Ondernemer 6


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische wereld in volle gang is, lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verleden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 6:

Nog even verder op het verschijnsel Overheid. De samenleving is een levend geheel wat opgebouwd is uit mensen, u en ik en alle anderen die er zijn waarvan we het bestaan wel of niet persoonlijk kennen. Om het geheel leefbaar te houden is er een instituut ontstaan dat aangeduid wordt met het woord Overheid. Het geheel van organisaties wat zich bezig houdt met wet- en regelgeving en uiteraard de handhaving daarvan. De top van dit instituut wordt gevormd door wat in de boeken over Staatsrecht wordt beschreven als Koning en Staten-Generaal, de uiteindelijke wetgevende macht. Het samenspel van de Ministers, Parlement en Eerste Kamer met daarbij een toch niet te onderschatten rol voor de Koningin. Dit is de organisatie van het Bestuur van ons land, onze samenleving. Het is de wisselwerking tussen samenleving en Overheid die leidt tot het opstellen en afkondigen van wetten. Politiek is iets anders.

Politiek is het spel om deel uit mogen maken van het Bestuur, via in eerste instantie de verkiezing in het Parlement. In de Nederlandse democratie betekent dit dat Politieke Partijen eens in de zoveel tijd de strijd met elkaar aangaan om zoveel mogelijk zetels te krijgen en vervolgens als de rust na de strijd is weergekeerd eens gaan overleggen hoe het verder moet. Het is in mijn visie een een illusie dat de Overheid een leidinggevende rol speelt, in de zin van loods zijn, richtinggever. Het is de samenleving in zijn geheel die de richting aangeeft en de taak van de Overheid een en ander in goede banen te leiden en ervoor te zorgen, door wet en regelgeving dat het niet “uit de hand loopt”. Het kernpunt van overheidsbeleid moet altijd gericht zijn op het collectief belang en niet het belang van een individu, al of niet een grote multinationale onderneming, ten koste van het geheel. Voor u als ondernemer is het dus van belang uw plannen te toetsen aan het geheel van wet en regelgeving en dat heeft niets te maken met de Politiek.

 In het boek Oorlog en Vrede van Tolstoi, uitgegeven in de jaren 1867-1869 trof ik het volgende citaat aan:

 “Iedere bestuurder denkt in rustige vreedzame tijden dat de hele onder zijn jurisdictie vallende bevolking slechts door zijn inspanningen vooruitgang boekt, en in het besef van de eigen onvervangbaarheid ligt voor de bestuurder de beloning voor zijn moeite en inspanning. Het is begrijpelijk zolang de historische zee rustig is de loodsbestuurder, die zich vanuit zijn wankele bootje met zijn bootshaak aan het schip van het volk vasthoudt, waardoor hijzelf vooruitkomt , denkt dat het schip waaraan hij zich vasthoudt door zijn inspanningen vooruitgaat. Maar als er een storm opsteekt , de zee woelig wordt en het schip zelf in beweging komt , dan is een dergelijke waanvoorstelling onmogelijk. Het schip vaart zijn eigen zelfstandige machtige koers , de bootshaak reikt niet tot het zich voortbewegende schip en de bestuurder wordt plotseling vanuit zijn positie als machthebber, als de bron van kracht tot een nietige, nutteloze en zwakke persoon.”

Het zijn de ondernemers, door de eeuwen heen, door wiens inspanningen de huidige samenleving is gevormd en zal worden gevormd. Leiders bestaan slechts bij de gratie van het getolereerd worden door de samenleving en worden afgerekend op hun waarde door diezelfde samenleving. Wat u ook voor zaak runt, een kleine islamitische slagerij/groentewinkel, marktstal, groothandel in machineonderdelen, fabrikant van hoogwaardige technische componenten, het is de optelsom van met name de ondernemersactiviteiten die de samenleving vorm en richting geeft.

Diezelfde samenleving is uw toetssteen en beslist uiteindelijk over uw voortbestaan, zoals nu de bank- en verzekeringswereld gewogen en te licht is bevonden. De kern van de huidige tijd, 2009 is de toename van het collectief bewustzijn, we zijn als individu geen slaven meer, maar ieder op zich onderdeel van een groter geheel. Als u dit voor ogen houdt bij uw ondernemersplannen, kan succes, continuïteit, niet uitblijven. De rest is planning en organisatie en begin ik de volgende aflevering met de juridische organisatie van de onderneming.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Oplichting via Marktplaats? Hoe ik werd opgelicht door een gestoord oude vrouwtje.

Je koopt in goed vertrouwen een smartphone van een oud vrouwtje maar ze blijkt een notoire oplichtster.

Wat wordt er verkocht bij de moderne drogist.

De moderne drogist verkoopt van alles, wat wordt er het meest verkocht bij de moderne drogist?

Energiebesparende en milieuvriendelijke inrichting van je kantoor

Ook bij de inrichting van ons kantoor kunnen we rekening houden met het milieu, bovendien besparen we op die manier veel geld uit.

Acquisitie, een kunstvorm voor ondernemers

Acquisitie is misschien niet zo je ding, maar wel noodzakelijk om je bedrijf overeind te houden.

Acme, de fabrikant van goedkope Tornado Kit’s, boeken, CD's, kleding, auto’s en juwelen.

Ben je op zoek naar consumptiegoederen dan is Acme de juiste keuze voor jou.

Wat te doen bij boete door VWA door overtreding Rookverbod Horeca

Procedure bij opgelegde boetes door de VWA; hiermee rekt u tijd

Zalando Kleding nu uit met nieuwe zomer collectie

Online winkelen is altijd al een grote hulp voor drukke mensen.

Een zakelijke brief schrijven

Wat komt er allemaal kijken bij het schrijven van een zakelijke brief, in dit artikel een klein overzicht

Videoconferencing en webcasting

Met videoconferencing en webcasting kunt u als bedrijf verschillende kanten op. Een gesprek of een complete vergadering met partijen op diverse locaties.

Journalistiek schrijven.

Het schrijven van journalistieke stukken op een eenvoudige manier.

Ondernemer 15

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Alles over www.consumentenbond.nl

Consumentenbond. Onafhankelijke tests van meer dan 2000 producten en diensten. Bekijk de testresultaten en bespaar tijd én geld.

De gemeentelijke organen

Een beschrijving van de belangrijkste gemeentelijke organen

Telemarketing

Wat houdt telemarkteting nu eigenlijk in? Duidelijke uitleg en opsommingen.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?

Wat is het belang van Rusland bij een boycot van alle groente en fruit uit Europa?

Het intelectueel eigendomsrecht.

Het recht dat men heeft op zijn eigen geestelijke creatie.

Force majeure-clausules, een vergelijkend onderzoek

Een vergelijkend onderzoek van vier force majeure-clausules in internationale contracten.

Belangrijke tips bij het kopen van een konijnenhok

Konijnen zijn over het algemeen leuke en schattige huisdieren, aardige beestjes die van knuffelen houden en graag rondrennen.

LinkedIn: hét digitale netwerkplatform voor professionals

‘Wat is LinkedIn nou precies en wat kan ik ermee?’, ‘Hoe maak ik een interessant en onderscheidend profiel?’, ‘Hoe vind ik een baan via LinkedIn?’

Een eigen bedrijf, geldmachine of valkuil.

welke vragen stelt de startend ondernemer zichzelf voordat hij besluit om een bedrijf te starten.

Plan van Aanpak

Voor een goede start van een project is een Plan van Aanpak noodzakelijk.

Presentatie

Tips voor het geven van een presentatie

Wat zijn je rechten met een arbeidscontract van een half jaar? Deel 1 vrije dagen.

Bijna niemand krijgt meer direct een vast arbeidscontract, wat zijn je rechten met een arbeidscontract van een b.v. een half jaar?

Wordt gevonden in Google

Veel mensen willen met hun website goed gevonden worden in Google. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking?

Ondernemers tip 3

Van wie zijn ideeen?