Kies een hypotheek die bij je past


Publicatie datum:

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken.

Gesponsorde koppelingen

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken. Kies je voor een vaste of variabele rente? Zet je de nieuwe hypotheek ‘kort’ of ‘lang’ vast als je voor een vaste rente kiest? En hoeveel wil je aflossen van je hypotheek tijdens de nieuwe looptijd?

Bij het kiezen van een hypotheek is het belangrijk dat je kijkt naar je persoonlijke omstandigheden. Op deze manier kun je veel sneller deze vragen beantwoorden en een keuze maken. Kijk niet alleen naar je financiële situatie (en eventueel die van je partner), maar denk ook na over welk risico je wilt nemen. Je leeft nu maar denk ook na over de toekomst, bijvoorbeeld als over tien of dertig jaar je hypotheek afloopt. Hoeveel moet je dan terugbetalen aan de bank? Het is dus belangrijk dat je je goed oriënteert.

Aflossen

Bepaald eerst welke hypotheekvorm je neemt. Wil je tijdens of na de looptijd aflossen? Binnen de verschillende hypotheekvormen kun je kiezen voor aflossing tijdens de looptijd of aflossing aan het einde van de looptijd. Belangrijk bij deze afweging is wat in de toekomst je inkomen is. Verwacht je dat je inkomen gaat stijgen? Of denk je dat je juist minder gaat verdienen omdat je bijvoorbeeld van plan bent om minder te gaan werken, of met pensioen gaat? Ook dan wil je natuurlijk nog makkelijk je maandelijkse hypotheeklasten kunnen betalen. Daarnaast komt ook het risico dat je wilt nemen om de hoek kijken. In het begin aflossen geeft zekerheid, maar zorgt ook voor een lagere belastingaftrek. Een alternatief is om periodiek geld opzij te zetten. Dat kan wel lastig zijn als je maandlasten relatief hoog zijn.

Nieuwe regelgeving per 1 augustus 2011

Vanaf 1 augustus 2011 geldt een nieuwe regelgeving voor hypotheken. Je kunt niet meer kiezen voor een 100% aflossingsvrije hypotheek. Je kunt dan een aflossingsvrije hypotheek afsluiten voor maximaal 50% van de marktwaarde van de woning.

Vast of variabel?

Wil je de hypotheek kort (maximaal twee jaar) of lang (langer dan twee jaar) vastzetten? De rente voor een 5- of 10-jarige hypotheek is in het afgelopen jaar flink gestegen (1 tot 1,5%). Als de economie aantrekt en de inflatie oploopt, stijgt waarschijnlijk de rente nog meer. Dan lijkt een langere rentevasteperiode wellicht interessant. Het nadeel is dat hypotheken met lange rentevaste termijnen de komende jaren fors duurder worden. Dit is een gevolg van de nieuwe internationale toezichtregels voor banken. Hierdoor is er een kans dat de rente voor lange rentevaste termijnen (meer dan tien jaar) gaat stijgen.
Is een korte rentevaste periode dan een goed alternatief? Minder zekerheid, maar wel een lage variabele rente. Voordeel is dat de maandlasten flink lager zijn dan die van een hypotheek van bijvoorbeeld tien jaar vast. Dat komt doordat je extra moet betalen voor de zekerheid van een langlopende vaste rente. Nadeel van de variabele rente is dat deze snel kan oplopen, en dan stijgen je maandlasten net zo hard mee.

Hoogte hypotheek - rentemix

Een gewone hypotheek is niet hoger dan 75% van de executiewaarde. Dat is de waarde van je huis als je gedwongen bent het te verkopen. Wil je een hogere hypotheek, dan betaal je meer rente omdat het risico voor de geldverstrekker groter is (let wel, je mag tot 1 augustus 2011 maximaal 125% van de executiewaarde lenen). Leen dus niet meer dan nodig is. Kies in overleg met je hypotheekadviseur een hypotheek die bij je past. Neem als vuistregel dat je hoogte van jouw hypotheek officieel niet meer mag zijn dan ongeveer vier- tot vijfmaal je bruto jaarinkomen. Vind je het lastig, om de juiste renteperiode te kiezen, dan kun je met de bank ook een rentemix bespreken. Op deze manier kun je je hypotheek in drie delen splitsen: een deel rentevast voor tien jaar, een tweede deel vast voor twee jaar, en voor het restant kies je dan een variabele rente. Zo spreid je de risico’s.

De rentevaste periode loopt af

Om het verlengingsvoorstel van de bank goed te kunnen beoordelen is het verstandig om jezelf het volgende af te vragen:

  • Past de nieuwe rentevasteperiode bij je levensfase? Wil je meer zekerheid door te kiezen voor een langere periode zodat je weet wat je vaste maandlasten zijn? Of kun je een maandelijkse wijziging in de hoogte van je lasten makkelijk opvangen?
  • Is de waarde van je woning gestegen? Dan kun je met de bank misschien een lager rentepercentage afspreken aangezien de geldverstrekker minder risico loopt. De waardestijging kun je aantonen met de WOZ-beschikking of een taxatierapport).
  • Welke grote (structurele) uitgaven verwacht je de komende jaren? Heb je meer financiële ruimte, overweeg dan meer af te lossen of om een extra storting te doen in het spaargedeelte van de hypotheek.
  • Hoe lang heb je nog recht op hypotheekrenteaftrek? Sinds 2001 is de periode waarover je de rente van je hypotheek fiscaal kunt aftrekken beperkt tot maximaal 30 jaar. Zorg er dus voor dat je voldoende afgelost hebt om een eventuele resterende hypotheek te kunnen blijven betalen.
  • Verwacht je een stijging van de rente? Vraag dan aan een adviseur of je de verhoging van de lasten kunt betalen en wat de alternatieven zijn.
Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Houd je terras droog!

Op je terras zit je liever droog. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Zelf een laminaatvloer leggen

Lees hier hoe je zelf een laminaatvloer kunt leggen.

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Opzoek naar een woning in Rotterdam?

Artikel over het huren van een huis in Rotterdam. Veel mensen zijn opzoek naar een prettige woning, lees hier een oplossing

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen, van stap tot stap

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Uw huis tijdelijk verhuren

Uw woning tijdelijk verhuren is niet zomaar iets in een land waar de huurrechten zo goed geregeld zijn.

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Goede sloten betere oplossing tegen inbraak dan politie

Misdaadexperts denken dat betere beveiliging effectiever is dan de inzet van extra politiekracht

Hoe maak je een goedkope of zelfs gratis houten loungebank?

Steeds meer mensen willen graag een houten loungebank in de tuin, zo maak je die goedkoop of zelfs gratis.

Haagse portiekwoningen

geschiedenis van de Haagse portiekwoning

Hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning?

Meer informatie over het goedkoop verkrijgen van een nul energie woning ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning.

Design barkrukken

Design barkrukken voor uw moderne keuken

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Hoe onderzoek je wat de maximale hypotheek is dat je kan lenen

Deze aanbevelingen steunen je bij het voledig voorbereid zijn bij het nemen van een hypotheek

Wat De Perfecte Materiaal Is Voor Uw Tuintafel

Voordat je een nieuwe tuintafel koopt moet je zeker weten welke tafel past bij jouw tuin.

Stap voor stap verbouwen

Tips bij het stap voor stap verbouwen van je woning

Wat is de beste Jacuzzi, wat is de goedkoopste Jacuzzi?

Een goede Jacuzzi hoeft niet duur te zijn. Op zoek naar de beste Jacuzzi voor het minste geld.

Liever een goed bed

Voor een goede nachtrust heb je een goed bed nodig. Waar let je op?

Waar je rekening mee moet houden bij een bubbelbad

Bubbelbaden worden steeds populairder. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je er een wilt?

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Als het maar lekker ruikt!

Lekkere geuren in je huis zorgen voor sfeer en gezelligheid.

Sleutel-op-de-deur ja of nee?

Voor en nadelen van een sleutel-op-deur-woning!