Subtropische vijvertjes


Publicatie datum:

Wat is dit ? hoe maak je ze ?

Gesponsorde koppelingen

Als je aan een vijver denkt, denk je al snel aan goudvissen of koikarpers. Deze hebben een relatief grote hoeveelheid water nodig en niet iedereen heeft daartoe de mogelijkheid. Gelukkig kun je, net als in de aquariumwereld, ook met kleinere hoeveelheden water leuke dingen doen. En zelfs met tropische vissen!

...Maar waar ga je dan water in doen ? je kunt er voor kiezen om zelf een klein vijvertje te graven en met zeil te gaan werken. Veel handiger is echter een speciekuip of waterbak.Speciekuipen heb je in 40,60 en 90 liter en de prijs variert van 5 tot 10 euro. Waterbakken zijn vierkant en komen onder andere voor in de maten: 40 liter, 90 liter(80 x 48 x 31cm) 180 liter(92 x 62 x 41cm) en 250 liter(93 x 62 x 55cm). Hiervan zijn de prijzen wat duurder. De kleinste bak zal zo'n 10 euro kosten terwijl de grote bak zo'n 60 euro kan kosten. We nemen als voorbeeld een speciekuip van 60 liter. Het beste is om deze in te graven. Het voordeel hiervan is isolatie: 'S nachts koelt het water minder snel af en overdag word het niet zo snel warm. Voordat je gaat graven moet je rekening houden met de stand van de zon. Ochtendzon in de kuip is goed,maar er mag nooit de hele dag lang zon op staan. Het is maar 60 liter en de temperatuur kan daardoor dus snel oplopen. Eenmaal ingegraven kun je de kuip met water gaan vullen. Vul hem nooit hoger dan 5-10 cm onder de rand, anders kunnen er vissen makkelijk uitspringen of loopt het vijvertje over bij een fikse regenbui.Een filter is niet nodig. Wanneer je veel hoornblad erin stopt zal deze als filter functioneren. Deze plant geeft veel zuurstof aan het water af en is een ideale afzetplaats voor de vissen. Als drijfplant kan er Pistia stratois gebruikt worden. Bronmos(wanneer mogelijk) op de bodem. Grind is in princiepe ook niet nodig, er zal zich na verloop van tijd vanzelf een laagje slib vormen. Wil je toch zand of grind gebruiken, gebruik dan iets met een donkere kleur. Bij wit zand/grind zijn je vissen goed zichtbaar voor roofdieren zoals katten en reigers.

Zoals je ziet is de inrichting heel simpel maar wel effectief.Natuurlijk moet er rondom de vijver ook beplanting komen. Dit zorgt voor schaduw voor de kuip en veiligheid voor de bewoners. Wat voor soort planten maakt niet veel uit. Riet staat mooi langs het water en neem een kruipend plantje om de rand van de kuip te bedekken. Een watertje verscholen tussen de planten geeft een mooi effect. Veel last van katten of reigers? dan is het gebruik van een net over het vijvertje nog niet zo'n slecht idee.
Nu we klaar zijn met de inrichting zullen we de bak 1 à 2 weken moeten laten staan om alles op gang te laten komen. Wanneer de planten zijn aangeslagen kunnen we aan de bewoners gaan denken. Vaak komen deze in de zomer spontaan vanzelf: libellelarven,muggenlarven,watervlooien etc. maar ook salamanders en kikkers. Wanneer je randbeplanting hebt zullen kikkers hier gronding gebruik van maken, ze nestelen zich langs het water.

Bovengenoemde zijn eigelijk ''ongevraagde'' bewoners. Met echte bewoners bedoel ik voornamelijk vissen. Echte tropische vissen zoals maanvissen zijn helaas niet mogelijk. De naam zegt het al: tropische vissen. Deze hebben dus ook tropische temperaturen nodig en helaas is Nederland nog niet zo ver.Subtropische vissen is echter wél een optie. Subtropisch wil zeggen dat deze vissen op een wat koudere tropische temperatuur leven, denk aan kamertemperatuur. Deze vissen vinden het niet erg als de temperatuur wat teveel zakt of wat te hoog oploopt. Tussen de 15 en 25 graden is prima. laat dit nu net de gemiddelde temperatuur zijn van een speciekuip in de zomer(overdag en s'nachts).

Enkele vissen die geschikt zijn:
Xiphophorus variatus
Xiphoporus maculatus (platy)
Poecilia Reticulata (guppy)
Heterandria formosa
Macropodus opercularis (paradijsvis)
Puntius nigrofasciatus(purperkop)
Rhinogobius wui
Corydoras aeneus
Corydoras paleatus
Tanichthys albonubes (chinese danio)

Ook kreeften en garnalen zijn geschikt,zoals:
Carambellus montezumae montezumae
Neocaridina denticulata var. Red (vuurgarnaal)

Een voorbeeldbestand voor de 60 liter kuip zou zijn:
Een koppel Macropodus opercularis. Een bepaalde stam is zelfs winterhard. Deze zul je alleen tegenkomen bij de echte liefhebbers. Haal nooit zomaar paradijsvissen uit de winkel. Deze zijn gewoon tropisch gekweekt en niet gewend aann het buitenleven (laat staan 's winters) Bij dit koppel zou je een schooltje chinese danio's of purperkoppen kunnen plaatsen. Bij een hele zachte winter overleven ook de danio's maar dat is enkel bij de grotere kuipen.Dieren die niet winterhard zijn,kunnen in het vijvertje van mei/september, natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur die maanden.Het komt vaak voor dat wanneer je de vissen eruit schept, er meer uitkomen dan dat je erin gedaan hebt. Vooral guppen,platy's en chinese danio's kweken erg goed buiten. Zorg voordat je vissen neemt, natuurlijk altijd voor een opvangplek in de winter! Moet je de vissen voeren ?Nee,in princiepe niet. Er zullen zich vanzelf voornamelijk zwarte muggenlarven ontwikkelen. Ook rode muggenlarven, watervlooien en ander klein grut zal zich nestelen. Ofterwel, een voedselparadijs voor je vissen. Er zullen ook periodes zijn dat er weinig levend voer is, maar dit is alleen maar gezond voor je vissen. Het is net als in het wild,er is niet altijd voedsel.Droogvoer kun je het beste achterwege laten. Het vervuilt je water alleen maar en vergroot de kans op alg.Staat je vijvertje veel in de zon, dan zul je alg sowieso niet kunnen ontwijken. Draadalg komt het meest voor. Gelukkig is deze makkelijk te verwijderen door het op een stok(je) te wikkelen.Zie je meer alg dan water, dan kun je het beste eveneens de alg verwijderen en een grote waterwissel doen. Ook hier speelt Hoornblad weer een grote rol, aangezien het voor veel zuurstof zorgt. 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Sfeer maken in een ruimte

Sfeer kan je in een huis maken door verschillende materialen en kleuren toe te passen in je huis

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.

Haagse woonhotels

Appartementen met veel wooncomfort, met name gebouwd in Den Haag tijdens het interbellum

Wandafwerking door een erkende stukadoor laten uitvoeren.

Voor een goede en betaalbare wandafwerking kiest u een erkende stukadoor die weet wat hij doet.

Bouwmaterialen online kopen?

Online bouwmaterialen kopen tegen de beste prijzen is makkelijk en snel.

Als het maar lekker ruikt!

Lekkere geuren in je huis zorgen voor sfeer en gezelligheid.

Hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning?

Meer informatie over het goedkoop verkrijgen van een nul energie woning ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning.

Dakkapel, een nieuwe ruimte bij je bestaande huis

Zonder te verhuizen toch een ander huis. Of het nou om een nieuwe slaapkamer, een nieuwe werkkamer of een studeerkamer gaat, een dakkapel is de oplossing. Je zult met meer plezier in je bestaande huis wonen en de waarde gaat flink omhoog.

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

De beste vaatwastabletten, de goedkoopste vaatwastabletten

Welke vaatwastabletten zijn als beste getest door de consumentenbond en welke zijn het goedkoopst.

Draagmuur verwijderen onder toezicht!

Het verwijderen van bouwconstructie's zoals een draagmuur moet dor een erkende aannemer worden uitgevoerd.

Zo ziet zonwering in dubbelglas er uit

Hoe ziet dat er nou uit, die zonwering in dubbel glas?

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Waar je rekening mee moet houden bij een bubbelbad

Bubbelbaden worden steeds populairder. Maar waar moet je nou rekening mee houden als je er een wilt?

Waarom Teak Hout Zo Populair Is

Teakhout is erg populair, maar waarom eigenlijk?

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

De beste houtkachel, veel besparen op je stookkosten

Met en goede houtkachel kun je heel veel besparen op je stookkosten, lees hier wat de beste allesbranders zijn.

Sloophout, meer mogelijkheden dan je denkt

Sloophout is gebruikt hout, maar nog erg geschikt voor een tweede leven.

Waarin een kleine tuin groot kan zijn

Met wat handige tips kun je een kleinere tuin toch groter doen lijken.

Een vijver: snelcursus vijver bouwen

hoe leg ik een vijver aan?