Voor het eerst op jezelf: wat staat je te wachten?


Publicatie datum:

Op kamers gaan wonen is een uitdaging! In één keer krijg je te maken met allerlei veranderingen, je bent zelfstandig en zelf verantwoordelijk.Je kan je eigen tijd indelen en doen waar je zin in hebt. Je zoekt je eigen kamer, richt deze zelf in en moet deze ook zelf betalen. Lees hier wat er bij komt kijken als je op jezelf gaat wonen!

Gesponsorde koppelingen

Alle jongeren in Nederland krijgen er een keer mee te maken. Het moment dat je op jezelf gaat wonen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Wat moet je allemaal regelen? En hoe zit het met je financiën? Lees hier alles over op jezelf gaan, zodat je weet wat je te wachten staat!

Op kamers

Wanneer je gaat studeren, dan komt de vraag of je op jezelf gaat of dat je nog even thuis gaat wonen. Voor de ene student hoort het leven op kamers onlosmakelijk verbonden bij het studentenleven, de andere student heeft er meer moeite mee en vindt het toch ook wel spannend.

Zodra het besluit om op jezelf te gaan genomen is, kan de zoektocht naar een juiste woonruimte beginnen. Voordat je gaat zoeken moet je jezelf afvragen waar je wilt wonen, in welke stad of in welke wijk? Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan reizen? Daarnaast is de vraag hoe je wilt wonen belangrijk. Wil je een echte studentenkamer met gedeelde badkamer en keuken? Of heb je liever een appartementje met alles voor jezelf? Dat hangt natuurlijk ook samen met het bedrag dat je uit wilt geven aan huur.

Het zoeken van een geschikte woonruimte gaat het makkelijkst via een netwerk. Als je al wat langer studeert dan hoor je misschien via andere studenten over een nette kamer in die gezellige buurt. Als je nog niet studeert kan je informeren bij je studie of bij een studentenvereniging. Natuurlijk is er ook van alles te vinden op internet, er zijn verschillende sites waarop studentenkamers worden aangeboden.

Wanneer je denkt dat je de juiste kamer hebt gevonden, dan is het tijd om naar de inrichting en je uitzet te gaan kijken. Je hebt van alles nodig om jezelf te kunnen redden en het is verstandig om daar over na te denken voordat je een huurcontract tekent. Is de kamer gestoffeerd en gemeubileerd? Is er bijvoorbeeld een wasmachine of droger die je mag gebruiken? Zijn de stofzuiger en het keukengerei voor gemeenschappelijk gebruik? Het is belangrijk dat je goed weet waar je aan toe bent, voordat je het definitieve huurcontract tekent. Zo kom je niet voor dure verassingen te staan. Het inrichten van een huis en het verzamelen van je eigen uitzet kan al met al flink wat geld gaan kosten. Het kan dan ook geen kwaad om op tijd te beginnen met het sparen van je uitzet. Zo voorkom je dat je alles in één keer moet kopen.

Zelfstandig wonen

Alles is geregeld, je nieuwe kamer is klaar om erin te trekken. Je nieuwe leven begint! Je hebt geen ouders meer die zich bemoeien met hoe laat je opstaat of naar bed gaat, hoe laat je thuis komt of op welk moment je gaat opruimen. Je mag alles zelf beslissen! Voor de ene student gaat dit vanzelf en die slaat zich moeiteloos door deze verandering heen. De andere student heeft meer moeite met het organiseren van zijn eigen leven en het maken van beslissingen.

Wanneer je moeite hebt met het verdelen van je tijd tussen studie, werk, huishouden en sociale contacten en andere bezigheden, dan kan je een weekplanning maken. Je bedankt dan vooraf wanneer je boodschappen doet, wat je gaat koken en wanneer je gaat schoonmaken.

Financiëel zelfstandig zijn

Zodra je uit huis gaat verandert er veel. Je bent ineens zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet en laat. Ook het regelen van je financiën hoort daarbij. Toen je bij je ouders woonde, had je maar een beperkte financiële verantwoordelijkheid. Je kocht je eigen kleding, je betaalde je studiekosten of collegegeld en je ging af en toe eens uit. Je betaalde je eigen reiskosten, je ziektekostenverzekering en de contributie voor je sportclub. Maar verder had je nog weinig financiële verplichtingen.

Zodra je zelfstandig woont verandert dit en komen er een heleboel kosten bij. Je krijgt niet alleen te maken met huur en boodschappen, er komen nog vele andere kosten bij. Gemeentelijke belastingen en heffingen en maandelijkse kosten voor gas, water en elektriciteit. Maar ook kleinere uitgaven zoals kabel televisie, telefoon en internet komen elke maand terug. Je bent verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben en voor je eigen huis is ook een inboedelverzekering aan te raden.

Daarnaast moet je ook een reserve opbouwen voor het geval dat je televisie het begeeft of je fiets gestolen wordt. Het is verstandig een bedrag achter de hand te hebben voor onverwachte grote uitgaven. En ook voor geplande uitgaven, zoals je vakantie zal op tijd een bedrag opzij moeten zetten.

Om al die kosten te kunnen betalen heb je voldoende inkomen nodig. Je inkomen kan bestaan uit je zelfverdiende loon, studiefinanciering, een bijdrage van je ouders en eventuele toeslagen waar je recht op hebt (denk aan zorgtoeslag en huurtoeslag).

Om inzicht te krijgen in je financiën is een goede administratie belangrijk. Wanneer je geldzaken goed geregeld zijn weet je dat de rekeningen op tijd worden betaald en kan je papieren gemakkelijk terug vinden. Wanneer je een kasboek bijhoudt kan je zien waar je geld aan uitgegeven is en zie je het verschil tussen dure en goedkope maanden. Hier kan je dan voor het volgende jaar weer rekening mee houden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 9
Leden aangebracht: 88

Meer uit de categorie wonen

Zelf de wijnkelder inrichten.

Zelf wijnnissen maken voor in de wijnkelder.

Waterleiding en afvoer aanleggen

Een waterleiding of afvoer laten aanleggen kunt u beter door een erkende loodgieter laten uitvoeren.

Nieuwe tuinplannen

Waar let je op als je een nieuwe tuin aanlegt?

Zaaien van Little Gem (sla soort)

Wat je moet weten over het zaaien van Little Gem

Wandafwerking door een erkende stukadoor laten uitvoeren.

Voor een goede en betaalbare wandafwerking kiest u een erkende stukadoor die weet wat hij doet.

Zonwering in dubbel glas - een uitkomst

Zonwering tussen twee lagen isolatieglas. Veel voordelen, eenvoudig in gebruik. Toch niet populair.

Waarom krijgen niet veel mensen meer urgentie

Waarom het verkrijgen van urgentie zo moeilijk is

Het leven thuis

Wat is het echte 'thuis' en hoe creëer je gezelligheid?

Hoe bouw je een goedkoop en goed geïsoleerd huis met zeecontainers?

Er zijn plenty goedkope uitstekend geïsoleerde zeecontainers te koop, hoe bouw je hier een goedkoop huis mee?

Het recept voor wasmiddel

Dit wasmiddel is biologisch, milieuvriendelijk en ook door de zeer gevoelige huid te verdragen.

Goedkoop en mooi wonen in Tilburg

Woningen in Tilburg

Ideeën voor een tuindoek

Met een tuindoek voeg je een extra dimensie toe aan je tuin. Het geeft je de mogelijkheid extra kleur toe te voegen, extra diepte en zelfs een serie van nieuwe vergezichten.

Uw huis tijdelijk verhuren

Uw woning tijdelijk verhuren is niet zomaar iets in een land waar de huurrechten zo goed geregeld zijn.

Hoe een kleine woonkamer eigentijds en trendy inrichten?

Heb je een kleine woonkamer die je toch gezellig, eigentijds en trendy wil inrichten? Geen probleem, met deze tips maak je van je kleine woonkamer een gezellige en moderne ontmoetingsruimte!

Stap voor stap behangen

In dit artikel leest u meer over behangen.

Dakpannen met een lange levensduur

Door te kiezen voor duurzame dakpannen, kun je veel geld besparen en zorg je goed voor het milieu

Antiek of Ikea?

Antiek is op dit moment goedkoper dan ooit, en kan alleen maar meer waard worden. Lees hier hoe ook U hier voordeel uit haalt!

Een trap is pure wiskunde

Zelf een trap maken? Leer hoe je de afmetingen moet berekenen.

Verhuizen naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland, positieve en negatieve punten.

Meubels whitewashen

Zelf meubelstukken whitewashen

Kleuren geven sfeer aan een ruimte

De kleur van een ruimte in je huis bepaalt de sfeer. De sfeer wordt ook verder bepaalt door ramen en lichtinval

Hoe zaag je een 10 meter hoge boom om?

Na 30 jaar besef je opeens, die boom in mijn tuin wordt te groot, hoe zaag je een boom van 10 meter om?

Wat is een traplift?

Als je slecht ter been bent dan is de traplift een ideale uitvinding. Vroeger had je twee mogelijkheden als je slecht ter been was.

Decoratietip: ontwerp een foto op hout

Wil je graag een mooie foto in je interieur ophangen die een natuurlijke en eigentijdse uitstraling heeft? Kies dan voor een nieuwe trend: laat een foto op hout printen, voor een origineel en een tikje eigenzinnig effect.

Kalkverf zorgt voor unieke sfeer en laat je muren ademen

Kalkverf is een nobele materie die een geoefende aanpak vereist. Een overzicht van de mogelijkheden en verschillende technieken.