Toch de verwarming maar aan - bespaartips tijdens koude dagen


Publicatie datum:

Nu de herfst echt is begonnen gaat overal de verwarming weer aan. Maar heb je wel nagedacht over hoeveel warmte er naar buiten gaat?

Gesponsorde koppelingen

De herfst is nu echt begonnen. Als 's morgens de wekker gaat is het nog donker in huis, je jas komt weer van de kapstok, de slippers gaan de kast in en de blaadjes vallen, al dan niet aangemoedigd door enorme wind, van de bomen. Tijd om de verwarming weer aan te zetten, maar hou je al die warmte wel binnen?

Met mezelf had ik afgesproken dat ik voor 1 oktober de verwarming niet aan zou zetten. Een lage energierekening is voor mij ieder jaar weer een sport en zo lang mogelijk zonder verwarming zitten hoort daar een beetje bij. Vanmiddag ben ik echter gezwicht! Ik ga niet met 17 graden en blauwe vingers door m'n huis lopen.

Met het aanzetten van de verwarming besefte ik me ook dat de duurdere tijd van het jaar weer is aangebroken. Lichten aan, langer douchen want het is te koud om er onder uit te komen, 's morgens even de verwarming aan voor tijdens het ontbijt en 's avonds ook een slinger aan de thermostaat zodat we niet met fleecedekentjes en kopjes thee in een hoekje van de bank hoeven te kruipen.

Ik ga het niet hebben over mogelijkheden van isolatie van de woning, die tips kan je op de site van iedere energieleverancier wel vinden. Ik wil je enkel bewust maken van de kleine aanpassingen welke beter zijn voor je portemonnee en voor het milieu.

 

Klokthermostaat en vloerverwarming

Vorig jaar heb ik een huis gekocht en hierin voor het gemak een klokthermostaat laten plaatsen en vloerverwarming in mijn nieuwe badkamer. Hetzelfde jaar kwam ik er nog achter dat deze meer energie verbruiken dat dan ik nodig vind. 

Denk goed na op welke tijdstippen je een warme vloer wilt hebben in je badkamer en of dit vooraf wel in te stellen is. Hetzelfde geldt voor de rest van het huis. Het is zeker fijn als je om half zes thuis komt dat het huis warm is, maar hoeveel dagen ben je ook echt om half zes thuis? Ik bleek vaak veel later thuis te zijn omdat ik nog boodschappen moest doen, over moest werken of bij vrienden ging eten. Ik zet nu dus de verwarming handmatig aan wanneer ik thuis kom en zet ‘m uit minstens een half uur voor ik naar bed ga.

 

Gordijnen 

Omdat ik katten heb staat de deur van de hal naar de woonkamer altijd open en vandaag merkte ik hoeveel koude wind er door de ruit van de voordeur heen de woonkamer in komt. Ik heb nu de deur zo gezet dat er precies een kat door kan en achter de deur een deurstop gezet. Verder ga ik deze week een dik gordijn kopen om voor de voordeur te hangen zodat de koude buiten blijft. Let bij het hangen van gordijnen wel op dat je zoveel mogelijk de verwarmingsbuizen aan de binnenkant van je huis houdt. Gordijnen voor verwarmingsbuizen en radiatoren laten heel veel warmte verloren gaan.

Wat ook heel goed helpt tegen de kou die door ramen komt, is verduisteringsgordijnen zoals bijvoorbeeld die van de Ikea. Hang deze precies in je raamkozijn en het is al minder koud.

 

Ventilatierooster

Ventileren is nodig, dat staat voorop. Maar het is echt niet nodig in alle ruimtes alle roosters helemaal open te zetten. Heb je meerdere roosters in 1 ruimte (zoals in de woonkamer), zet dat het rooster waar de wind op staat dicht en de andere een beetje open. In ruimtes waar altijd een deur open staat hoeft geen rooster open te staan, hier komt voldoende lucht via andere ruimtes.

 

Kleding 

Ik vind het zelf heerlijk als het buiten koud is om thuis met warme sloffen en een warme trui te lopen, het heeft iets huiselijks wat voor mij bij het najaar en de winter past. Je zult zelf begrijpen dat dit als bijkomend voordeel heeft dat de verwarming een graad lager kan dan wanneer je in je t-shirt wilt blijven lopen.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Kies een hypotheek die bij je past

Als de rentevasteperiode van je hypotheek binnenkort afloopt, stuurt de bank je automatisch een verlengingsvoorstel. Je moet weer keuzes maken.

Hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning?

Meer informatie over het goedkoop verkrijgen van een nul energie woning ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning.

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Goed, goedkoop en veilig zelf je huis schilderen

Lees hier hoe je goed, veilig en goedkoop zelf je huis kan schilderen.

De voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking

Lees hier alle voor- en nadelen van verschillende soorten dakbedekking.

De beste lamswollen dekbedden

Een uitgebreide uitleg van het woord lam. Hoe zijn de lamswollen dekbedden ontstaan.

Een huis kopen? Ga eerst zelf op onderzoek uit!

Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen.

Voordelen zonnepanelen

Er zijn veel voordelen van zonnepanelen. Deze voordelen wegen op tegen de nadelen. U kunt ze hier lezen.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

De leukste speeltoestellen voor kinderen

Lees hier alles over de leukste speeltoestellen voor in je eigen tuin.

Een goede bedcombinatie kopen

Een goed bed is niet altijd vanzelfsprekend. Er zijn veel dingen waar je rekening mee dient te houden.

Hoe maak je een goedkoop nieuw schuurdak deel 3

Het goedkoop vernieuwen van een schuurdak vergt toch meer creativiteit dan verwacht.

Goedkoop tuinieren, gratis tuinplanten, onderhoudsvrije tuin

Een mooie, onderhoudsvrije tuin hoeft niet duur te zijn.

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Goedkoop schoonmaakmiddel zelf maken

enkele tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

De goedkoopste Koelkasten, de beste koelkasten

Vind alles over koelkasten, ijskasten en frigo‘s, makkelijk vergelijken op laagste prijs, reviews, betrouwbaarheid en meer!

Reparatie keramische kookplaat, voorkom schade aan keramische kookplaat

Verdien ook € 500,- met het voorkomen van schade aan je keramische kookplaat of de gratis reparatie van je keramische kookplaat.

Leuke Vloerkleden voor in de Kinderkamer

Dit is een artikel over verschillende leuke vloerkleden voor in de kinderkamer

Warmtepomp: goed voor het milieu en de portemonnee

Bespaar op je verwarmingskosten met een warmtepomp. Een hoog rendement, lage kosten

De 5 duurste huizen ter wereld

Hierin staat de 5 duurste huizen ter wereld.

Makeover met een klein budget

Tips om voor weinig geld je interieur te vernieuwen.

Hoe onderzoek je wat de maximale hypotheek is dat je kan lenen

Deze aanbevelingen steunen je bij het voledig voorbereid zijn bij het nemen van een hypotheek

Gezinsuitbreiding: het vergt meer voorbereiding dan u misschien zou denken!

Het lijkt een gemakkelijk plan: het enige wat nodig lijkt bij gezinsuitbreiding is een extra kind. In werkelijkheid brengt het echter heel wat problemen met zich mee.

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt