Wat te doen bij boete door VWA door overtreding Rookverbod Horeca


Publicatie datum:

Procedure bij opgelegde boetes door de VWA; hiermee rekt u tijd

Gesponsorde koppelingen

Door de invoering van het rookverbod in de horeca per 1 juli 2008, heeft de Voeding en Waren Autoriteit (VWA) er een taak bijgekregen, namelijk het controleren van de ruim 17.000 horeca gelegenheden op het naleven van ht rookverbod. Als een horeca-gelegenheid een boete krijgt is het niet iedereen duidelijk hoe men het beste reageren kan. Die procedure met tips wordt hieronder verklaard. De bedoeling is om tijd te rekken zodat de bodemprocedure die nu tegen de staat loopt, duidelijke uitspraken doet omtrent de (n)rechtmatigheid van de Tabakswet tbv de Horeca. Het kan dan zijn dat uw boete helemaal niet meer betaald hoeft te worden.

Hoe gaat zo'n boete proces nu in zijn werk?

Over het algmeen komt de VWA eerst met een zogenaamde Klachtenbrief. Dat kunnen er ook meerdere zijn alvorens over te gaan tot een aankondiging dat er een Boetrapport wordt opgemaakt.

Het is verstandig om direct uw zienswijze te geven op deze aankondiging, maar dat hoeft niet. U kunt ook wachten tot het Boetrapport binnen is en dan de zienswijze geven. Maar omdat de VWA in voorkomende gevallen wisselend heeft gereageerd én daar nog geen jurisprudentie over is, is het beter te voorkomen dan te genezen en eventueel twee keer de zienswijze in te sturen. Al deze tijd betaald u nog geen boete..

Als dan een reactie volgt vanuit de VWA op uw zienswijze en zij willen toch tot boete en/of strafvervolging overgaan komt het hiernavolgende traject.

Het betreft dan: een proforma bezwaarschrift: hierin wordt op nader door u aan te voeren gronden bezwaar aangetekend tegen een bepaalde boetebeschikking.

Een aanvullend bezwaarschrift: hierin staan de gronden van het bezwaar. Het gaat dan om algemene bezwaren tegen het rookverbod. Eventuele specifieke omstandigheden met betrekking tot de aan u opgelegde boete, zult u zelf in het document moeten bijzetten. Hiervoor zal ruimte worden opengelaten.

Het proces voor het instellen van bezwaar is als volgt:Bij ontvangst van de definitieve boetebeschikking (die volgt na het 'voornemen tot boeteoplegging') gaat een bezwaartermijn van zes weken lopen vanaf de datum die op de boetebeschikking staat vermeld.U moet binnen die termijn van zes weken het standaard proforma bezwaarschrift indienen. Hierin wordt aangegeven tegen welke boetebeschikking bezwaar wordt ingesteld en hierin wordt de Minister verzocht om een nadere termijn te stellen voor de aanvulling van de gronden van het bezwaar.

Om zoveel mogelijk tijdwinst te boeken, is het verstandig als het proforma bezwaarschrift net voor de afloop van de zes weken bezwaartermijn wordt ingediend.Het café dat tijdig proforma bezwaar heeft ingediend krijgt van de Minister een nadere termijn voor aanvulling van de gronden van het bezwaar (vaak 4 weken).Binnen die nadere termijn voor aanvulling van de gronden moet u het standaard aanvullend bezwaarschrift indienen, eventueel aangevuld met eigen op- en aanmerkingen.

Om tijdwinst te boeken, is het wederom verstandig het aanvullend bezwaarschrift helemaal tegen het einde van die nadere termijn in te dienen.De Minister zal dan een datum bepalen voor een hoorzitting bij het Ministerie van VWS te Den Haag. Op die hoorzitting kunt u de bezwaren mondeling toelichten ten overstaan van een adviescommissie van het Ministerie. Deze commissie adviseert de Minister over de te nemen beslissing m.b.t. het ingediende bezwaar. De Minister hoeft dat advies niet te volgen; hij kan daarvan gemotiveerd afwijken. U kunt zelf beslissen of u de hoorzitting wilt bijwonen, het is niet verplicht.

Na de hoorzitting volgt binnen een aantal weken het advies van de commissie en het besluit van de Minister op het bezwaar.Na het bezwaar is er een termijn van zes weken om bij de Rechtbank Rotterdam in beroep te gaan tegen de beslissing op het bezwaar.

Er zijn een tweetal processen geweest waarin de rechters wisselende uitspraken hebben gedaan.

Een goede site om het actuele nieuws te volgen is www.hiermaghetwel.nl

U kunt ook lid worden van de Stichting Red de Kleine Horeca die de belangen wil behartigen van ondernemers met en zonder personeel en die tegen het rookverbod zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Presentatie

Tips voor het geven van een presentatie

Zoek je werk?

Hier vind je handige tips voor het zoeken naar werk

Outsourcing: kostenbesparing of geldverspilling?

Outsourcing is een nieuw fenomeen en een trend anno 2012. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van uitbesteding? Brengt het kosten met zich mee, of wordt er bespaard?

Wat te doen bij boete door VWA door overtreding Rookverbod Horeca

Procedure bij opgelegde boetes door de VWA; hiermee rekt u tijd

Een hok of kooi waar je huisdier plezier in heeft

Voor ons is het meest belangrijk dat jij tevreden bent en wij zorgen er dan ook voor dat onze producten van hoge kwaliteit zijn.

Hoe kies je een nieuw CMS?

Is je bedrijf toe aan een (nieuw) CMS? Hoe kies je de juiste die bij je wensen en je bedrijf past?

Ondernemer 2

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Thuiswerk - bijverdienste - Foobie - na 8 maanden ervaring

Ook al een tijdje opzoek naar een serieuse en betrouwbare bijverdienste van thuis uit? Misschien is dit wel iets voor jou?

Tips ter preventie van overval bij bedrijven

Bang voor een overval of inbraak? Hier enkele tips welke je als ondernemer toe kunt passen om de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

Goedkope gebruikte smartphones, tablets, games etc. met garantie bij Cex.

Je bent gek als je nieuw koopt als je voordelig gebruikte smartphones, tablets, games etc. kunt kopen met garantie bij Cex

Een auto huren voor uw zakenreis

De voor- en nadelen van de verschillende manieren van een auto huren voor een zakenreis.

Verschillende manieren om kunststof te bewerken

Hier lees je op welke manieren je kunststof kunt bewerken.

Zakelijk Relatiegeschenken voor effectieve marketing

Als het gaat om print-en tv-reclame, het maakt niet veel nodig om het publiek om de advertentie overslaan, het zou moeilijk zijn om mensen die zich volledig richten op de advertenties in deze media, en minder nog steeds loyaliteit op te bouwen in de richting van het merk op basis van deze vondst advertenties.

Verschillende typen boten te koop

Er zijn veel verschillende soorten boten op de markt. Het volgende beschrijft in het kort de meest voorkomende types van boten Verkopen.

De gemeentelijke organen

Een beschrijving van de belangrijkste gemeentelijke organen

Nu 30% korting op gekleurde/geprinte achterwanden en meer!

Profiteer nu van de vele tijdelijke aanbiedingen bij A&A Glashandel! Zo krijgt u tot en met 31 mei maar liefst 30% korting op glazen achterwanden met een kleur of print.

Thuiswerk en ervaringen

Een hopeloze zoektocht naar eerlijk administratief thuiswerk en de ervaringen daarmee.

Laat Klanten Je Bedrijf Verkennen Met Een Virtuele Tour

Voor bedrijven heeft een virtual tour een groot aantal voordelen. Het helpt ze om je bedrijf te verkennen. Deze interactieve technologie dient als een uitstekende marketing tool.

Wat is de beperkingentheorie of Theory of constraints (TOC)?

TOC is een managementtheorie, ontwikkeld door Eliyahu Goldratt. Wat is TOC management?

Hoog in Google.de! Hoe doe je dat?

Hoog in de Duitse Google is voor veel mensen een probleem, leer nu hoe je dit zelf kunt doen of laten uitbesteden!

LinkedIn: hét digitale netwerkplatform voor professionals

‘Wat is LinkedIn nou precies en wat kan ik ermee?’, ‘Hoe maak ik een interessant en onderscheidend profiel?’, ‘Hoe vind ik een baan via LinkedIn?’

Al meer dan 500 freelance technisch en bouwkundig tekenaars op Freelancenetwork.be

Op de homepage kun je bovenaan direct in de zoekrobot technisch tekenen selecteren en men krijgt dan onmiddellijk een overzicht van de kandidaten.

Tips voor beginnende modellen (voorafgaand aan de fotoshoot)

Handige tips voor beginnende modellen die gaan werken met amateur-fotografen. Het eerste deel.

Ondernemers tip 3

Van wie zijn ideeen?

Groenpoets

Greenwashing of echt MVO?