Het leven thuis


Publicatie datum:

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Gesponsorde koppelingen

Hoe thuis zo knus en leefbaar mogelijk met elkaar te maken.

Het begrip 'thuis'
Als je denkt aan thuis, denk je waarschijnlijk aan fijne tijden, lekker ontspannen, gezellig met elkaar, familie, vroeger.
Thuis: het verlangen naar veiligheid, rust, gezelligheid, conversaties.
Maar ook: onderkomen, onderdak, 'toevluchtsoord'.
Het is vaak zo vanzelfsprekend: "Ooh, ik heb dat thuis laten liggen." Of: "Nou, dat doe ik straks thuis wel even."
Als je er goed over nadenkt is thuis wel een kostbaar bezit waar je zuinig op moet zijn, het moet beschermen en ervoor moet zorgen dat dit zo blijft.

Waar hou je rekening mee?
Je moet je lekker voelen in je huis, met zachte kleuren of juist hier en daar wat felle, sprekende kleuren voor het contrast, met mooie prenten, schilderijen of juist helemaal niets aan de muur, veel accessoires, of enkele hier en daar.
Als je (jonge) kinderen hebt, wil je ook voor hen geschikte plekken creëren en ze de ruimte geven om zich te kunnen uiten, zowel geestelijk als lichamelijk.
Je wil dat je gasten zich ook op hun gemak voelen, een huiselijke sfeer geven, zodat je gezellige avonden onder elkaar kunt doorbrengen, maar tegelijkertijd moet dit allemaal wel in de lijn liggen van je eigen smaak.

Maar het kan wel eens gebeuren dat je voelt dat er iets niet lekker zit in huis, het moet op één of andere manier hier en daar anders, maar je kunt er niet de vinger opleggen wat dat is.
Je hebt immers pas een mooi bankstel gekocht, of een nieuwe vloer laten leggen, in principe heb je al het meubilair naar je smaak gekocht, maar toch klopt er iets niet.

Aankleedtips
In de huiskamer kan het kil en koud aanvoelen doordat er geen stoffering is gebruikt, bijvoorbeeld doordat men jaloezieën of lamellen gebruikt. Heb je daarbij ook een leren bankstel, wat natuurlijk prachtig is, dan kan het extra kil en koud overkomen.
Leg eens een mooi, groot kleed op de grond onder de salontafel. Dit geeft een enorm knusse en warme sfeer.
Een wit, of crèmekleurig kleed staat ontzettend fris en sfeervol. Men neemt gauw aan dat een wit kleed snel vies is, maar het tegendeel is waar.
Het kleed hoeft niet per definitie duur te zijn. Wanneer je het adres hebt gevonden waar je leuke kleden kan kopen die goed betaalbaar zijn, kun je hierin ook nog eens leuk afwisselen.
Je hebt natuurlijk ook kleden met mooie motieven, warme kleuren, enzovoorts. Je kunt het zo gek niet bedenken. Als je niet te kieskeurig bent, niet te 'doorsnee-denkend', kun je in principe alles met elkaar combineren; het kan zeer verrassend uitpakken.

Natuurlijk is het erg praktisch om jaloezieën of lamellen te gebruiken, maar voor meer warmte en gezelligheid zijn gordijnen toch een betere oplossing, dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak en keuze.
Door vitrages zit je lekker vrij. Hou er wel rekening mee dat het daardoor niet te donker wordt in huis, overdag.

Een mooie zwart-wit plaat van een beroemdheid aan de muur staat fantastisch.
Boven de eettafel kun je een mooi schilderij van een dinerend gezelschap, of iets in die trant neerhangen.
Hang een schilderij in het zicht vanuit je vaste plek neer waarin je je kunt plaatsen of hele verhalen kunt fantaseren. Dat verveelt nooit.

Je kunt een collage maken van je favoriete foto's. 
Gebruik foto's van je familie, je omgeving, mensen waar je leuk contact mee hebt, foto's van mooie, gezellige gebeurtenissen; je kunt hier werkelijk alle kanten mee op.
Je kunt dit maken van een grote afgedankte schilderijlijst: draai de plaat om, gebruik dit als ondergrond om de foto's op te plakken.
In de keuken, kan dit een geweldig pronkstuk zijn. Hou er rekening mee, dat de eventueel wat donkere foto's onderaan komen en de lichte bovenaan; dit voor een beter zicht op iedere foto.
Het grote, kale oppervlak op de hal, bijvoorbeeld, kan er in één keer een enorme boost van krijgen.
Het vergt wel wat tijd om dit te creëren, maar het is een leuke bezigheid en het loont zich zeker.
Want elke keer valt er weer iets anders te bekijken. En wanneer er visite is, kan dit bovendien leuke gesprekken opleveren.

Levendigheid
De slaapkamer valt natuurlijk ook knusser te maken dan alleen het bed en de kledingkast. Aan de muur boven de kussens kun je mooie lijsten hangen, dat geeft een leuk resultaat.
Of als je graag leest voor het slapen gaan, kun je mooie, grote, platte kussens aan de muur bevestigen. Beide kussens mogen van kleur of dessin verschillen, tenzij je het natuurlijk wat rustiger wilt hebben.
Van een leuke stof op de markt kun je hiervoor iets maken in je eigen smaak en grootte.

Planten
In een verloren hoekje kun je een mooie plant neerzetten, heb je zelf niet zulke groene vingers, maar hou je wel van planten, zet er dan één neer die niet zo heel veel water en zorg nodig hebben.
Hou er rekening mee, dat wanneer je je huis nog moet inrichten, je eerst nog even wacht met planten kopen voordat alle meubelen op z'n plek staat. Je vergist je namelijk snel in de ruimte en voor je het weet leef je in een waar 'oerwoud'.

Verlichting
Goede verlichting is ook van belang om een warme sfeer te creëren. Gebruik zachte lampen. Spaarlampen geven ook zacht licht en is tegelijkertijd natuurlijk beter voor je eigen portemonnee, maar zeker ook voor het milieu.
In iedere hoek van het zitgedeelte kun je een leuke schemerlamp neerzetten of plaats een spot boven je favoriete schilderij. 

Speelgoed
Als je speelgoed van de kinderen op wil bergen in een box, hoeft dit niet persé in een gladde, plastic box, maar je kunt er ook een mooie, grote mand voor gebruiken of een ouderwetse dekenkist. Dit pronkstuk kun je dan een mooi plekje geven in de huiskamer.
Geef de kinderen, naast hun slaapkamers een vaste plek om te spelen en ruim de spullen elke keer op dezelfde plek op, zodat zij ook de plek weten en waar het opgeruimd moet worden. Dat is voor iedereen duidelijk.

Keuken
Tegenwoordig zie je in veel keukens neutrale kleuren, zoals grijs of crème, op de muren. Maar probeer eens een leuke mediterrane kleur, warm oranje, of zonnig geel: dit geeft voor het koken, wat voor velen een verplicht nummer is en erg vervelend kan zijn na een lange dag werken, een heel andere dimensie cq. ambiance.
Je wordt er beslist vrolijker van. Zet een radio in de keuken. Wanneer je je aardappels aan het schillen bent, of het vlees kruidt met je favoriete radiozender of idool op de achtergrond, kom je zeker in de sfeer en vergeet je dat koken een 'lastige klus' is.
Wanneer je kind je mee wil helpen met koken en het is nog niet zo vaardig, zorg er dan ten eerste voor dat het ver van de hete pannen en het vuur af is, geef het een stuk groente en een niet al te scherp mes, zodat hij/zij zich 'verdienstelijk' kan maken met het voorbereiden van een heerlijk avondmaal.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning?

Meer informatie over het goedkoop verkrijgen van een nul energie woning ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning.

Een spannend vergezicht in je tuin

Tover een kale muur in je tuin om tot een schitterend vergezicht. Een tuinschilderij biedt ongekende kansen!

Zo ziet zonwering in dubbelglas er uit

Hoe ziet dat er nou uit, die zonwering in dubbel glas?

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Verhuizen naar Duitsland

Wil je verhuizen naar Duitsland? Hoewel Duitsland erg veel op Nederland lijkt zijn er toch ook wel grote verschillen. Hou hier rekening mee!

Waar je rekening mee moet houden bij een bubbelbad

Bubbelbaden worden steeds populairder. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je er een wilt?

Hoe moeilijke vlekken verwijderen uit kleding?

Hoe moeilijke vlekken zoals bloed, groenten, fruit, rode wijn, chocolade, zweet op kleding te verwijderen is.

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.

Antikraak wonen

Dit artikel legt uit wat antikraak is en wat de voor- en nadelen ervan zijn

Voordelige aanpassing bouwplan veranda afdak

Door een kleine aanpassing aan het bouwplan van een veranda afdak kun je voordeliger bouwen.

Werkzaamheden en uurtarief van een schilder

Een schilder is een vakman die wil voor u kan betekenen, maar welke werkzaamheden zijn dit en hoeveel kosten deze?

Op kamers - Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Op kamers in 3 stappen! Deel 3: Kamer betrekken/verhuizen

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Lekkage verhelpen

Een lekkage komt nooit gelegen en kan veel schade opleveren. Dicht het lek zelf aan de hand van dit artikel!

Verhuistips die verhuizen net iets gemakkelijker maken!

Wanneer je gaat verhuizen kan dit een hoop stress met zich meebrengen. Niet alleen op de dag van de verhuizing maar ook van te voren en na de verhuizing zijn er een hoop zaken welke je bezig houden.

Een vijver: snelcursus vijver bouwen

hoe leg ik een vijver aan?

Vertrek naar Duitsland

Redenen om te gaan wonen over de grens in Duitsland

De tuin als buitenkamer

Voorjaar, dé tijd om weer in de tuin aan het werk te gaan.

Voordelen zonnepanelen

Er zijn veel voordelen van zonnepanelen. Deze voordelen wegen op tegen de nadelen. U kunt ze hier lezen.

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.

Subtropische vijvertjes

Wat is dit ? hoe maak je ze ?

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Dakkapel, een nieuwe ruimte bij je bestaande huis

Zonder te verhuizen toch een ander huis. Of het nou om een nieuwe slaapkamer, een nieuwe werkkamer of een studeerkamer gaat, een dakkapel is de oplossing. Je zult met meer plezier in je bestaande huis wonen en de waarde gaat flink omhoog.