Kies een hypotheek die bij je past


Publicatie datum:

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken.

Gesponsorde koppelingen

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken. Kies je voor een vaste of variabele rente? Zet je de nieuwe hypotheek ‘kort’ of ‘lang’ vast als je voor een vaste rente kiest? En hoeveel wil je aflossen van je hypotheek tijdens de nieuwe looptijd?

Bij het kiezen van een hypotheek is het belangrijk dat je kijkt naar je persoonlijke omstandigheden. Op deze manier kun je veel sneller deze vragen beantwoorden en een keuze maken. Kijk niet alleen naar je financiële situatie (en eventueel die van je partner), maar denk ook na over welk risico je wilt nemen. Je leeft nu maar denk ook na over de toekomst, bijvoorbeeld als over tien of dertig jaar je hypotheek afloopt. Hoeveel moet je dan terugbetalen aan de bank? Het is dus belangrijk dat je je goed oriënteert.

Aflossen

Bepaald eerst welke hypotheekvorm je neemt. Wil je tijdens of na de looptijd aflossen? Binnen de verschillende hypotheekvormen kun je kiezen voor aflossing tijdens de looptijd of aflossing aan het einde van de looptijd. Belangrijk bij deze afweging is wat in de toekomst je inkomen is. Verwacht je dat je inkomen gaat stijgen? Of denk je dat je juist minder gaat verdienen omdat je bijvoorbeeld van plan bent om minder te gaan werken, of met pensioen gaat? Ook dan wil je natuurlijk nog makkelijk je maandelijkse hypotheeklasten kunnen betalen. Daarnaast komt ook het risico dat je wilt nemen om de hoek kijken. In het begin aflossen geeft zekerheid, maar zorgt ook voor een lagere belastingaftrek. Een alternatief is om periodiek geld opzij te zetten. Dat kan wel lastig zijn als je maandlasten relatief hoog zijn.

Nieuwe regelgeving per 1 augustus 2011

Vanaf 1 augustus 2011 geldt een nieuwe regelgeving voor hypotheken. Je kunt niet meer kiezen voor een 100% aflossingsvrije hypotheek. Je kunt dan een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor maximaal 50% van de marktwaarde van de woning.

Vast of variabel?

Wil je de hypotheek kort (maximaal twee jaar) of lang (langer dan twee jaar) vastzetten? De rente voor een 5- of 10-jarige hypotheek is in het afgelopen jaar flink gestegen (1 tot 1,5%). Als de economie aantrekt en de inflatie oploopt, stijgt waarschijnlijk de rente nog meer. Dan lijkt een langere rentevasteperiode wellicht interessant. Het nadeel is dat hypotheken met lange rentevaste termijnen de komende jaren fors duurder worden. Dit is een gevolg van de nieuwe internationale toezichtregels voor banken. Hierdoor is er een kans dat de rente voor lange rentevaste termijnen (meer dan tien jaar) gaat stijgen.
Is een korte rentevaste periode dan een goed alternatief? Minder zekerheid, maar wel een lage variabele rente. Voordeel is dat de maandlasten flink lager zijn dan die van een hypotheek van bijvoorbeeld tien jaar vast. Dat komt doordat je extra moet betalen voor de zekerheid van een langlopende vaste rente. Nadeel van de variabele rente is dat deze snel kan oplopen, en dan stijgen je maandlasten net zo hard mee.

Hoogte hypotheek - rentemix

Een gewone hypotheek is niet hoger dan 75% van de executiewaarde. Dat is de waarde van je huis als je gedwongen bent het te verkopen. Wil je een hogere hypotheek, dan betaal je meer rente omdat het risico voor de geldverstrekker groter is (let wel, je mag tot 1 augustus 2011 maximaal 125% van de executiewaarde lenen). Leen dus niet meer dan nodig is. Kies in overleg met je hypotheekadviseur een hypotheek die bij je past. Neem als vuistregel dat je hoogte van jouw hypotheek officieel niet meer mag zijn dan ongeveer vier- tot vijfmaal je bruto jaarinkomen. Vind je het lastig, om de juiste renteperiode te kiezen, dan kun je met de bank ook een rentemix bespreken. Op deze manier kun je je hypotheek in drie delen splitsen: een deel rentevast voor tien jaar, een tweede deel vast voor twee jaar, en voor het restant kies je dan een variabele rente. Zo spreid je de risico’s.

De rentevaste periode loopt af

Om het verlengingsvoorstel van de bank goed te kunnen beoordelen is het verstandig om jezelf het volgende af te vragen:

  • Past de nieuwe rentevasteperiode bij je levensfase? Wil je meer zekerheid door te kiezen voor een langere periode zodat je weet wat je vaste maandlasten zijn? Of kun je een maandelijkse wijziging in de hoogte van je lasten makkelijk opvangen?
  • Is de waarde van je woning gestegen? Dan kun je met de bank misschien een lager rentepercentage afspreken aangezien de geldverstrekker minder risico loopt. De waardestijging kun je aantonen met de WOZ-beschikking of een taxatierapport).
  • Welke grote (structurele) uitgaven verwacht je de komende jaren? Heb je meer financiële ruimte, overweeg dan meer af te lossen of om een extra storting te doen in het spaargedeelte van de hypotheek.
  • Hoe lang heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek? Sinds 2001 is de periode waarover je de rente van je hypotheek fiscaal kunt aftrekken beperkt tot maximaal 30 jaar. Zorg er dus voor dat je voldoende afgelost hebt om een eventuele resterende hypotheek te kunnen blijven betalen.
  • Verwacht je een stijging van de rente? Vraag dan aan een adviseur of je de verhoging van de lasten kunt betalen en wat de alternatieven zijn.

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Ramen en Deuren Aanbieding Vergelijk

Om u gewis op weg te helpen hebben wij een hoeveelheid handige toelichtingen voor u samengesteld om de omwisseling van je ramen en deuren zo soepel mogelijkerwijs te laten verlopen . .

Op kamers - Deel 2: Kamer bezichtigen

Op kamers in 3 stappen! Deel 2: Kamer bezichtigen

Het kiezen van een kwaliteits rookkanaal

Op zoek naar de juiste kachelpijp

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

RVS bij toeval ontdekt

Dit artikel beschrijft de uitvinding van RVS, een knap staaltje metaal!

Voordelige aanpassing bouwplan veranda afdak

Door een kleine aanpassing aan het bouwplan van een veranda afdak kun je voordeliger bouwen.

Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Waarborgsom bij koopcontract woonhuis of appartement

Storten waarborgsom op rekening notaris bij aankoop huis of appartement

De voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking

Lees hier alle voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking.

Liever een frisse nachtrust

Slapen is belangrijk. Soms lukt het niet, misschien moet je iets aan het bed veranderen?

Witte vlekken - waas op uw buitengevel?

Het verwijderen van witte vlekken op uw buitengevel.

Waar je rekening mee moet houden bij een bubbelbad

Bubbelbaden worden steeds populairder. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je er een wilt?

Ideeën voor een tuindoek

Met een tuindoek voeg je een extra dimensie toe aan je tuin. Het geeft je de mogelijkheid extra kleur toe te voegen, extra diepte en zelfs een serie van nieuwe vergezichten.

De leukste speeltoestellen voor kinderen

Lees hier alles over de leukste speeltoestellen voor in je eigen tuin.

De beste vaatwastabletten, de goedkoopste vaatwastabletten

Welke vaatwastabletten zijn als beste getest door de consumentenbond en welke zijn het goedkoopst.

Wat is de beste Jacuzzi, wat is de goedkoopste Jacuzzi?

Een goede Jacuzzi hoeft niet duur te zijn. Op zoek naar de beste Jacuzzi voor het minste geld.

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

Goede sloten betere oplossing tegen inbraak dan politie

Misdaadexperts denken dat betere beveiliging effectiever is dan de inzet van extra politiekracht

Hoe berg je alles in je slaapkamer op?

Een nieuwe kast voor op je slaapkamer, hoe pak je dat aan en waar liggen de kansen?

Zonwering in dubbel glas - een uitkomst

Zonwering tussen twee lagen isolatieglas. Veel voordelen, eenvoudig in gebruik. Toch niet populair.

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Verhuistips die verhuizen net iets gemakkelijker maken!

Wanneer je gaat verhuizen kan dit een hoop stress met zich meebrengen. Niet alleen op de dag van de verhuizing maar ook van te voren en na de verhuizing zijn er een hoop zaken welke je bezig houden.

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.