Geschiedenis van Jan Tabak


Publicatie datum:

In 1687 startte Jan Jacobsz nabij het gehucht Bussum, in het stadje Naarden een herberg. Jan Jacobsz was in die dagen “Flessiaan”, wat wil zeggen dat hij een caféhouder of slijter was.

Gesponsorde koppelingen

Mede daardoor kreeg hij de bijnaam “Toebaxman”, wat refereerd naar het verkopen van rookwaren in het café of de slijterij. Hij bouwde zijn herberg op een strategisch punt, namelijk langs de drukke route naar Amsterdam, net buiten de muren van Naarden-Vesting. De naam “Sandbergen” veranderde al gauw in “Jan Tabak”, die op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Na de dood van Jan Jacobsz in 1701 wordt het over de jaren door enkele familie overgenomen. Een van hen geeft de herberg op. De herberg wordt vanaf 1765 tot 1801 verhuurd en valt steeds in andere handen, maar de elkaar opvolgende eigenaren waren allen zeer ondernemend en de herberg wordt een zeer aantrekkelijk toevluchtsoord. De bloei van de herberg duurt tot in de Franse tijd, maar dan slaat het noodlot toe voor Jan Tabak. Napoleon maakt van Naarden zijn toevluchtsoord en hij brand alle huizen, bomen en struiken rondom de Vestingsstad plat en zo moest ook de herberg “Jan Tabak” op 8 december eraan geloven. Zo verdween na 126 jaar het eerste “Jan Tabak”.

 

Als de Fransen zich op 12 mei 1814 zich overgeven, kunnen de bewoners van het stadje Naarden beginnen met de heropbouw. De heropbouw van “Jan Tabak” moest echter nog even op zich laten wachten en tot 1826 moesten de bewoners het stellen zonder “Jan Tabak”. Niet op zijn oude plek maar op enkele honderden meters verder van Naarden af in Bussum, maar nog steeds aan de weg tussen Amsterdam en Amersfoort, werd “Jan Tabak” heropgebouwd.

Jan Tabak 

In 1858 brandt het hele hotel onder zeer verdachte omstandigheden af en volgt er weer een periode zonder “Jan Tabak”. Deze periode duurt bijna 8 jaar, maar daarna bloeit “Jan Tabak” weer op, mede doordat het Gooi een toeristische trekpleister is wordt. Over de jaren heen wordt het hotel vaak verkocht en wordt er veel aan het hotel veranderd, het hotel werd verbouwd en er werden 4 tennisbanen aangelegd.

 

In 1937 wordt het 250-jarig bestaan van “Jan Tabak” gevierd. Ter gelegenheid van het jubileumjaar werd het hotel in een nieuw jasje gestoken. De aankleding van het interieur werd volledig gemoderniseerd. “Jan Tabak” is weer even beroemd als in de begin jaren, maar dit is niet van lange duur, want de Tweede Wereldoorlog komt er aan.

 

Tijdens de oorlog wordt het hotel door de Duitse bezetter gevorderd en op 30 maart 1945 wordt het hotel door de Engelsen gebombardeerd. Op 27 oktober 1945  na de oorlog kon “Jan Tabak” weer heropend worden. Het hotel was weer in de oude glorie hersteld en de exploitatie liep voorspoedig. Van 1952 tot 1962 wordt er veel verbouwd aan het hotel. Er komen onder andere nieuwe zalen bij, de keuken wordt verbouwd, er komt een personeelskantine, nieuwe entreé, enzovoorts.

 

In 1974 slaat het noodlot voor de zoveelste keer toe, wanneer de Rijksweg die voor zoveel klandizie had gezorgd, omgelegd wordt. Dit eist zijn tol voor het hotel en in 1977 wordt het hotel gesloten. Vervolgens wordt er in 1981 besloten om het hotel “Jan Tabak” te slopen en het zo eens mooie gebouw wordt met de grond gelijk gemaakt. In de tussenliggende 4 jaar werd er veel gesproken over de bestemming van de grond. Al deze plannen vonden geen doorgang, gelukkig maar, want er waren plannen voor het bouwen van een nieuw “Jan Tabak” in een moderne versie. In 1981 is er dan ook een nieuw “Jan Tabak’ onder de naam “Golden Tulip”. “Golden Tulip Jan Tabak” wordt een modern vijf-sterren hotel. In 1987 wordt het 300-jarig bestaan van “Jan Tabak” gevierd. Tot slot wordt in 2002 een gedeelte van de “Golden Tulip” keten overgenomen door “NH Hotels”, waar “Jan Tabak” een deel van was.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Geld verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate martketing is mogelijk voor iedereen!

Acme, de fabrikant van goedkope Tornado Kit’s, boeken, CD's, kleding, auto’s en juwelen.

Ben je op zoek naar consumptiegoederen dan is Acme de juiste keuze voor jou.

Concepting veel kansen in verzadigde markt

Concepting in verzadigde markt betere marketingstrategie

Verschillende concurrentiestrategieën

Een klein artikel met een uitleg over verschillende concurrentiestrategieën

Verschillende typen boten te koop

Er zijn veel verschillende soorten boten op de markt. Het volgende beschrijft in het kort de meest voorkomende types van boten Verkopen.

Wordt gevonden in Google

Veel mensen willen met hun website goed gevonden worden in Google. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking?

Tips voor beginnende modellen (voorafgaand aan de fotoshoot)

Handige tips voor beginnende modellen die gaan werken met amateur-fotografen. Het eerste deel.

Videoconferencing en webcasting

Met videoconferencing en webcasting kunt u als bedrijf verschillende kanten op. Een gesprek of een complete vergadering met partijen op diverse locaties.

Geschiedenis van Jan Tabak

In 1687 startte Jan Jacobsz nabij het gehucht Bussum, in het stadje Naarden een herberg. Jan Jacobsz was in die dagen “Flessiaan”, wat wil zeggen dat hij een caféhouder of slijter was.

Goede productfoto vergroot de verkoop van product

Vooral op internet bepaalt de kwaliteit van de productfoto of een product wel of niet verkocht wordt.

Is isolerende raamfolie een goedkoop alternatief voor thermopane?

Volgens Essent zorgt isolerende raamfolie 30% besparing op je verwarmingskosten, Is Isolerende raamfolie alternatief voor thermopane?

Ondernemer 7

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Beleving binnen de retailsector

Voor mijn opleiding heb ik een tijd terug een interessant essay geschreven, over de soorten belevenissen in vrijetijdsystemen

Ondernemers tip 3

Van wie zijn ideeen?

Leidinggeven

de basis principes voor goed leidinggeven.

Hoe maakt u een goede offerte?

Tips voor het maken van de winnende offerte

Een hok of kooi waar je huisdier plezier in heeft

Voor ons is het meest belangrijk dat jij tevreden bent en wij zorgen er dan ook voor dat onze producten van hoge kwaliteit zijn.

Ondernemer

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Hoe schrijf ik een zakelijke brief?

Handige tips en richtlijnen voor het schrijven van een zakelijke brief.

Tips voor een goede winkelinrichting

Hoe u met een goede winkelinrichting uw omzet kunt verhogen.

merktemplate.

Wat een merktemplate is en hoe die opgebouwd wordt.

De top 5 keuzecriteria voor het uitzoeken van een goed management support buro

Hoe kies je een bureau dat jouw bedrijf het beste kan helpen?

Alles over www.consumentenbond.nl

Consumentenbond. Onafhankelijke tests van meer dan 2000 producten en diensten. Bekijk de testresultaten en bespaar tijd én geld.

Ondernemer 2

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

10 Vragen over dropshipping

Online productverkoop zonder investering