Kies een hypotheek die bij je past


Publicatie datum:

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken.

Gesponsorde koppelingen

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken. Kies je voor een vaste of variabele rente? Zet je de nieuwe hypotheek ‘kort’ of ‘lang’ vast als je voor een vaste rente kiest? En hoeveel wil je aflossen van je hypotheek tijdens de nieuwe looptijd?

Bij het kiezen van een hypotheek is het belangrijk dat je kijkt naar je persoonlijke omstandigheden. Op deze manier kun je veel sneller deze vragen beantwoorden en een keuze maken. Kijk niet alleen naar je financiële situatie (en eventueel die van je partner), maar denk ook na over welk risico je wilt nemen. Je leeft nu maar denk ook na over de toekomst, bijvoorbeeld als over tien of dertig jaar je hypotheek afloopt. Hoeveel moet je dan terugbetalen aan de bank? Het is dus belangrijk dat je je goed oriënteert.

Aflossen

Bepaald eerst welke hypotheekvorm je neemt. Wil je tijdens of na de looptijd aflossen? Binnen de verschillende hypotheekvormen kun je kiezen voor aflossing tijdens de looptijd of aflossing aan het einde van de looptijd. Belangrijk bij deze afweging is wat in de toekomst je inkomen is. Verwacht je dat je inkomen gaat stijgen? Of denk je dat je juist minder gaat verdienen omdat je bijvoorbeeld van plan bent om minder te gaan werken, of met pensioen gaat? Ook dan wil je natuurlijk nog makkelijk je maandelijkse hypotheeklasten kunnen betalen. Daarnaast komt ook het risico dat je wilt nemen om de hoek kijken. In het begin aflossen geeft zekerheid, maar zorgt ook voor een lagere belastingaftrek. Een alternatief is om periodiek geld opzij te zetten. Dat kan wel lastig zijn als je maandlasten relatief hoog zijn.

Nieuwe regelgeving per 1 augustus 2011

Vanaf 1 augustus 2011 geldt een nieuwe regelgeving voor hypotheken. Je kunt niet meer kiezen voor een 100% aflossingsvrije hypotheek. Je kunt dan een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor maximaal 50% van de marktwaarde van de woning.

Vast of variabel?

Wil je de hypotheek kort (maximaal twee jaar) of lang (langer dan twee jaar) vastzetten? De rente voor een 5- of 10-jarige hypotheek is in het afgelopen jaar flink gestegen (1 tot 1,5%). Als de economie aantrekt en de inflatie oploopt, stijgt waarschijnlijk de rente nog meer. Dan lijkt een langere rentevasteperiode wellicht interessant. Het nadeel is dat hypotheken met lange rentevaste termijnen de komende jaren fors duurder worden. Dit is een gevolg van de nieuwe internationale toezichtregels voor banken. Hierdoor is er een kans dat de rente voor lange rentevaste termijnen (meer dan tien jaar) gaat stijgen.
Is een korte rentevaste periode dan een goed alternatief? Minder zekerheid, maar wel een lage variabele rente. Voordeel is dat de maandlasten flink lager zijn dan die van een hypotheek van bijvoorbeeld tien jaar vast. Dat komt doordat je extra moet betalen voor de zekerheid van een langlopende vaste rente. Nadeel van de variabele rente is dat deze snel kan oplopen, en dan stijgen je maandlasten net zo hard mee.

Hoogte hypotheek - rentemix

Een gewone hypotheek is niet hoger dan 75% van de executiewaarde. Dat is de waarde van je huis als je gedwongen bent het te verkopen. Wil je een hogere hypotheek, dan betaal je meer rente omdat het risico voor de geldverstrekker groter is (let wel, je mag tot 1 augustus 2011 maximaal 125% van de executiewaarde lenen). Leen dus niet meer dan nodig is. Kies in overleg met je hypotheekadviseur een hypotheek die bij je past. Neem als vuistregel dat je hoogte van jouw hypotheek officieel niet meer mag zijn dan ongeveer vier- tot vijfmaal je bruto jaarinkomen. Vind je het lastig, om de juiste renteperiode te kiezen, dan kun je met de bank ook een rentemix bespreken. Op deze manier kun je je hypotheek in drie delen splitsen: een deel rentevast voor tien jaar, een tweede deel vast voor twee jaar, en voor het restant kies je dan een variabele rente. Zo spreid je de risico’s.

De rentevaste periode loopt af

Om het verlengingsvoorstel van de bank goed te kunnen beoordelen is het verstandig om jezelf het volgende af te vragen:

  • Past de nieuwe rentevasteperiode bij je levensfase? Wil je meer zekerheid door te kiezen voor een langere periode zodat je weet wat je vaste maandlasten zijn? Of kun je een maandelijkse wijziging in de hoogte van je lasten makkelijk opvangen?
  • Is de waarde van je woning gestegen? Dan kun je met de bank misschien een lager rentepercentage afspreken aangezien de geldverstrekker minder risico loopt. De waardestijging kun je aantonen met de WOZ-beschikking of een taxatierapport).
  • Welke grote (structurele) uitgaven verwacht je de komende jaren? Heb je meer financiële ruimte, overweeg dan meer af te lossen of om een extra storting te doen in het spaargedeelte van de hypotheek.
  • Hoe lang heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek? Sinds 2001 is de periode waarover je de rente van je hypotheek fiscaal kunt aftrekken beperkt tot maximaal 30 jaar. Zorg er dus voor dat je voldoende afgelost hebt om een eventuele resterende hypotheek te kunnen blijven betalen.
  • Verwacht je een stijging van de rente? Vraag dan aan een adviseur of je de verhoging van de lasten kunt betalen en wat de alternatieven zijn.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Subtropische vijvertjes

Wat is dit ? hoe maak je ze ?

Rolluiken offertes vergelijken

Rolluiken offertes, vergelijk verschillende leveranciers en bespaar op de totale kosten.

De tuinkas

De tuinkas is allang niet meer alleen voor de grote tuinder

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Wat is de beste Jacuzzi, wat is de goedkoopste Jacuzzi?

Een goede Jacuzzi hoeft niet duur te zijn. Op zoek naar de beste Jacuzzi voor het minste geld.

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Liever een frisse nachtrust

Slapen is belangrijk. Soms lukt het niet, misschien moet je iets aan het bed veranderen?

Een leuke krijtbordtafeltje maken

Uitleg hoe je zelf een leuk krijtbordtafeltje kunt maken

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Het maken van een tv paneel

Een beschrijving voor het bouwen van een tv paneel met een paneel,twee balken en ledikanthaken.

Pergola

Een pergola in de tuin is zeker niet ouderwets of tuttig. Nee, een pergola is mooi en nuttig! Creeer ook diepte en hoogte in je tuin met deze tips.

De tuin als buitenkamer

Voorjaar, dé tijd om weer in de tuin aan het werk te gaan.

Smallere woningen in trek

Door de economische crisis en het groeiend aantal kleiner wordende huishoudens zijn smallere woningen in trek.

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Liever een goed bed

Voor een goede nachtrust heb je een goed bed nodig. Waar let je op?

Goed ventileren om gezond te leven

De hele dag door over voldoende lucht van degelijke kwaliteit kunnen beschikken is letterlijk van levensbelang voor de mens.

Antiek of Ikea?

Antiek is op dit moment goedkoper dan ooit, en kan alleen maar meer waard worden. Lees hier hoe ook U hier voordeel uit haalt!

Lekkage verhelpen

Een lekkage komt nooit gelegen en kan veel schade opleveren. Dicht het lek zelf aan de hand van dit artikel!

Eetkamerstoelen belangrijk meubel item

Hip en trendy design meubelen zijn weer helemaal in,

Dakkapel, een nieuwe ruimte bij je bestaande huis

Zonder te verhuizen toch een ander huis. Of het nou om een nieuwe slaapkamer, een nieuwe werkkamer of een studeerkamer gaat, een dakkapel is de oplossing. Je zult met meer plezier in je bestaande huis wonen en de waarde gaat flink omhoog.

De leukste speeltoestellen voor kinderen

Lees hier alles over de leukste speeltoestellen voor in je eigen tuin.

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Voordelige aanpassing bouwplan veranda afdak

Door een kleine aanpassing aan het bouwplan van een veranda afdak kun je voordeliger bouwen.