mee op te trekken.
Een scheidingswand in gipsblokken. Tips en materialen 

TOEPSASSINGEN
Scheidingswand
Dit soort muren vorm een scheiding tussen verschillende ruimtes. Wanneer deze muren geen dragende functie hebben in het gebouw, wordt er vaak beroep gedaan op gipsblokken. Ze zorgen voor flexibiliteit omdat het mogelijk is om ze op te trekken in de afwerkingsfase van een gebouw.

Voorzetwand
Een bestaande wand kan om verschillende redenen verborgen moeten worden: hij is niet meer mooi, hij is krom, ... Voor de voorzetwanden is de bloktdikte van 5 centimeter al voldoende. In combinatie met een isolatiemateriaal kan deze voorzetwand extra akoestische en/of thermische isolatie bieden.

Akoestische scheidingswand
Deze wanden zijn opgebouwd uit en dubbele rij gipsblokken met daartussen een geluidsabsorberend materiaal. De randen zijn afgewerkt met randstroken.

Technische schachtwand
Gipsblokken hebben een hoge brandweerstand en zijn dus ideaal voor het ommuren van leidingen van centrale verwarming, gasluchtafvoeren, enzovoort.

Ondermetselen van baden
Met de blokken van 5 centimeter maakt u makkelijk een muurtje onder de badrand. Na betegeling komt deze gelijk met de badrand.

 

EIGENSCHAPPEN EN KENMERKEN

Dikte
Gipsblokken zijn verkrijgbaar in diverse diktes en zijn dus toepasbaar in verschillende situaties. De diktes zijn 5, 7 en 10 centimeter, zowel bij de gewone als bij de (blauwe) hydroblokken.

Gewicht
Het gewicht per stuk stijgt met de dikte: 17, 24 en 55 kilogram. Ook hier is er geen verschil tussen de gewone en de hydroblokken.

Hardheid
De minimale hardheid bedraagt 55.

Geluidsisolerend
De geluidsisolerende eigenschappen hangen uiteraard af van de dikte van de blokken. Bij 5 centimeter houden ze 32 decibel tegen, bij 7 centimeter is dat 34 en en bij 10 centimeter 37. Gecombineerd met isolerend materiaal kan een isolatie tot 60 decibel bekomen worden.

Thermische weerstand
De thermische weerstand varieert tussen de 0,14 en 0,269.

 

Brandweerstand
Bij de blokken van 5 centimeter zien we een brandweerstand van 1 uur, zowel bij de montage met kurkband als bij de montage met PU-schuim. Bij de blokken van 7 centimeter is dat 3 uur bij kurkband en 2 uur bij PU. Bij de blokken van 10 centimeter is dat 4 uur tegenover 2 uur.

 

Waterafstotendheid
Standaard gipsblokken hebben een wateropname van meer dan 5% na 2 uur onderdompeling. Hydro gipsblokken hebben een wateropname van minder dan 5% na 2 uur onderdompeling. Hierdoor zijn deze gipsblokken geschikt voor toepassingen in vochtige of niet-verwarmde ruimtes alsook als onderste laag in andere ruimtes (om opstijgend vocht tegen te gaan).

 

PLAATSING

Voorbereiding
De voorbereiding bestaat uit het reinigen van de vloer. Daarna worden de lijnen uitgezet op vloer en wand waartegen de wand in gipsblokken zal komen, dit gebeurt met een laser of traceerkoord.  Als een wand in gipsblokken moet aansluiten op een bepleisterde wand dan moet de pleister eerst worden verwijderd. Controleer eveneens of de vloer voldoende vlak is alvorens de gipsblokken wand op te bouwen.

Begin plaatsing
Na de voorbereiding kan er geplaatst worden. Onder de eerste rij kan best een folie of een PVC U-profiel geplaatst worden ter bescherming tegen opstijgend vocht. Daarna gaat u verder met het plaatsen van de eerste rij. Hiervoor zijn de Hydro gipsblokken ideaal. De blokken zijn op de kanten voorzien van tand en groef en worden verder langs alle zijden met elkaar en met de andere wanden verlijmd. Daarna worden de volgende rijen geplaatst. Let erop dat de blokken voldoende tegen elkaar geduwd worden, er mag tussen de blokken maximaal een voeg van 2 à 3 mm zitten. De blokken kunnen aangedrukt worden door middel van een rubber hamer.  Van de laatste blok (tegen de wand) wordt (minimaal) de tand afgezaagd, er mag een speling van 2 cm zijn tussen de gipsblok en de wand, deze kan dan opgevuld worden met lijm.

De tweede rij moet onmiddellijk geplaatst worden na de eerste rij alvorens de lijm van de eerste rij volledig kan uitharden.  De blokken in de verschillende rijen moeten geschrankt worden.

Onderlinge verbindingen
De blokken zijn voorzien van tand en groef en worden onderling met elkaar verlijmd. Gebruik bij voorkeur het product aangegeven door de fabrikant van de blokken.

Aansluiting op vloer en plafond
De aansluiting op de vloer is afhankelijk van de gestelde eisen. Gaat het bijvoorbeeld om een vochtige ruimte? Dan komt er onder de eerste rij blokken een folie of plastiek om opstijgend vocht tegen te gaan.

De aansluiting op het plafond: Werk de wand in blokken uit tot zo dicht mogelijk tegen het plafond maar respecteer wel een afstand van zeker 2 cm tussen wand en plafond.  Onder een beton plafond kan gewerkt worden met een kurkband en Blocage PF3 (voegmiddel om finaal alles op te stoppen).  Voor een verbeterd akoestisch resultaat wordt aangeraden met een PU-schuim te werken.  Onder een plafond in gipskarton worden de openingen opgestopt met Blocage PF3 (voegmiddel) en voegband.

Deur- en vensteropeningen? 
Voor openingen van max. 100 cm breed laat je de eerste rijen enkele cm doorlopen en laat je de 5de rij volledig doorlopen. In de deuropening plaats je een ondersteuning. De twee blokken plaats je boven de deur en je zorgt ervoor dat de voegen niet langs de deurzijde lopen. De afstand tussen de deurzijde en de voegen moet minimum 10 cm bedragen. Wanneer de lijm verhard is kan de opening op maat gezaagd worden.

Voor openingen van meer dan 100 cm breng je een versteviging aan in de vorm van een gegalvaniseerd profiel of baksteen latei.

Gereedschap
De blokken zaag je met een rechte zaag of een Tungsten zaag. Voor speciale vormen, bochten of krommingen kan je met een gebogen zaag werken.

Voor een mooi afgewerkt resultaat dat overschilderbaar, bepleisterbaar of behangbaar is kan de volledige wand afgestreken worden met een fijne laag PF Liss afwerkingsmiddel.

 

Let op

Als er achteraf electrische leidingen in de wand geplaatst moeten worden zijn er beperkingen aan de diepte van de sleuven (afhankelijk van de dikte van de blokken uiteraard).  Diepte van de sleuven: blokken van 5 en 7 cm, maximaal 20 mm, blokken van 10 cm, maximaal 25 mm.Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Behang: schuimvinyl

Hoe is schuimvinyl opgebouwd?

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Programmeren en ontwerpen

Relatie tussen programma van eisen en ontwerper

Waar kun je een goed huis bouwen voor 500 euro?

Iedereen heeft recht op een eigen woning, daarom komt er een huis voor iedereen voor maar 500 euro?

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.

Goedkoper verhuizen

Verhuizen kan een dure aangelegenheid zijn, met verhuizers, het inrichten van je nieuwe huis en meer kosten. Maar het kan ook goedkoper!

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Een vijver: snelcursus vijver bouwen

hoe leg ik een vijver aan?

Goed, goedkoop en veilig zelf je huis schilderen

Lees hier hoe je goed, veilig en goedkoop zelf je huis kan schilderen.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Goedkoop en mooi wonen in Tilburg

Woningen in Tilburg

Toch de verwarming maar aan - bespaartips tijdens koude dagen

Nu de herfst echt is begonnen gaat overal de verwarming weer aan. Maar heb je wel nagedacht over hoeveel warmte er naar buiten gaat?

Subtropische vijvertjes

Wat is dit ? hoe maak je ze ?

Draagmuur verwijderen onder toezicht!

Het verwijderen van bouwconstructie's zoals een draagmuur moet dor een erkende aannemer worden uitgevoerd.

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Smallere woningen in trek

Door de economische crisis en het groeiend aantal kleiner wordende huishoudens zijn smallere woningen in trek.

Lekkage verhelpen

Een lekkage komt nooit gelegen en kan veel schade opleveren. Dicht het lek zelf aan de hand van dit artikel!

Haagse portiekwoningen

geschiedenis van de Haagse portiekwoning