Ondernemer 5


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische sector in volle gang is, lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verleden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 5:

In de begintijd van wat nu Nederland genoemd wordt, was er sprake van een zeer overzichtelijke samenleving. Wat jagers/vissers/ verzamelaars, vervolgens de eerste primitieve boerenhoeves en het ontstaan van dorpen en steden, vaak langs handelsroutes, bij doorwaadbare plaatsen enzovoort. Het klassieke gemengde bedrijf werd opgesplitst en nu zoveel duizend jaar later kunnen we spreken van een redelijk vernuftig in elkaar zittend geheel, de meest recente uitkomst van het groeiproces samenleving en tussenstation op weg naar ….. Zoals de subtitel van deze reeks luidt : “Alles stroomt en niets blijft hetzelfde”. Nu in 2009 zou je kunnen zeggen is er sprake van een stroomversnelling en is wat meer stuurmanskunst vereist. Angst en paniek zijn slechte raadgevers, de ouders van het kind met de naam “Probleem”. Het is juist een tijd met mogelijkheden, uitdagingen, met name voor de Ondernemers.

Het Nederlandse Rechtstelsel is met de ontwikkeling van de samenleving meegegroeid, van eenvoudig gewoonterecht, met als opperste gezag stamoudsten en later bestuurders als graven, hertogen en bisschoppen, tot een vrij complex systeem waar, in tegenstelling tot de vele griezelverhalen die ik u ook kan vertellen, wel degelijk ook voor de leek bruikbaar inzicht in te krijgen is. Het gehele stelsel van wetten, rechtsregels, verordeningen, Algemene maatregelen van Bestuur, noem maar op valt uiteen in twee hoofdgroepen te weten Dwingend recht en Aanvullend recht.

Van dwingend recht mag niet afgeweken worden, doet u dat wel dan volgen strafmaatregelen, bijvoorbeeld intrekking van uw Milieuvergunning waardoor uw bedrijfsuitoefening per direct moet stoppen en uw inkomstenstroom stilstaat. Nog afgezien van het feit dat u uw lopende opdrachten niet kunt afmaken en misschien reeds vooruitbetaalde gelden moet terugbetalen, die u al in voorraden geïnvesteerd heeft, uitgegeven dus. Of uw klant haalt zijn deadline niet en wijst u fijntjes op de boeteclausule, opgenomen in het met hem gesloten contract.

Aanvullend recht is het gedeelte van het geschreven recht dat in werking treedt als partijen onderling niets geregeld hebben. Een goed voorbeeld is het erfrecht. U huurt voor uw onderneming een leuk pand van uw vader maar deze laat geen testament opmaken bij de notaris, waarin bijvoorbeeld uw zekerheid van huisvesting bij zijn overlijden is geregeld. Op wat voor manier dan ook, echter niet strijdig met enige strafrechtelijke bepaling. Direct na zijn overlijden blijken uw broers en/of zusters zich rijk te rekenen en hebben de opbrengst van de verkoop van het pand al een “nuttige besteding gegeven. U bezit niet de middelen om het bedrag op te brengen noch de mogelijkheid om deze te verkrijgen, een met hypotheek gedekte lening. Einde bedrijf. Niets geregeld en het aanvullende erfrecht lost het op, niet in uw (ondernemers)belang.

De samenleving bestaat altijd uit consumenten, dat zijn in dit verhaal alle inwoners van Nederland. Deze groep verdient haar benodigde geldmiddelen als werknemer of zelfstandig ondernemer, gemakshalve iedereen met een inschrijving bij Kamer van Koophandel.Het produktieve deel van de Nederlandse economie kent eenvoudig gesteld twee sectoren, de Publieke sector, de Overheid en al haar instellingen,en de consumenten en ondernemers, samen de Particuliere sector. Deze verdeling leidt tot splitsing van het Nederlandse Recht in twee hoofdgroepen, het Publiekrecht en Privaatrecht.

Het publiekrecht is het geheel van wetten enzovoort, dwingend en aanvullend, wat de verhouding regelt tussen de overheidsorganen onderling en de verhouding tussen de Overheid en de particuliere sector, de consumenten en particuliere bedrijven. Het privaatrecht regelt de verhouding tussen alle partijen in de particuliere sector, en bestaat voornamelijk uit aanvullend recht voor zover het privaatrecht beschreven is. Ter bescherming van de particuliere consument zijn er wel wat beschermingsmaatregelen in opgenomen, maar voor 99% van de overeenkomsten die u sluit als Ondernemer bent u op uw gezonde verstand aangewezen en de ervaringen van u, uw collega's en al uw voorgangers.

Raak niet in paniek, u bent/wordt Ondernemer en hebt gekozen voor een bepaalde mate van vrijheid van handelen, niets leuker dan braakliggende terreinen en pionieren, en bedenk: "Wie zacht stapt komt verder". Een oud Chinees gezegde.

Tenslotte houd altijd in gedachte u bent de eindverantwoordelijke, degene die Alleen staat als het op de afrekening van uw handelen en nalaten aankomt. Uw adviseurs, advocaten en zo? Die hebben het veel te druk, maar komt u gerust een keer langs. Tenzij u nog aardig wat geld heeft, maar dat kunt u beter gebruiken voor uw nieuwe zaak. Die ervaringen uit het verleden, uw zelfverkregen kennis, konden wel eens goud waard zijn.

Bent u al hard aan het werk? Met name de Kamer van Koophandel is de bron voor de eerste kennis over de relatie van uw bedrijf en de Overheid.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Wat wordt er verkocht bij de moderne drogist.

De moderne drogist verkoopt van alles, wat wordt er het meest verkocht bij de moderne drogist?

Ondernemer 2

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Decision making unit.

Wat een disicion making unit is, doet en nodig heeft.

De kunst van het verleiden van de consument.

De consument is steeds moeilijker te verleiden, het is dus de kunst om de consument te verleiden.

Receptioniste wordt gastvrouw

Wat doet een receptioniste precies en welke taken behoren bij de functie?

Acme, de fabrikant van goedkope Tornado Kit’s, boeken, CD's, kleding, auto’s en juwelen.

Ben je op zoek naar consumptiegoederen dan is Acme de juiste keuze voor jou.

merktemplate.

Wat een merktemplate is en hoe die opgebouwd wordt.

Wat is de beperkingentheorie of Theory of constraints (TOC)?

TOC is een managementtheorie, ontwikkeld door Eliyahu Goldratt. Wat is TOC management?

Waarop letten bij het aanschaffen van een heftruck?

Een aantal punten die belangrijk zijn bij het aanschaffen van een heftruck.

Sunlite Supply maakt het mogelijk om huizenbezitters zonnepanelen systemen aan te schaffen

Hoe is het mogelijk om nog in de recessie geld te besparen?

Eigen bedrijf beginnen? Wees voorzichtig!

Een eigen bedrijf beginnen, wie wil dat niet?

Verplichtingen als zelfstandig ondernemer

Zelfstandigheid betekent vrijheid, maar betekent ook verplichtingen.

Een zakelijke brief schrijven

Wat komt er allemaal kijken bij het schrijven van een zakelijke brief, in dit artikel een klein overzicht

Toeleverancier

voordelen en nadelen van toeleveranciers

Ondernemers tip 3

Van wie zijn ideeen?

Extras voor op kantoor

Lees hier alles over hoe je je werknemers motiveert.

Tips ter preventie van overval bij bedrijven

Bang voor een overval of inbraak? Hier enkele tips welke je als ondernemer toe kunt passen om de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

De voordelen van PVC vloeren even op een rijtje

De allernieuwste trend op het gebied van vloeren zijn op dit moment de PVC vloeren, dit prachtige product is bijna niet te onderscheiden van een echte houtenvloer.

De Voordelen van Dropshipping

Wat is Dropshipping en Wat zijn de voordelen ervan?

Nertsenfokkers, zijn dat ondernemers?

Nertsenfokkers willen een claim indienen als dit verboden wordt.

Verschillende concurrentiestrategieën

Een klein artikel met een uitleg over verschillende concurrentiestrategieën

Hoe je een goede spreker wordt

Tien tips om een goede te spreker te worden.

Klantentrouw

Tien tips om klanten te behouden.

Ondernemer 16 (slot)

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Thuiswerk - bijverdienste - Foobie - na 8 maanden ervaring

Ook al een tijdje opzoek naar een serieuse en betrouwbare bijverdienste van thuis uit? Misschien is dit wel iets voor jou?