Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?


Publicatie datum:

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op jezelf gaat wonen!

Gesponsorde koppelingen

Alle jongeren in Nederland krijgen er een keer mee te maken. Het moment dat je op jezelf gaat wonen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wat moet je allemaal regelen? En hoe zit het met je financiën? Lees hier alles over op jezelf gaan, zodat je weet wat je te wachten staat!

Op kamers

Wanneer je gaat studeren, dan komt de vraag of je op jezelf gaat of dat je nog even thuis gaat wonen. Voor de ene student hoort het leven op kamers onlosmakelijk verbonden bij het studentenleven, de andere student heeft er meer moeite mee en vindt het toch ook wel spannend.

Zodra het besluit om op jezelf te gaan genomen is, kan de zoektocht naar een juiste woonruimte beginnen. Voordat je gaat zoeken moet je jezelf afvragen waar je wilt wonen, in welke stad of in welke wijk? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan reizen? Daarnaast is de vraag hoe je wilt wonen belangrijk. Wil je een echte studentenkamer met gedeelde badkamer en keuken? Of heb je liever een appartementje met alles voor jezelf? Dat hangt natuurlijk ook samen met het bedrag dat je uit wilt geven aan huur.

Het zoeken van een geschikte woonruimte gaat het makkelijkst via een netwerk. Als je al wat langer studeert dan hoor je misschien via andere studenten over een nette kamer in die gezellige buurt. Als je nog niet studeert kan je informeren bij je studie of bij een studentenvereniging. Natuurlijk is er ook van alles te vinden op internet, er zijn verschillende sites waarop studentenkamers worden aangeboden.

Wanneer je denkt dat je de juiste kamer hebt gevonden, dan is het tijd om naar de inrichting en je uitzet te gaan kijken. Je hebt van alles nodig om jezelf te kunnen redden en het is verstandig om daar over na te denken voordat je een huurcontract tekent. Is de kamer gestoffeerd en gemeubileerd? Is er bijvoorbeeld een wasmachine of droger die je mag gebruiken? Zijn de stofzuiger en het keukengerei voor gemeenschappelijk gebruik? Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent, voordat je het definitieve huurcontract tekent. Zo kom je niet voor dure verassingen te staan. Het inrichten van een huis en het verzamelen van je eigen uitzet kan al met al flink wat geld gaan kosten. Het kan dan ook geen kwaad om op tijd te beginnen met het sparen van je uitzet. Zo voorkom je dat je alles in één keer moet kopen.

Zelfstandig wonen

Alles is geregeld, je nieuwe kamer is klaar om erin te trekken. Je nieuwe leven begint! Je hebt geen ouders meer die zich bemoeien met hoe laat je opstaat of naar bed gaat, hoe laat je thuis komt of op welk moment je gaat opruimen. Je mag alles zelf beslissen! Voor de ene student gaat dit vanzelf en die slaat zich moeiteloos door deze verandering heen. De andere student heeft meer moeite met het organiseren van zijn eigen leven en het maken van beslissingen.

Wanneer je moeite hebt met het verdelen van je tijd tussen studie, werk, huishouden en sociale contacten en andere bezigheden, dan kan je een weekplanning maken. Je bedankt dan vooraf wanneer je boodschappen doet, wat je gaat koken en wanneer je gaat schoonmaken.

Financiëel zelfstandig zijn

Zodra je uit huis gaat verandert er veel. Je bent ineens zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet en laat. Ook het regelen van je financiën hoort daarbij. Toen je bij je ouders woonde, had je maar een beperkte financiële verantwoordelijkheid. Je kocht je eigen kleding, je betaalde je studiekosten of collegegeld en je ging af en toe eens uit. Je betaalde je eigen reiskosten, je ziektekostenverzekering en de contributie voor je sportclub. Maar verder had je nog weinig financiële verplichtingen.

Zodra je zelfstandig woont verandert dit en komen er een heleboel kosten bij. Je krijgt niet alleen te maken met huur en boodschappen, er komen nog vele andere kosten bij. Gemeentelijke belastingen en heffingen en maandelijkse kosten voor gas, water en elektriciteit. Maar ook kleinere uitgaven zoals kabel televisie, telefoon en internet komen elke maand terug. Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en voor je eigen huis is ook een inboedelverzekering aan te raden.

Daarnaast moet je ook een reserve opbouwen voor het geval dat je televisie het begeeft of je fiets gestolen wordt. Het is verstandig een bedrag achter de hand te hebben voor onverwachte grote uitgaven. En ook voor geplande uitgaven, zoals je vakantie zal op tijd een bedrag opzij moeten zetten.

Om al die kosten te kunnen betalen heb je voldoende inkomen nodig. Je inkomen kan bestaan uit je zelfverdiende loon, studiefinanciering, een bijdrage van je ouders en eventuele toeslagen waar je recht op hebt (denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag).

Om inzicht te krijgen in je financiën is een goede administratie belangrijk. Wanneer je geldzaken goed geregeld zijn weet je dat de rekeningen op tijd worden betaald en kan je papieren gemakkelijk terug vinden. Wanneer je een kasboek bijhoudt kan je zien waar je geld aan uitgegeven is en zie je het verschil tussen dure en goedkope maanden. Hier kan je dan voor het volgende jaar weer rekening mee houden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 88

Meer uit de categorie wonen

Hoe maak je een goedkoop nieuw schuurdak deel 3

Het goedkoop vernieuwen van een schuurdak vergt toch meer creativiteit dan verwacht.

Een huis kopen? Ga eerst zelf op onderzoek uit!

Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen.

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Op kamers - Deel 2: Kamer bezichtigen

Op kamers in 3 stappen! Deel 2: Kamer bezichtigen

Hoe kun je goedkoop je gevel reinigen?

Wil je ook makkelijk en goedkoop je gevel ontdoen van die grauwsluier en groene aanslag?

Een leuke krijtbordtafeltje maken

Uitleg hoe je zelf een leuk krijtbordtafeltje kunt maken

Haagse portiekwoningen

geschiedenis van de Haagse portiekwoning

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste energieleverancier vinden? Lees hier een handige uitleg waardoor jij 200 euro bespaart.

Antiek of Ikea?

Antiek is op dit moment goedkoper dan ooit, en kan alleen maar meer waard worden. Lees hier hoe ook U hier voordeel uit haalt!

Dubbelglas, kosten en voordelen

Dubbelglas is tegenwoordig de standaard in elk huis, maar wat zijn de kosten en hoe worden deze berekend?

Warmtepompen: milieuvriendelijk en energiebewust

Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele ketel op gas of stookolie vervangt van een centrale verwarming.

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Huis kopen of verkopen

Je huis verkopen tijdens de crisis. Wat moet u weten.

Voordelen zonnepanelen

Er zijn veel voordelen van zonnepanelen. Deze voordelen wegen op tegen de nadelen. U kunt ze hier lezen.

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.

Hoe koop ik een huis

Een huis kopen, van stap tot stap

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Voor en nadelen van natuursteen tuintegels

De voor en nadelen van natuursteen tuintegels op een rijtje

Woondecoratietip: Zelfgemaakte foto op hout afdrukken

Aan het bedenken hoe u de woonkamer of de tuin persoonlijker kunt maken? Bent u op zoek naar een bijzondere manier om een mooie familiefoto af te laten drukken?

Een spannend vergezicht in je tuin

Tover een kale muur in je tuin om tot een schitterend vergezicht. Een tuinschilderij biedt ongekende kansen!

Haagse woonhotels

Appartementen met veel wooncomfort, met name gebouwd in Den Haag tijdens het interbellum

Vloer egaliseren in het belang voor u nieuwe vloer.

Als u een nieuwe vloer wilt gaan leggen is het belangrijk de ondervloer eerst te egaliseren.

Gipsblokken: kwalitatief en makkelijk

Bouwen met gipsblokken: snel, kwalitatief en flexibel. Een overzicht van de mogelijkheden en soorten.

Verschillende manieren om je matras te reinigen

Je zult je wel afvragen: 'Hoe reinig ik nou eigenlijk een matras?', er zijn namelijk vele manieren om het matras schoon te maken.