Toch de verwarming maar aan - bespaartips tijdens koude dagen


Publicatie datum:

Nu de herfst echt is begonnen gaat overal de verwarming weer aan. Maar heb je wel nagedacht over hoeveel warmte er naar buiten gaat?

Gesponsorde koppelingen

De herfst is nu echt begonnen. Als 's morgens de wekker gaat is het nog donker in huis, je jas komt weer van de kapstok, de slippers gaan de kast in en de blaadjes vallen, al dan niet aangemoedigd door enorme wind, van de bomen. Tijd om de verwarming weer aan te zetten, maar hou je al die warmte wel binnen?

Met mezelf had ik afgesproken dat ik voor 1 oktober de verwarming niet aan zou zetten. Een lage energierekening is voor mij ieder jaar weer een sport en zo lang mogelijk zonder verwarming zitten hoort daar een beetje bij. Vanmiddag ben ik echter gezwicht! Ik ga niet met 17 graden en blauwe vingers door m'n huis lopen.

Met het aanzetten van de verwarming besefte ik me ook dat de duurdere tijd van het jaar weer is aangebroken. Lichten aan, langer douchen want het is te koud om er onder uit te komen, 's morgens even de verwarming aan voor tijdens het ontbijt en 's avonds ook een slinger aan de thermostaat zodat we niet met fleecedekentjes en kopjes thee in een hoekje van de bank hoeven te kruipen.

Ik ga het niet hebben over mogelijkheden van isolatie van de woning, die tips kan je op de site van iedere energieleverancier wel vinden. Ik wil je enkel bewust maken van de kleine aanpassingen welke beter zijn voor je portemonnee en voor het milieu.

 

Klokthermostaat en vloerverwarming

Vorig jaar heb ik een huis gekocht en hierin voor het gemak een klokthermostaat laten plaatsen en vloerverwarming in mijn nieuwe badkamer. Hetzelfde jaar kwam ik er nog achter dat deze meer energie verbruiken dat dan ik nodig vind. 

Denk goed na op welke tijdstippen je een warme vloer wilt hebben in je badkamer en of dit vooraf wel in te stellen is. Hetzelfde geldt voor de rest van het huis. Het is zeker fijn als je om half zes thuis komt dat het huis warm is, maar hoeveel dagen ben je ook echt om half zes thuis? Ik bleek vaak veel later thuis te zijn omdat ik nog boodschappen moest doen, over moest werken of bij vrienden ging eten. Ik zet nu dus de verwarming handmatig aan wanneer ik thuis kom en zet ‘m uit minstens een half uur voor ik naar bed ga.

 

Gordijnen 

Omdat ik katten heb staat de deur van de hal naar de woonkamer altijd open en vandaag merkte ik hoeveel koude wind er door de ruit van de voordeur heen de woonkamer in komt. Ik heb nu de deur zo gezet dat er precies een kat door kan en achter de deur een deurstop gezet. Verder ga ik deze week een dik gordijn kopen om voor de voordeur te hangen zodat de koude buiten blijft. Let bij het hangen van gordijnen wel op dat je zoveel mogelijk de verwarmingsbuizen aan de binnenkant van je huis houdt. Gordijnen voor verwarmingsbuizen en radiatoren laten heel veel warmte verloren gaan.

Wat ook heel goed helpt tegen de kou die door ramen komt, is verduisteringsgordijnen zoals bijvoorbeeld die van de Ikea. Hang deze precies in je raamkozijn en het is al minder koud.

 

Ventilatierooster

Ventileren is nodig, dat staat voorop. Maar het is echt niet nodig in alle ruimtes alle roosters helemaal open te zetten. Heb je meerdere roosters in 1 ruimte (zoals in de woonkamer), zet dat het rooster waar de wind op staat dicht en de andere een beetje open. In ruimtes waar altijd een deur open staat hoeft geen rooster open te staan, hier komt voldoende lucht via andere ruimtes.

 

Kleding 

Ik vind het zelf heerlijk als het buiten koud is om thuis met warme sloffen en een warme trui te lopen, het heeft iets huiselijks wat voor mij bij het najaar en de winter past. Je zult zelf begrijpen dat dit als bijkomend voordeel heeft dat de verwarming een graad lager kan dan wanneer je in je t-shirt wilt blijven lopen.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie wonen

Hoe maak je een grotere schuur met veranda voor weinig geld?

Naar aanleiding van het vernieuwen van het dak kwam de aannemer met het voorstel om hem te verhogen en er een veranda aan te maken.

Ramen en Deuren Aanbieding Vergelijk

Om u gewis op weg te helpen hebben wij een hoeveelheid handige toelichtingen voor u samengesteld om de omwisseling van je ramen en deuren zo soepel mogelijkerwijs te laten verlopen . .

Hoe kom je goedkoop aan een goed energielabel voor je woning?

Het energielabel voor woningen is al sinds 2008 verplicht bij verkoop, hoe kom je goedkoop aan een energielabel voor je woning.

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.

Design barkrukken

Design barkrukken voor uw moderne keuken

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Goedkoop schuurdakje vervangen, goedkope dakbedekking.

Wat is de goedkoopste duurzame oplossing voor het vernieuwen van een schuurdakje.

De beste houtkachel, veel besparen op je stookkosten

Met en goede houtkachel kun je heel veel besparen op je stookkosten, lees hier wat de beste allesbranders zijn.

Dakkapel, een nieuwe ruimte bij je bestaande huis

Zonder te verhuizen toch een ander huis. Of het nou om een nieuwe slaapkamer, een nieuwe werkkamer of een studeerkamer gaat, een dakkapel is de oplossing. Je zult met meer plezier in je bestaande huis wonen en de waarde gaat flink omhoog.

Wat De Perfecte Materiaal Is Voor Uw Tuintafel

Voordat je een nieuwe tuintafel koopt moet je zeker weten welke tafel past bij jouw tuin.

Design meubelen

Design meubels zie je steeds vaker in interieurs verschijnen, wat maakt deze zo bijzonder?

Oplichters in huurmarkt

Er zijn veel oplichters actief in de huurwoning markt

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Programmeren en ontwerpen

Relatie tussen programma van eisen en ontwerper

LED Verlichting dé trend van 2013

LED Verlichting is dé trend van 2013, steeds meer mensen stappen over, en met goede reden!

Optimale kans op huisverkoop: wat doe je zelf?

Je huis verkopen. Wat moet je in ieder geval doen om kans te maken.

Van steigerhouten planken tot prachtig meubelen

Bekijk hoe steigerhouten planken worden bewerkt tot de mooiste meubelen van steigerhout.

Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Woningmarkt

Een betoog over de te hoge vraagprijzen in de woningmarkt.

Geen stress over uw verbouwing met een goede begeleiding

Tips voor het goed laten uitvoeren van uw verbouwing

Een eigen huis als je ouder bent

Wat vind je fijner als je ouder wordt? Verhuizen, of blijven wonen met enkele aanpassingen?

Kalkverf zorgt voor unieke sfeer en laat je muren ademen

Kalkverf is een nobele materie die een geoefende aanpak vereist. Een overzicht van de mogelijkheden en verschillende technieken.