Wat te doen bij boete door VWA door overtreding Rookverbod Horeca


Publicatie datum:

Procedure bij opgelegde boetes door de VWA; hiermee rekt u tijd

Gesponsorde koppelingen

Door de invoering van het rookverbod in de horeca per 1 juli 2008, heeft de Voeding en Waren Autoriteit (VWA) er een taak bijgekregen, namelijk het controleren van de ruim 17.000 horeca gelegenheden op het naleven van ht rookverbod. Als een horeca-gelegenheid een boete krijgt is het niet iedereen duidelijk hoe men het beste reageren kan. Die procedure met tips wordt hieronder verklaard. De bedoeling is om tijd te rekken zodat de bodemprocedure die nu tegen de staat loopt, duidelijke uitspraken doet omtrent de (n)rechtmatigheid van de Tabakswet tbv de Horeca. Het kan dan zijn dat uw boete helemaal niet meer betaald hoeft te worden.

Hoe gaat zo'n boete proces nu in zijn werk?

Over het algmeen komt de VWA eerst met een zogenaamde Klachtenbrief. Dat kunnen er ook meerdere zijn alvorens over te gaan tot een aankondiging dat er een Boetrapport wordt opgemaakt.

Het is verstandig om direct uw zienswijze te geven op deze aankondiging, maar dat hoeft niet. U kunt ook wachten tot het Boetrapport binnen is en dan de zienswijze geven. Maar omdat de VWA in voorkomende gevallen wisselend heeft gereageerd én daar nog geen jurisprudentie over is, is het beter te voorkomen dan te genezen en eventueel twee keer de zienswijze in te sturen. Al deze tijd betaald u nog geen boete..

Als dan een reactie volgt vanuit de VWA op uw zienswijze en zij willen toch tot boete en/of strafvervolging overgaan komt het hiernavolgende traject.

Het betreft dan: een proforma bezwaarschrift: hierin wordt op nader door u aan te voeren gronden bezwaar aangetekend tegen een bepaalde boetebeschikking.

Een aanvullend bezwaarschrift: hierin staan de gronden van het bezwaar. Het gaat dan om algemene bezwaren tegen het rookverbod. Eventuele specifieke omstandigheden met betrekking tot de aan u opgelegde boete, zult u zelf in het document moeten bijzetten. Hiervoor zal ruimte worden opengelaten.

Het proces voor het instellen van bezwaar is als volgt:Bij ontvangst van de definitieve boetebeschikking (die volgt na het 'voornemen tot boeteoplegging') gaat een bezwaartermijn van zes weken lopen vanaf de datum die op de boetebeschikking staat vermeld.U moet binnen die termijn van zes weken het standaard proforma bezwaarschrift indienen. Hierin wordt aangegeven tegen welke boetebeschikking bezwaar wordt ingesteld en hierin wordt de Minister verzocht om een nadere termijn te stellen voor de aanvulling van de gronden van het bezwaar.

Om zoveel mogelijk tijdwinst te boeken, is het verstandig als het proforma bezwaarschrift net voor de afloop van de zes weken bezwaartermijn wordt ingediend.Het café dat tijdig proforma bezwaar heeft ingediend krijgt van de Minister een nadere termijn voor aanvulling van de gronden van het bezwaar (vaak 4 weken).Binnen die nadere termijn voor aanvulling van de gronden moet u het standaard aanvullend bezwaarschrift indienen, eventueel aangevuld met eigen op- en aanmerkingen.

Om tijdwinst te boeken, is het wederom verstandig het aanvullend bezwaarschrift helemaal tegen het einde van die nadere termijn in te dienen.De Minister zal dan een datum bepalen voor een hoorzitting bij het Ministerie van VWS te Den Haag. Op die hoorzitting kunt u de bezwaren mondeling toelichten ten overstaan van een adviescommissie van het Ministerie. Deze commissie adviseert de Minister over de te nemen beslissing m.b.t. het ingediende bezwaar. De Minister hoeft dat advies niet te volgen; hij kan daarvan gemotiveerd afwijken. U kunt zelf beslissen of u de hoorzitting wilt bijwonen, het is niet verplicht.

Na de hoorzitting volgt binnen een aantal weken het advies van de commissie en het besluit van de Minister op het bezwaar.Na het bezwaar is er een termijn van zes weken om bij de Rechtbank Rotterdam in beroep te gaan tegen de beslissing op het bezwaar.

Er zijn een tweetal processen geweest waarin de rechters wisselende uitspraken hebben gedaan.

Een goede site om het actuele nieuws te volgen is www.hiermaghetwel.nl

U kunt ook lid worden van de Stichting Red de Kleine Horeca die de belangen wil behartigen van ondernemers met en zonder personeel en die tegen het rookverbod zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Zoek je werk?

Hier vind je handige tips voor het zoeken naar werk

De herkomst van de sticker

De herkomst van de sticker kent een aparte geschiedenis. In de jaren '80 werd de sticker voor het eerst commercieel gebruikt.

Acme, de fabrikant van goedkope Tornado Kit’s, boeken, CD's, kleding, auto’s en juwelen.

Ben je op zoek naar consumptiegoederen dan is Acme de juiste keuze voor jou.

Juwelier Hannink Deventer, voordelige trouwringen, sieraden en horloges.

Juwelier Hannink is al sinds 1959 een begrip in Deventer. Hannink Juwelier staat voor ouderwetse kwaliteit en service tegen betaalbare prijzen.

Robert Cialdini en de basisregels voor ondernemers

Robert Cialdini beschreef in zijn boek 'Invloed, de zes geheimen van het overtuigen' regels die elke ondernemer moet kennen.

Wordt gevonden in Google

Veel mensen willen met hun website goed gevonden worden in Google. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking?

Waarom investeren in een huisstijl ontwerp?

Redenen waarom een huisstijl ontwerp rendabel is voor je organisatie.

Hoe schrijf ik een zakelijke brief?

Handige tips en richtlijnen voor het schrijven van een zakelijke brief.

Ondernemer 12:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Voordelen bedrijfsruimte huren in Tilburg

Bent u op zoek naar een bedrijfsruimte te huur? Ontdek alle voordelen van een bedrijfruimte huren in Tilburg.

Geschiedenis van Jan Tabak

In 1687 startte Jan Jacobsz nabij het gehucht Bussum, in het stadje Naarden een herberg. Jan Jacobsz was in die dagen “Flessiaan”, wat wil zeggen dat hij een caféhouder of slijter was.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?

Wat is het belang van Rusland bij een boycot van alle groente en fruit uit Europa?

Decision making unit.

Wat een disicion making unit is, doet en nodig heeft.

De gemeente in het Nederlands staatsbestel

Beschrijving van het begrip ´gemeenten´ en een weergave van de belangrijkste taken en doelen

Wat is het doel van Just in time (JIT) management?

Wat is het verschil tussen JIT of het Nederlandse OHN (op het nippertje) management?

Zakelijk Relatiegeschenken voor effectieve marketing

Als het gaat om print-en tv-reclame, het maakt niet veel nodig om het publiek om de advertentie overslaan, het zou moeilijk zijn om mensen die zich volledig richten op de advertenties in deze media, en minder nog steeds loyaliteit op te bouwen in de richting van het merk op basis van deze vondst advertenties.

Tips voor een goede winkelinrichting

Hoe u met een goede winkelinrichting uw omzet kunt verhogen.

Speelgoed speciaal voor je geliefde kleintjes

TY knuffels zijn niet het enige product dat wij bieden.

Een kapsalon starten met comfortabele kappersstoelen

Wanneer je als kapper of kapster zelf een kapperszaakje gaat beginnen komt er heel wat voor kijken voordat je de eerste klant daadwerkelijk gaat knippen. Er moet aan heel veel dingen gedacht worden.

Het aanbiedingsgesprek: je salaris

Als ict werkgever een goed en marktconform salaris bieden wordt steeds lastiger. Zorg dat niet alleen jouw vacature eruit springt, maar ook je salaris en secundaire voorwaarden eruit springen ten opzichte van je concurrenten.

Een reclamebord, zodat je gezien wordt

Laat je onderneming opvallen, niet alleen met digitale middelen, maar ook met een reclamebord van hardkern trespa

Videoconferencing en webcasting

Met videoconferencing en webcasting kunt u als bedrijf verschillende kanten op. Een gesprek of een complete vergadering met partijen op diverse locaties.

Outsourcing: kostenbesparing of geldverspilling?

Outsourcing is een nieuw fenomeen en een trend anno 2012. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van uitbesteding? Brengt het kosten met zich mee, of wordt er bespaard?

Kun je meer verkopen door betere reclame teksten?

Het visuele aspect en de aanbieding van een advertentie zijn belangrijk maar je kunt echt veel meer verkopen door betere reclame teksten.

Beleving binnen de retailsector

Voor mijn opleiding heb ik een tijd terug een interessant essay geschreven, over de soorten belevenissen in vrijetijdsystemen