Wat zijn je rechten met een arbeidscontract van een half jaar? Deel 1 vrije dagen.


Publicatie datum:

Bijna niemand krijgt meer direct een vast arbeidscontract, wat zijn je rechten met een arbeidscontract van een b.v. een half jaar?

Gesponsorde koppelingen

jaar contract

Ik ben na dertig jaar werken onder vast contract mijn baan kwijtgeraakt. Opeens beland je dan als 50 plusser vervolgens in de nieuwe werkelijkheid. Deze werkelijkheid is dat er op de arbeidsmarkt genoeg vacatures zijn maar dat je als je daar op solliciteert als MBO geschoolde 50 plusser nergens in het profiel past omdat je voor iedere goede baan tegenwoordig HBO moet hebben. Ik heb het geluk dat ik, na drie maanden via een uitzendbureau gewerkt te hebben bij vier verschillende bedrijven, door een bedrijf gevraagd werd of ik een half jaar bij hen wilde werken. Ik heb direct ja gezegd omdat ik behoefte had aan stabiliteit in mijn arbeidzame leven. Ik ben nu 4 weken aan het werk en bouw vrije dagen op waar ik volgens mij echter niets aan heb als ik over een halfjaar weer werkloos raak. Ik vraag me nu af hoe ik hier mee om moet gaan en wat je rechten zijn met een arbeidscontract van een half jaar?

Kan de werkgever de werknemer met een tijdelijk contract verplichten zijn vrije dagen op te nemen? Het antwoord op deze vraag is, nee dat kan de werkgever niet. De regels voor het opnemen van vakantiedagen bij het einde van het (tijdelijke) dienstverband zijn gelijk aan die van tijdens het (tijdelijke) dienstverband. Dit houdt in dat de werkgever de  aanvangsdatum en einddatum van de vakantie vaststelt zoals de werknemer dat graag wil. Het moment van keuze ligt dus bij de werknemer.

De werkgever kan de werknemer dus niet dwingen openstaande vakantiedagen op te nemen maar ook de werknemer kan niet afdwingen dat hij zijn openstaande vakantiedagen voor het einde van het dienstverband op mag nemen. Dit alles dient namelijk in overleg te gebeuren. Je kunt je voorstellen  dat de werkgever vanwege het bedrijfsbelang hiermee niet akkoord gaat, maar in de praktijk is het veelal juist de werkgever die de openstaande vakantiedagen verplicht wil laten opnemen voor einde dienstverband.

Als je als werknemer met een tijdelijk arbeidscontract ervoor kiest om niet akkoord te gaan met het opnemen van de openstaande vakantiedagen voor einde dienstverband, dan is de werkgever verplicht om deze uit te betalen bij het einde van het dienstverband

Van deze regel kan alleen afgeweken worden als daarover andere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld indien er een vertrekregeling wordt overeengekomen bij een beëindiging met wederzijds goedvinden. Als dit het geval is worden de gemaakte afspraken in dat geval normaliter  vastgelegd in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst. Zorg ervoor dat in het geval je als werknemer op non-actief staat, in een dergelijke overeenkomst van de kant van de werkgever niet wordt opgenomen dat de openstaande vakantiedagen geacht worden te zijn opgenomen. Anders geef je daarmee je opgebouwde vakantiedagen weg en worden deze niet uitgekeerd bij einde dienstverband. Voordat je dergelijke overeenkomsten teken doe je er dan ook verstandig aan daarover eerst juridisch advies in te winnen.


Foobie gebruiker Dik Laan

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1037
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Het intelectueel eigendomsrecht.

Het recht dat men heeft op zijn eigen geestelijke creatie.

Organisatiekunde.

De manier van organisatievoering door de jaren heen.

Ondernemer 7

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

voorbeeld curriculum vitae

Hulp nodig met een Curriculum Vitae? Je hoeft hier alleen maar je gegevens in te vullen!

Een auto huren voor uw zakenreis

De voor- en nadelen van de verschillende manieren van een auto huren voor een zakenreis.

Alles over www.consumentenbond.nl

Consumentenbond. Onafhankelijke tests van meer dan 2000 producten en diensten. Bekijk de testresultaten en bespaar tijd én geld.

Ondernemer 11:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Een goede toekomst voor je onderneming? Stel je klant centraal.

Je klant in het middelpunt van de belangstelling plaatsen lijkt zo vanzelfsprekend. De meeste ondernemers denken daar de hele dag mee bezig te zijn.

Tweedehands artikelen online verkopen

Geef je spulletjes een tweede leven en verkoop ze zelf online.

De voordelen van PVC vloeren even op een rijtje

De allernieuwste trend op het gebied van vloeren zijn op dit moment de PVC vloeren, dit prachtige product is bijna niet te onderscheiden van een echte houtenvloer.

Geschiedenis van NH Hotels

De geschiedenis van de NH keten begint in de Spaanse streek Navarra. Hiervan komt ook de merknaam NH vandaan, deze staat voor Navarra Hotels. In 1978 werd in Pamplona, Navarra eerste hotel geopend.

Ondernemer 15

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Goedkoop winkelen dankzij foutje van de politiek

Lekker goedkoop winkelen midden tussen de weilanden door een blunder van de politiek.

Een kapsalon starten met comfortabele kappersstoelen

Wanneer je als kapper of kapster zelf een kapperszaakje gaat beginnen komt er heel wat voor kijken voordat je de eerste klant daadwerkelijk gaat knippen. Er moet aan heel veel dingen gedacht worden.

Transportband: de drijvende kracht voor veel bedrijven

Een transportband kan in veel branches ingezet worden. Er zijn veel verschillende soorten transportbanden in gebruik.

Ondernemer 2

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

De evolutie van het onderhoud in de elektromechanica.

Ontwikkelingen in engineering, onderhoud en service in de elektromechanica.

Ondernemer 9:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Verschillende concurrentiestrategieën

Een klein artikel met een uitleg over verschillende concurrentiestrategieën

Goede productfoto vergroot de verkoop van product

Vooral op internet bepaalt de kwaliteit van de productfoto of een product wel of niet verkocht wordt.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?

Wat is het belang van Rusland bij een boycot van alle groente en fruit uit Europa?

Plan van Aanpak

Voor een goede start van een project is een Plan van Aanpak noodzakelijk.

Wat is dat eigenlijk, een opstalverzekering?

Wat is een opstalverzekering? Is een opstalverzekering voor iedereen verplicht? En hoe sluit je een opstalverzekering af?

De top 5 keuzecriteria voor het uitzoeken van een goed management support buro

Hoe kies je een bureau dat jouw bedrijf het beste kan helpen?

Ondernemer 4

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.