Toch de verwarming maar aan - bespaartips tijdens koude dagen


Publicatie datum:

Nu de herfst echt is begonnen gaat overal de verwarming weer aan. Maar heb je wel nagedacht over hoeveel warmte er naar buiten gaat?

Gesponsorde koppelingen

De herfst is nu echt begonnen. Als 's morgens de wekker gaat is het nog donker in huis, je jas komt weer van de kapstok, de slippers gaan de kast in en de blaadjes vallen, al dan niet aangemoedigd door enorme wind, van de bomen. Tijd om de verwarming weer aan te zetten, maar hou je al die warmte wel binnen?

Met mezelf had ik afgesproken dat ik voor 1 oktober de verwarming niet aan zou zetten. Een lage energierekening is voor mij ieder jaar weer een sport en zo lang mogelijk zonder verwarming zitten hoort daar een beetje bij. Vanmiddag ben ik echter gezwicht! Ik ga niet met 17 graden en blauwe vingers door m'n huis lopen.

Met het aanzetten van de verwarming besefte ik me ook dat de duurdere tijd van het jaar weer is aangebroken. Lichten aan, langer douchen want het is te koud om er onder uit te komen, 's morgens even de verwarming aan voor tijdens het ontbijt en 's avonds ook een slinger aan de thermostaat zodat we niet met fleecedekentjes en kopjes thee in een hoekje van de bank hoeven te kruipen.

Ik ga het niet hebben over mogelijkheden van isolatie van de woning, die tips kan je op de site van iedere energieleverancier wel vinden. Ik wil je enkel bewust maken van de kleine aanpassingen welke beter zijn voor je portemonnee en voor het milieu.

 

Klokthermostaat en vloerverwarming

Vorig jaar heb ik een huis gekocht en hierin voor het gemak een klokthermostaat laten plaatsen en vloerverwarming in mijn nieuwe badkamer. Hetzelfde jaar kwam ik er nog achter dat deze meer energie verbruiken dat dan ik nodig vind. 

Denk goed na op welke tijdstippen je een warme vloer wilt hebben in je badkamer en of dit vooraf wel in te stellen is. Hetzelfde geldt voor de rest van het huis. Het is zeker fijn als je om half zes thuis komt dat het huis warm is, maar hoeveel dagen ben je ook echt om half zes thuis? Ik bleek vaak veel later thuis te zijn omdat ik nog boodschappen moest doen, over moest werken of bij vrienden ging eten. Ik zet nu dus de verwarming handmatig aan wanneer ik thuis kom en zet ‘m uit minstens een half uur voor ik naar bed ga.

 

Gordijnen 

Omdat ik katten heb staat de deur van de hal naar de woonkamer altijd open en vandaag merkte ik hoeveel koude wind er door de ruit van de voordeur heen de woonkamer in komt. Ik heb nu de deur zo gezet dat er precies een kat door kan en achter de deur een deurstop gezet. Verder ga ik deze week een dik gordijn kopen om voor de voordeur te hangen zodat de koude buiten blijft. Let bij het hangen van gordijnen wel op dat je zoveel mogelijk de verwarmingsbuizen aan de binnenkant van je huis houdt. Gordijnen voor verwarmingsbuizen en radiatoren laten heel veel warmte verloren gaan.

Wat ook heel goed helpt tegen de kou die door ramen komt, is verduisteringsgordijnen zoals bijvoorbeeld die van de Ikea. Hang deze precies in je raamkozijn en het is al minder koud.

 

Ventilatierooster

Ventileren is nodig, dat staat voorop. Maar het is echt niet nodig in alle ruimtes alle roosters helemaal open te zetten. Heb je meerdere roosters in 1 ruimte (zoals in de woonkamer), zet dat het rooster waar de wind op staat dicht en de andere een beetje open. In ruimtes waar altijd een deur open staat hoeft geen rooster open te staan, hier komt voldoende lucht via andere ruimtes.

 

Kleding 

Ik vind het zelf heerlijk als het buiten koud is om thuis met warme sloffen en een warme trui te lopen, het heeft iets huiselijks wat voor mij bij het najaar en de winter past. Je zult zelf begrijpen dat dit als bijkomend voordeel heeft dat de verwarming een graad lager kan dan wanneer je in je t-shirt wilt blijven lopen.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Goedkoop schuurdakje vervangen, goedkope dakbedekking.

Wat is de goedkoopste duurzame oplossing voor het vernieuwen van een schuurdakje.

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

Hoe berg je alles in je slaapkamer op?

Een nieuwe kast voor op je slaapkamer, hoe pak je dat aan en waar liggen de kansen?

Zelf de wijnkelder inrichten.

Zelf wijnnissen maken voor in de wijnkelder.

Speel met kleur in je interieur

kleurtips voor je interieur

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Dubbelglas, kosten en voordelen

Dubbelglas is tegenwoordig de standaard in elk huis, maar wat zijn de kosten en hoe worden deze berekend?

Draagmuur verwijderen onder toezicht!

Het verwijderen van bouwconstructie's zoals een draagmuur moet dor een erkende aannemer worden uitgevoerd.

Makeover met een klein budget

Tips om voor weinig geld je interieur te vernieuwen.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

Woondecoratietip: Zelfgemaakte foto op hout afdrukken

Aan het bedenken hoe u de woonkamer of de tuin persoonlijker kunt maken? Bent u op zoek naar een bijzondere manier om een mooie familiefoto af te laten drukken?

Voordelen zonnepanelen

Er zijn veel voordelen van zonnepanelen. Deze voordelen wegen op tegen de nadelen. U kunt ze hier lezen.

Antikraak wonen

Dit artikel legt uit wat antikraak is en wat de voor- en nadelen ervan zijn

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Reparatie keramische kookplaat, voorkom schade aan keramische kookplaat

Verdien ook € 500,- met het voorkomen van schade aan je keramische kookplaat of de gratis reparatie van je keramische kookplaat.

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Van steigerhouten planken tot prachtig meubelen

Bekijk hoe steigerhouten planken worden bewerkt tot de mooiste meubelen van steigerhout.

Kies je huis

In wat voor soort type woning zou jij willen wonen. De meest voorkomende woningen in Nederland staan beschreven in dit artikel.

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Tuinschermen of schuttingen laten plaatsen voordelig en snel.

Het plaatsen van schuttingen en tuinschermen is geen makkelijke klus.

Kosten Koper Berekenen

Kosten koper berekenen voor de aankoop van een nieuw huis

Sleutel-op-de-deur ja of nee?

Voor en nadelen van een sleutel-op-deur-woning!

Liever een frisse nachtrust

Slapen is belangrijk. Soms lukt het niet, misschien moet je iets aan het bed veranderen?

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.