Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?


Publicatie datum:

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op jezelf gaat wonen!

Gesponsorde koppelingen

Alle jongeren in Nederland krijgen er een keer mee te maken. Het moment dat je op jezelf gaat wonen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wat moet je allemaal regelen? En hoe zit het met je financiën? Lees hier alles over op jezelf gaan, zodat je weet wat je te wachten staat!

Op kamers

Wanneer je gaat studeren, dan komt de vraag of je op jezelf gaat of dat je nog even thuis gaat wonen. Voor de ene student hoort het leven op kamers onlosmakelijk verbonden bij het studentenleven, de andere student heeft er meer moeite mee en vindt het toch ook wel spannend.

Zodra het besluit om op jezelf te gaan genomen is, kan de zoektocht naar een juiste woonruimte beginnen. Voordat je gaat zoeken moet je jezelf afvragen waar je wilt wonen, in welke stad of in welke wijk? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan reizen? Daarnaast is de vraag hoe je wilt wonen belangrijk. Wil je een echte studentenkamer met gedeelde badkamer en keuken? Of heb je liever een appartementje met alles voor jezelf? Dat hangt natuurlijk ook samen met het bedrag dat je uit wilt geven aan huur.

Het zoeken van een geschikte woonruimte gaat het makkelijkst via een netwerk. Als je al wat langer studeert dan hoor je misschien via andere studenten over een nette kamer in die gezellige buurt. Als je nog niet studeert kan je informeren bij je studie of bij een studentenvereniging. Natuurlijk is er ook van alles te vinden op internet, er zijn verschillende sites waarop studentenkamers worden aangeboden.

Wanneer je denkt dat je de juiste kamer hebt gevonden, dan is het tijd om naar de inrichting en je uitzet te gaan kijken. Je hebt van alles nodig om jezelf te kunnen redden en het is verstandig om daar over na te denken voordat je een huurcontract tekent. Is de kamer gestoffeerd en gemeubileerd? Is er bijvoorbeeld een wasmachine of droger die je mag gebruiken? Zijn de stofzuiger en het keukengerei voor gemeenschappelijk gebruik? Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent, voordat je het definitieve huurcontract tekent. Zo kom je niet voor dure verassingen te staan. Het inrichten van een huis en het verzamelen van je eigen uitzet kan al met al flink wat geld gaan kosten. Het kan dan ook geen kwaad om op tijd te beginnen met het sparen van je uitzet. Zo voorkom je dat je alles in één keer moet kopen.

Zelfstandig wonen

Alles is geregeld, je nieuwe kamer is klaar om erin te trekken. Je nieuwe leven begint! Je hebt geen ouders meer die zich bemoeien met hoe laat je opstaat of naar bed gaat, hoe laat je thuis komt of op welk moment je gaat opruimen. Je mag alles zelf beslissen! Voor de ene student gaat dit vanzelf en die slaat zich moeiteloos door deze verandering heen. De andere student heeft meer moeite met het organiseren van zijn eigen leven en het maken van beslissingen.

Wanneer je moeite hebt met het verdelen van je tijd tussen studie, werk, huishouden en sociale contacten en andere bezigheden, dan kan je een weekplanning maken. Je bedankt dan vooraf wanneer je boodschappen doet, wat je gaat koken en wanneer je gaat schoonmaken.

Financiëel zelfstandig zijn

Zodra je uit huis gaat verandert er veel. Je bent ineens zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet en laat. Ook het regelen van je financiën hoort daarbij. Toen je bij je ouders woonde, had je maar een beperkte financiële verantwoordelijkheid. Je kocht je eigen kleding, je betaalde je studiekosten of collegegeld en je ging af en toe eens uit. Je betaalde je eigen reiskosten, je ziektekostenverzekering en de contributie voor je sportclub. Maar verder had je nog weinig financiële verplichtingen.

Zodra je zelfstandig woont verandert dit en komen er een heleboel kosten bij. Je krijgt niet alleen te maken met huur en boodschappen, er komen nog vele andere kosten bij. Gemeentelijke belastingen en heffingen en maandelijkse kosten voor gas, water en elektriciteit. Maar ook kleinere uitgaven zoals kabel televisie, telefoon en internet komen elke maand terug. Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en voor je eigen huis is ook een inboedelverzekering aan te raden.

Daarnaast moet je ook een reserve opbouwen voor het geval dat je televisie het begeeft of je fiets gestolen wordt. Het is verstandig een bedrag achter de hand te hebben voor onverwachte grote uitgaven. En ook voor geplande uitgaven, zoals je vakantie zal op tijd een bedrag opzij moeten zetten.

Om al die kosten te kunnen betalen heb je voldoende inkomen nodig. Je inkomen kan bestaan uit je zelfverdiende loon, studiefinanciering, een bijdrage van je ouders en eventuele toeslagen waar je recht op hebt (denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag).

Om inzicht te krijgen in je financiën is een goede administratie belangrijk. Wanneer je geldzaken goed geregeld zijn weet je dat de rekeningen op tijd worden betaald en kan je papieren gemakkelijk terug vinden. Wanneer je een kasboek bijhoudt kan je zien waar je geld aan uitgegeven is en zie je het verschil tussen dure en goedkope maanden. Hier kan je dan voor het volgende jaar weer rekening mee houden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 88

Meer uit de categorie wonen

Eetkamerstoelen belangrijk meubel item

Hip en trendy design meubelen zijn weer helemaal in,

De leukste speeltoestellen voor kinderen

Lees hier alles over de leukste speeltoestellen voor in je eigen tuin.

Zelf goedkope hardhouten tafel maken, zelf goedkope teakhouten tafel maken

Op zoek naar een goedkope hardhouten tafel, maak heem eenvoudig zelf met deze handleiding.

Bouwen en verbouwen

Bijna iedereen zal op een punt in zijn leven iets aan zijn huis gaan bouwen of verbouwen. Maar aan welke regels moet je nu voldoen?

Voor en nadelen van natuursteen tuintegels

De voor en nadelen van natuursteen tuintegels op een rijtje

Verhuizen naar Duitsland

Wil je verhuizen naar Duitsland? Hoewel Duitsland erg veel op Nederland lijkt zijn er toch ook wel grote verschillen. Hou hier rekening mee!

Ramen en Deuren Aanbieding Vergelijk

Om u gewis op weg te helpen hebben wij een hoeveelheid handige toelichtingen voor u samengesteld om de omwisseling van je ramen en deuren zo soepel mogelijkerwijs te laten verlopen . .

Het huishouden doen een vak apart

schoonmaken, wassen, strijken het is eigenlijk een vak apart. Hoe doe je dat nu als je voor het eerst op eigen benen staat.

Kleurentips bij het inrichten van de woonkamer

Kleurentips voor je woonkamer? Ga je je woonkamer onder handen nemen? Hou hier dan zeker rekening mee!

De voor- en nadelen van verschillende soorten vloerbedekking

Lees hier alles over verschillende soorten vloeren voor in huis.

Waar kun je een goed huis bouwen voor 500 euro?

Iedereen heeft recht op een eigen woning, daarom komt er een huis voor iedereen voor maar 500 euro?

Goed ventileren om gezond te leven

De hele dag door over voldoende lucht van degelijke kwaliteit kunnen beschikken is letterlijk van levensbelang voor de mens.

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Dakkapel, een nieuwe ruimte bij je bestaande huis

Zonder te verhuizen toch een ander huis. Of het nou om een nieuwe slaapkamer, een nieuwe werkkamer of een studeerkamer gaat, een dakkapel is de oplossing. Je zult met meer plezier in je bestaande huis wonen en de waarde gaat flink omhoog.

Liever een frisse nachtrust

Slapen is belangrijk. Soms lukt het niet, misschien moet je iets aan het bed veranderen?

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning?

Meer informatie over het goedkoop verkrijgen van een nul energie woning ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning.

De tuin als buitenkamer

Voorjaar, dé tijd om weer in de tuin aan het werk te gaan.

Het maken van een tv paneel

Een beschrijving voor het bouwen van een tv paneel met een paneel,twee balken en ledikanthaken.

Bouwmaterialen online kopen?

Online bouwmaterialen kopen tegen de beste prijzen is makkelijk en snel.

Tips voor het opknappen van de zolder

In veel huizen is de zolder een vergeten ruimte, waar de bewoners eigenlijk nooit komen. Dit artikel geeft tips voor het omtoveren van de zolder van rommelhok naar leefruimte.

De bouw zit nog niet op social media te wachten

Veel bouwbedrijven hebben nog geen social media beleid en kiezen voor de traditionele manier van communiceren. .

Hoe kom je goedkoop aan nieuwe composiet terrastegels?

Hoe kocht ik de terrastegel antraciet Lava Easy-Click 30 x 30 cm voor de helft van de prijs.

Design barkrukken

Design barkrukken voor uw moderne keuken

De beste vaatwastabletten, de goedkoopste vaatwastabletten

Welke vaatwastabletten zijn als beste getest door de consumentenbond en welke zijn het goedkoopst.