Ondernemer 5


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische sector in volle gang is, lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verleden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 5:

In de begintijd van wat nu Nederland genoemd wordt, was er sprake van een zeer overzichtelijke samenleving. Wat jagers/vissers/ verzamelaars, vervolgens de eerste primitieve boerenhoeves en het ontstaan van dorpen en steden, vaak langs handelsroutes, bij doorwaadbare plaatsen enzovoort. Het klassieke gemengde bedrijf werd opgesplitst en nu zoveel duizend jaar later kunnen we spreken van een redelijk vernuftig in elkaar zittend geheel, de meest recente uitkomst van het groeiproces samenleving en tussenstation op weg naar ….. Zoals de subtitel van deze reeks luidt : “Alles stroomt en niets blijft hetzelfde”. Nu in 2009 zou je kunnen zeggen is er sprake van een stroomversnelling en is wat meer stuurmanskunst vereist. Angst en paniek zijn slechte raadgevers, de ouders van het kind met de naam “Probleem”. Het is juist een tijd met mogelijkheden, uitdagingen, met name voor de Ondernemers.

Het Nederlandse Rechtstelsel is met de ontwikkeling van de samenleving meegegroeid, van eenvoudig gewoonterecht, met als opperste gezag stamoudsten en later bestuurders als graven, hertogen en bisschoppen, tot een vrij complex systeem waar, in tegenstelling tot de vele griezelverhalen die ik u ook kan vertellen, wel degelijk ook voor de leek bruikbaar inzicht in te krijgen is. Het gehele stelsel van wetten, rechtsregels, verordeningen, Algemene maatregelen van Bestuur, noem maar op valt uiteen in twee hoofdgroepen te weten Dwingend recht en Aanvullend recht.

Van dwingend recht mag niet afgeweken worden, doet u dat wel dan volgen strafmaatregelen, bijvoorbeeld intrekking van uw Milieuvergunning waardoor uw bedrijfsuitoefening per direct moet stoppen en uw inkomstenstroom stilstaat. Nog afgezien van het feit dat u uw lopende opdrachten niet kunt afmaken en misschien reeds vooruitbetaalde gelden moet terugbetalen, die u al in voorraden geïnvesteerd heeft, uitgegeven dus. Of uw klant haalt zijn deadline niet en wijst u fijntjes op de boeteclausule, opgenomen in het met hem gesloten contract.

Aanvullend recht is het gedeelte van het geschreven recht dat in werking treedt als partijen onderling niets geregeld hebben. Een goed voorbeeld is het erfrecht. U huurt voor uw onderneming een leuk pand van uw vader maar deze laat geen testament opmaken bij de notaris, waarin bijvoorbeeld uw zekerheid van huisvesting bij zijn overlijden is geregeld. Op wat voor manier dan ook, echter niet strijdig met enige strafrechtelijke bepaling. Direct na zijn overlijden blijken uw broers en/of zusters zich rijk te rekenen en hebben de opbrengst van de verkoop van het pand al een “nuttige besteding gegeven. U bezit niet de middelen om het bedrag op te brengen noch de mogelijkheid om deze te verkrijgen, een met hypotheek gedekte lening. Einde bedrijf. Niets geregeld en het aanvullende erfrecht lost het op, niet in uw (ondernemers)belang.

De samenleving bestaat altijd uit consumenten, dat zijn in dit verhaal alle inwoners van Nederland. Deze groep verdient haar benodigde geldmiddelen als werknemer of zelfstandig ondernemer, gemakshalve iedereen met een inschrijving bij Kamer van Koophandel.Het produktieve deel van de Nederlandse economie kent eenvoudig gesteld twee sectoren, de Publieke sector, de Overheid en al haar instellingen,en de consumenten en ondernemers, samen de Particuliere sector. Deze verdeling leidt tot splitsing van het Nederlandse Recht in twee hoofdgroepen, het Publiekrecht en Privaatrecht.

Het publiekrecht is het geheel van wetten enzovoort, dwingend en aanvullend, wat de verhouding regelt tussen de overheidsorganen onderling en de verhouding tussen de Overheid en de particuliere sector, de consumenten en particuliere bedrijven. Het privaatrecht regelt de verhouding tussen alle partijen in de particuliere sector, en bestaat voornamelijk uit aanvullend recht voor zover het privaatrecht beschreven is. Ter bescherming van de particuliere consument zijn er wel wat beschermingsmaatregelen in opgenomen, maar voor 99% van de overeenkomsten die u sluit als Ondernemer bent u op uw gezonde verstand aangewezen en de ervaringen van u, uw collega's en al uw voorgangers.

Raak niet in paniek, u bent/wordt Ondernemer en hebt gekozen voor een bepaalde mate van vrijheid van handelen, niets leuker dan braakliggende terreinen en pionieren, en bedenk: "Wie zacht stapt komt verder". Een oud Chinees gezegde.

Tenslotte houd altijd in gedachte u bent de eindverantwoordelijke, degene die Alleen staat als het op de afrekening van uw handelen en nalaten aankomt. Uw adviseurs, advocaten en zo? Die hebben het veel te druk, maar komt u gerust een keer langs. Tenzij u nog aardig wat geld heeft, maar dat kunt u beter gebruiken voor uw nieuwe zaak. Die ervaringen uit het verleden, uw zelfverkregen kennis, konden wel eens goud waard zijn.

Bent u al hard aan het werk? Met name de Kamer van Koophandel is de bron voor de eerste kennis over de relatie van uw bedrijf en de Overheid.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Public Relations

De taken en manier van gebruiken van de Public Relations afdeling

Gamma Holding overgenomen door Gilde en Parcom

Gamma holding is overgenomen door Parcom en Gilde Buy out partners

Tapijt laten reinigen door Tapijt Reinigen Den Haag

Vies Tapijt? Laat uw tapijt professioneel reinigen voor goed resultaat.

De gemeente in het Nederlands staatsbestel

Beschrijving van het begrip ´gemeenten´ en een weergave van de belangrijkste taken en doelen

Administratiekantoor altijd handig!

Benieuwd naar de werking van een administratiekantoor?

Een eigen bedrijf, geldmachine of valkuil.

welke vragen stelt de startend ondernemer zichzelf voordat hij besluit om een bedrijf te starten.

Wat is de kracht van een goed logo?

Een goed logo moet eigentijds zijn en dus om de paar jaar worden gerestyled.

Eigen bedrijf beginnen? Wees voorzichtig!

Een eigen bedrijf beginnen, wie wil dat niet?

Goede productfoto vergroot de verkoop van product

Vooral op internet bepaalt de kwaliteit van de productfoto of een product wel of niet verkocht wordt.

Ondernemer 3

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Speurders.nl, marktplaats Speurders

Op Speurders.nl vind je aanbiedingen, tweedehands en nieuw, te koop gevraagd en aangeboden.

Slim inkopen

Verschillende manieren om geld te verdienen met je inkoop, zonder ingewikkelde poespas.

Implementatie strategieën

Beschrijving van verschillende implementatie strategieën.

Groenpoets

Greenwashing of echt MVO?

De evolutie van het onderhoud in de elektromechanica.

Ontwikkelingen in engineering, onderhoud en service in de elektromechanica.

Is dropshipping de oplossing voor webshops?

Hoe kan dropshipping je helpen om een succesvolle webshop te runnen?

De zakelijke man kan niet zonder een portemonnee

Een veelzijdig en bijna onmisbaar accessoire voor de zakelijke man is de portemonnee. Niet alleen geld, maar ook visitekaartjes kunnen heel gemakkelijk opgeborgen worden.

Inschatting van het frauderisico op grond van COS 240

Een korte handleiding voor de inschatting van het frauderisico op grond van COS 240

Welke starters moeten een bedrijfsplan maken?

Een bedrijfsplan maken is een must voor elke ondernemer. Maak een ondernemersplan en wordt meer succesvol.

Laat Klanten Je Bedrijf Verkennen Met Een Virtuele Tour

Voor bedrijven heeft een virtual tour een groot aantal voordelen. Het helpt ze om je bedrijf te verkennen. Deze interactieve technologie dient als een uitstekende marketing tool.

Ondernemer 13:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Videoconferencing en webcasting

Met videoconferencing en webcasting kunt u als bedrijf verschillende kanten op. Een gesprek of een complete vergadering met partijen op diverse locaties.

Wie zijn de 5 rijkste mensen ter wereld?

Je hebt veel rijke mensen maar wie zijn de rijkste?

De verandering van de marketinggedachte.

de verandering van de marketing activiteit en gerichtheid door de jaren heen.

Transportband: de drijvende kracht voor veel bedrijven

Een transportband kan in veel branches ingezet worden. Er zijn veel verschillende soorten transportbanden in gebruik.