Kennismaking met Getronics


Publicatie datum:

Getronics een bekende onderneming. Maar hoe is deze ontstaan?

Gesponsorde koppelingen

In dit hoofdstuk geven we antwoord op de twee vragen. Allereerst gaan we het hebben over de vraag welke producten/diensten Getronics PinkRoccade op dit moment levert. En vervolgens gaan we in op de vraag hoe de geschiedenis van Getronics PinkRoccade er eigenlijk heeft uitgezien. De laatste vraag is ook erg van belang omdat Getronics vaak betrokken bij overnames. En deze overnames kunnen goed blijken, maar soms kunnen overnames ook te hoog zijn gegrepen...

 

 

Kennismaking met Getronics

Wat doet Getronics?

 Getronics PinkRoccade (voor het gemak in het vervolg: Getronics) helpt al sinds 1983 organisaties met het aankopen en beheren van software en licenties. Ook kunnen uitgebreide adviezen worden gegeven over de aankoop en het beheren. Getronics raakt hierin steeds verder gespecialiseerd en dat wordt door veel klanten sterk gewaardeerd. De klanten van Getronics variëren van klein- tot grootzakelijke gebruikers en multinationals. Maar Getronics is niet alleen actief binnen het bedrijfsleven maar ook bij de lokale- en centrale overheid.[1] Kort samengevat is Getronics dus een aanbieder van oplossingen en diensten voor de professionele gebruiker op het gebied van ICT.

 De diensten die Getronics grofweg aanbied zijn:

Adviseren en ontwerpen Bouwen en implementeren van software Beheren van de geïmplementeerde software

 Geschiedenis Getronics

 Getronics is een bedrijf dat erg bekent is geworden door zijn vele overnames is het verleden. Daarom is het ook een erg boeiend bedrijf om naar te kijken en de geschiedenis van uit te diepen. Getronics is dus bekent geworden doordat ze door de overnames steeds groter groeiden. Maar de overnames zijn niet altijd geslaagd... Daarom willen we in deze geschiedkundige terugblik ook speciaal onze aandacht vestigen op de Wang-overname.

 In 1887 richten Groeneveld, Van der Pol & Co's Elektronische Fabriek NV een technisch installatiebedrijf op voor nutsbedrijven en de bouw- en scheepsindustrie. De zaken lopen zo goed dat binnen enkele tientallen jaren het bedrijf uitgroeit tot een beursgenoteerde onderneming. Het bedrijf kreeg op de beurs de naam: Groenpol NV. In 1968 fuseert Groenpol NV met een ander beursgenoteerd bedrijf. Dit bedrijf heet: Geveke. Zo wordt de naam van het nieuwe bedrijf: Geveke & Groenpol NV.[2]

 Maar dan wordt het bedrijf in 1970 overgenomen door SHV NV. SHV heeft toen ook het bedrijf van de Amsterdamse effectenbeurs gehaald. Ook verdeelt SHV de Geveke & Groenpol organisatie in een installatiedivisie en een sales-divisie met de naam Groenpol Industrial Sales. Omdat het bedrijf in de jaren daaropvolgend uit gaat breiden naar het buitenland, wordt de naam in 1972 veranderd in Geveke Electronics.

 In 1983 redt Ton Risseeuw Getronics - dat dan nog Geveke Electronics heet - van een roemloze ondergang. Voor deze tijd droeg het bedrijf verschillende namen en had nog geen grote bekendheid. Twee jaar later al gaat de elektronica-onderneming naar de beurs. In 1988 wordt dan vervolgens de naam van Geveke Electronics NV afgekort naar Getronics. Het bedrijf neemt snel in omvang toe door de vele overnames die het doet. Ook gaat Getronics zich officieel steeds meer richten op de automatiseringsdienstverlening, waar ze zich daarvoor vooral richten op het aanbieden van hardware. Maar voor de overname van Wang (zie Wang-overname) bestaat vijftig procent van de omzet nog steeds uit hardware. Hier durft Getronics niet openlijk voor uit te komen. Het is dan ook omzet die heimelijk in de boeken verdwijnt onder de noemer ‘dienstverlening'. De resultaten van de onderneming tot dit moment goed en de aandeelhouders worden nooit teleurgesteld.[3]

 Getronics is dus steeds groter gegroeid door de overnames die het heeft gedaan in de loop der jaren. Maar door de overname van het bedrijf Wang Global komt Getronics erg in de problemen...

 Wang-overname (belangrijke gebeurtenis op korte termijn)

 Door de overname van Wang Global in 1999 wilde Getronics, de leverancier van ICT-diensten en systemen, op middellange termijn marktleider worden in Europa. Maar Getronics wilde ook in andere werelddelen een prominente rol gaan spelen. Kort na de overname van Wang dacht men dat alles liep zoals gepland. Na enkele maanden leverde de overname al resultaten op. Het aandeel van Getronics zat ook sterk in de lift. Binnen enkele maanden steeg het aandeel van 44 euro naar 76,30 euro. Deze stijging was vooral te danken aan de hoge winstverwachtingen van analisten. Getronics wilde een bedrijf overnemen dat erg sterk stond in Europa. Daardoor zagen ze de overname van een Amerikaans bedrijf als een unieke kans om Europese aanwezigheid te creëren. Getronics was echter veel kleiner dan Wang Global. Bij Getronics waren op dat moment 12000 werknemers, bij Wang 23000. Door de overname van Wang zat in een klap de omzet van Getronics voor 70% in Europa en bijna 23% in de VS.

 In de praktijk willen zulke grote overnames nog wel eens verkeerd aflopen, maar volgens de toenmalige directeur Cees van Luijk verliep de overname gesmeerd. Met de miljardenaankoop van Wang Global in 1999, belandde Getronics op de 9e plaats van de top-10 grootste aankopen in 1999. Getronics moest voor de overname van Wang Global maar liefst 3,7 miljard gulden betalen.

Maar door de overname kreeg Getronics jaarlijks wel ongeveer Fl 150 mln extra goowill-afschrijvingen voor de kiezen. Een paar jaar voor de overname was dat nog de jaarwinst van de ICT-dienstverlener  Dit is een van de oorzaken geweest dat de Wang-overname totaal is mislukt. Er moest zwaar worden afgeboekt. De solvabiliteit was eind 2002 vijf procent negatief.De koers daalde ook als een baksteen (zie beurskoers in de loop der tijd), en Getronics heeft een tijd op de rand van faillissement gestaan.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Tapijt laten reinigen door Tapijt Reinigen Den Haag

Vies Tapijt? Laat uw tapijt professioneel reinigen voor goed resultaat.

Speelgoed speciaal voor je geliefde kleintjes

TY knuffels zijn niet het enige product dat wij bieden.

Speurders.nl, marktplaats Speurders

Op Speurders.nl vind je aanbiedingen, tweedehands en nieuw, te koop gevraagd en aangeboden.

Hoe verdien je veel geld met kliederwerk?

Je hoeft niet te kunnen schilderen om veel geld te verdienen met kliederwerk. Hoe verdien je veel geld met kliederwerk?

Hoe je een goede spreker wordt

Tien tips om een goede te spreker te worden.

Het fabeltje van zonnepanelen en zonne-energie

In 10 jaar tijd je zonnepanelen terugverdienen? Een modern fabeltje.

Ondernemer 11:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Verschillende concurrentiestrategieën

Een klein artikel met een uitleg over verschillende concurrentiestrategieën

Verplichtingen als zelfstandig ondernemer

Zelfstandigheid betekent vrijheid, maar betekent ook verplichtingen.

Waarop letten bij het aanschaffen van een heftruck?

Een aantal punten die belangrijk zijn bij het aanschaffen van een heftruck.

Administratiekantoor altijd handig!

Benieuwd naar de werking van een administratiekantoor?

Acquisitie, een kunstvorm voor ondernemers

Acquisitie is misschien niet zo je ding, maar wel noodzakelijk om je bedrijf overeind te houden.

Wat is de kracht van een goed logo?

Een goed logo moet eigentijds zijn en dus om de paar jaar worden gerestyled.

Ondernemer 8

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gamma Holding overgenomen door Gilde en Parcom

Gamma holding is overgenomen door Parcom en Gilde Buy out partners

Eigen bedrijf beginnen? Wees voorzichtig!

Een eigen bedrijf beginnen, wie wil dat niet?

Robert Cialdini en de basisregels voor ondernemers

Robert Cialdini beschreef in zijn boek 'Invloed, de zes geheimen van het overtuigen' regels die elke ondernemer moet kennen.

Altijd prijs bij Blokker is je reinste flauwekul.

Volgens de “Blokker deelt uit” kraskaart die je krijgt bij iedere aankoop heb je altijd prijs. Dit is dus niet zo.

10 Gouden tips ter voorbereiding op je sollicitatiegesprek!

Hoe bereid ik mijzelf het beste voor op een sollicitatiegesprek.

Zalando Kleding nu uit met nieuwe zomer collectie

Online winkelen is altijd al een grote hulp voor drukke mensen.

Decision making unit.

Wat een disicion making unit is, doet en nodig heeft.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?

Wat is het belang van Rusland bij een boycot van alle groente en fruit uit Europa?

Een auto huren voor uw zakenreis

De voor- en nadelen van de verschillende manieren van een auto huren voor een zakenreis.

De gemeentelijke organen

Een beschrijving van de belangrijkste gemeentelijke organen

Nertsenfokkers, zijn dat ondernemers?

Nertsenfokkers willen een claim indienen als dit verboden wordt.