Kalkverf zorgt voor unieke sfeer en laat je muren ademen


Publicatie datum:

Kalkverf is een nobele materie die een geoefende aanpak vereist. Een overzicht van de mogelijkheden en verschillende technieken.

Gesponsorde koppelingen

Kalkverf is een natuurlijk product dat  muren laat ademen en zorgt voor een unieke nobele sfeer in de ruimte. De verschillende applicatietechnieken zorgen er voor dat met één kleur telkens een ander effect kan worden bekomen. U vermoedt het al: het is geen makkie om kalkverf om een correcte manier aan te brengen. Tenminste als het gaat over échte kalkverf. Tegenwoordig zijn er namelijk heel wat producten op de markt die zich richten tot de amateurklusser, maar deze verven zijn nauwelijks de naam kalkverf waardig.

GESCHIEDENIS

Kalkverf bestaat al eeuwen. Vroeger werd het veelal door boeren gebruikt om jaarlijks hun stallen mee te schilderen om ongedierte en bacteriën buiten te houden. Maar het mengsel dat zij toen maakten is nauwelijks te vergelijken met de hedendaagse kalkverf. Zo is de huidige kalkverf heel wat stabieler en zijn er verschillende kleuren verkrijgbaar.

 

SAMENSTELLING

Wat is kalkverf

Kant en klare kalkverven bevatten gebluste kalk als bindmiddel (luchtkalk), meestal met toeslag van organisch bindmiddel voor het bereiken van een goede droging.  Gebluste kalk (calciumhydroxide) ontstaat door CaO (reactieproduct na verhitting van kalksteen) te “blussen” met water.  Gebluste kalk kan zowel in poedervorm of in pasta of vloeibare vorm voorkomen.

 

Hydraulische kalk

Hydraulische kalk bevat naast calciumverbindingen ook aluminium en siliciumverbindingen en reageert met water.  Hydraulische kalk moet dus net voor gebruik aangemaakt worden met een hoeveelheid water.

 

Mineralen

Kalkverf is opgebouwd uit mineralen die de het uitzicht en het gevoel van de verf bepalen. Onder een microscoop zie je bij die mineralen kleine facetjes zoals bij een briljant. Deze facetjes weerkaatsen het licht en zorgen dus voor een steeds ander effect, naargelang de lichtinval.

 

Echt versus nep

Er zijn heel wat “kalkverven” op de markt die die naam nauwelijks waardig zijn, aangezien ze praktisch geen kalk bevatten. De echte kalkverf bevat tot 70% kalk. De goedkope verven zijn veelal de producten die worden aangeprezen als “makkelijk aan te brengen”. Ze zijn inderdaad makkelijk verwerkbaar, maar kunnen niet tippen aan de kwaliteit van échte kalkverf. Ze geven in sommige gevallen poeder af na de behandeling en het effect is nooit zo mooi als bij de authentieke kalkverf. Echte kalkverf is niet iets wat je zonder voorkennis kan gebruiken. Je moet het grillige product echt kennen en beheersen voor je er mee kan werken.

 

EIGENSCHAPPEN

Rijkdom aan effect

Het effectengamma van kalkverf is zeer breed. Je kan zelfs met één kleur verschillende ruimtes in je woning toch een ander uitzicht geven door andere technieken te gebruiken. Daarnaast speelt het licht ook constant met het effect. Zo kan eenzelfde kamer in de voormiddag een heel andere sfeer uitstralen dan in de namiddag.

 

Nooit somber

Nog een voordeel van kalkverf is dat het effect nooit somber is. Zelfs in de meer donkere kleuren straalt het toch een zekere helderheid uit die je met traditionele verf nooit kan bereiken.

 

Modern én klassiek

Het hardnekkige misverstand dat kalkverf enkel in aardetinten verkrijgbaar is en enkel in eerder klassieke interieurs tot zijn recht komt bestaat nog steeds. Tegenwoordig zijn de goede kalkverven verkrijgbaar in ruim 180 kleuren. Sommige daarvan zijn zeer fel en misstaan absoluut niet in een hypermodern designinterieur.

 

Natuurlijk

Kalkverf is een natuurlijk product dat schimmelwerend en bacteriedodend werkt. Het is een ademende verf die automatisch zorgt voor een gezonde muur. Deze dampdoorlaatbaarheid zorgt er immers voor dat vocht in de ondergrond ongehinderd naar buiten kan verdampen. Op die manier kunnen er geen vochtconcentraties ontstaan tussen verflaag en ondergrond, die kunnen leiden tot afbladderen en scheurvorming.

 

 

AANBRENGEN EN TECHNIEKEN

Professional

Ik wil u niet ontmoedigen, maar schilderen met kalkverf is geen makkelijke klus. Zelfs voor schilders die al jaren ervaring hebben met traditionele verf is het een heel andere manier van werken. Als ze met kalkverf aan de slag willen moeten ze eigenlijk alles wat ze weten over schilderen vergeten en met een open geest zich de nieuwe technieken eigen maken. Ten eerste is de verf redelijk dik en dus moeilijk verwerkbaar. Daarnaast moet je bedreven zijn in het toepassen van de schildertechnieken om een mooi resultaat te krijgen. De raad is dus: werk enkel met vaklui die hun kunnen al bewezen hebben in het werken met deze verven.

 

Primer

Het aantal soorten ondergrond waarop je zonder meer kalkverf kan aanbrengen is beperkt. Maar net zoals bij traditionele verven, kan je met een primer een goede hechting bekomen op gelijk welk ondergrond. Je kan in sommige gevallen zonder primer te werk gaan (eigenlijk enkel op nieuw pleisterwerk), maar dan zullen heel wat leveranciers van kalkverf geen garantie willen geven.

 

Gereedschap

In tegenstelling tot het klassieke schilderen heb je met kalkverf niet genoeg aan een verfrol en een kwast. Naargelang welk effect je beoogt heb je verschillende gereedschappen nodig zoals bijvoorbeeld borstel, plastiek spatel, inox spatel, verfrol, enzovoort.

 

Technieken

In principe is het aantal technieken onuitputtelijk, naargelang de inspiratie van de schilder. Er zijn echter vijf technieken die heel vaak terugkomen en enorm populair zijn:

Chaux brossées tirées: deze applicatie laat zich uitvoeren met de borstel of met een combinatie van de rol en de borstel. Men gebruikt de borstel op zijn platte zijde, en afwisselend op de kant. Men werkt nat in nat en trekt de strepen compleet asymmetrisch  om vooral geen uniformiteit te creëren. Men werkt altijd van boven naar beneden en gaat vervolgens voor de volgende strook van op schouderbreedte van beneden naar boven. Men kan beter horizontale lijnen op de boorden vermijden.

Chaux brossées nuagées: deze techniek is bijna dezelfde als de eerste, met als enig verschil dat men met de borstel kriskras strepen en vlekken trekt.

Chaux lissées: voor deze techniek heeft men enkel een plastiek spatel en een rol nodig. Men kan opteren voor een gewaxte versie of een niet- gewaxte. Bij de eerste is het effect veel heviger. De techniek bestaat erin om zeer onevenwichtige banen te trekken, dus geenszins rechte banen!

Chaux ferrées: men werkt deze techniek uit met een rol en een inox­ spatel die de mineralen kapotmaakt waardoor er gepronon­ceerde vlek­ken ontstaan. Men bouwt het effect op in drie lagen. Deze applicatie lijkt heel erg op het beken­de 'Venetiaans stucco lustro'.

Chaux fines: hier is enkel een spatel nodig en in plaats van kalk­verf gebruikt men kalkpasta. Deze wordt als een kleiachtige massa op de muur gesmeerd. Men bekomt een steeneffect dat heel mat, effen en zonder veel beweging lijkt, maar een enorme diepte bezit.

 

Lagen

Omdat er in verschillende lagen wordt gewerkt moet je tussen de verschillende behandelingen een wachttijd respecteren. Na de primer wacht je best minimum 24 uur. Tussen twee lagen laat je 12 uur en vooraleer je de protectionlaag aanbrengt, wacht je nog eens 24 uur tot enkele dagen, afhankelijk van de warmte en de vochtigheid.

 

Omstandigheden

Net zoals bij de meeste verfproducten geldt ook hier de regel: tijdens het aanbrengen mag het niet kouder dan 5°C en niet warmer dan 35°C zijn. Een geopende pot verf moet volledig worden opgebruikt. In contact met de lucht wordt de verf beenhard. Bij het aanbrengen zorg je er voor dat de verf niet in contact komt met de huid, want door de hoge zuurtegraad brandt het product op de huid.

 

 

ONDERHOUD EN RENOVATIE

Herstellen

Het herstellen van kalkverf is zeer moelijk, zoniet onmogelijk. Kalk heeft immers een geheugen. Alles wat in de eerste laag gebeurt zal voor altijd zichtbaar blijven. Een beschadiging is dus niet zo makkelijk weg te werken. Er bestaan echter wel trucs om beschadigingen te camoufleren.

 

Protection

Maar er is een mogelijkheid om beschadigingen te voorkomen. Iets waar kalkverf bijvoorbeeld niet tegenkan is rechtstreeks contact met water. Als je de kalk met een natte vinger aanraakt heb je daar dus voor altijd een vlek. Je kan daarom opteren om een watergedragen vernis aan te brengen. Deze beschermt de kalk, maar het volledige effect van de kalk zal verloren zijn. Er zijn echter producten op de markt die een volwaardige bescherming bieden terwijl de look and feel van de kalk niet veranderen. Hierdoor kan kalkverf zelf in vochtige ruimtes, zoals bijvoorbeeld keuken of badkamer, worden toegepast (uiteraard niet in de douche zelf of boven een spoelbak).

 

Switchen

De kans dat je nadat je kalkverf hebt ervaren opnieuw traditionele verf zou willen is  eerder klein. Maar je kan door het gebruik van bepaalde primers opnieuw overstappen. En als je je nadien toch zou bedenken kan je met diezelfde primer opnieuw naar kalkverf terugkeren.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 7
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Houd je terras droog!

Op je terras zit je liever droog. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Een nieuw bed, een nieuw matras

Een nieuw matras kopen? Waar moet je dan op letten?

Bespaar me die koude voeten!

Koude voeten maken dat je de temperatuur als laag ervaart. Dat is niet comfortabel, niet prettig en te duur. Hoe los je koude voeten op?

Goede sloten betere oplossing tegen inbraak dan politie

Misdaadexperts denken dat betere beveiliging effectiever is dan de inzet van extra politiekracht

De bouw zit nog niet op social media te wachten

Veel bouwbedrijven hebben nog geen social media beleid en kiezen voor de traditionele manier van communiceren. .

Stap voor stap verbouwen

Tips bij het stap voor stap verbouwen van je woning

Witte vlekken - waas op uw buitengevel?

Het verwijderen van witte vlekken op uw buitengevel.

Het kiezen van een kwaliteits rookkanaal

Op zoek naar de juiste kachelpijp

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

De beste toiletpot

Hoe is de toiletpot in het verleden ontstaan. Wat is de beste toiletpot en waar moet deze aan voldoen.

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

Dubbelglas, kosten en voordelen

Dubbelglas is tegenwoordig de standaard in elk huis, maar wat zijn de kosten en hoe worden deze berekend?

Wat je allemaal nodig hebt als je thuis verlaat

je kunt zoveel vergeten als je voor de eerste keer het nest thuis verlaat. Dit artikel zal je helpen.

Gezinsuitbreiding: het vergt meer voorbereiding dan u misschien zou denken!

Het lijkt een gemakkelijk plan: het enige wat nodig lijkt bij gezinsuitbreiding is een extra kind. In werkelijkheid brengt het echter heel wat problemen met zich mee.

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Waarborgsom bij koopcontract woonhuis of appartement

Storten waarborgsom op rekening notaris bij aankoop huis of appartement

Kijkers en kopers: is je huis echt klaar voor de verkoop ?

Je huis staat te koop en je zoekt een koper. Een koper wil eerst kijken. Hoe trek je met je huis de aandacht van potentiële kopers? Hoe vergroot je dus de kans op kijkers en hoe zorg je dat je huis in de goede smaak valt.

Woondecoratietip: Zelfgemaakte foto op hout afdrukken

Aan het bedenken hoe u de woonkamer of de tuin persoonlijker kunt maken? Bent u op zoek naar een bijzondere manier om een mooie familiefoto af te laten drukken?

Hoe maak je een goedkoop nieuw schuurdak deel 3

Het goedkoop vernieuwen van een schuurdak vergt toch meer creativiteit dan verwacht.

Zonnepanelen

Betaal jij voor je buurman zijn zonnepanelen?

Goedkoop tuinieren, gratis tuinplanten, onderhoudsvrije tuin

Een mooie, onderhoudsvrije tuin hoeft niet duur te zijn.

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.

Kosten Koper Berekenen

Kosten koper berekenen voor de aankoop van een nieuw huis

Buitenkeuken

De buitenkeuken is in steeds meer nederlandse tuinen dé nieuwe trend