Ondernemer 7


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische wereld in volle gang is lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verelden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 7

Als zeiler, bij voorkeur op wat groter water waar de kant niet altijd zichtbaar is, ben ik gewend regelmatig positie op te maken en vervolgens te bepalen hoe verder, wat ik daarbij nodig heb en waar rekening mee te houden. Net zoiets als ’s morgens wakker worden, tenslotte het vervolg van de persoonlijke reis. In dit licht wil ik even kort ingaan op het begrip dualiteit. Een mens op zich is niet meer dan gewoon één. En het getal één is buitengewoon saai, daar kun je niets mee beginnen. Eén keer één is één, één gedeeld door één is één. Optellen en aftrekken - rekenkundig gezien - kan niet, want er is maar één 1, dus delen en vermenigvuldigen kan ook al niet.

Aristoteles zou ooit gesteld hebben: “Met het breken van de Eén, nam het wereldgebeuren een aanvang”. Ik was er zelf niet bij, dus moet ik enige voorzichtigheid betrachten met het toeschrijven van het citaat..

Dualiteit houdt in dat u uw ideeën om gaat zetten in woorden en deze daadwerkelijk gaat uitvoeren. U splitst een deel van uzelf af. Een beter voorbeeld dan het ondernemingsplan is er niet. Het is niet meer dan ideeën in een, ook voor derden begrijpelijk taalgebruik, voorzien van eveneens begrijpelijke berekeningen, op papier zetten met als eindresultaat uw eigen onderneming. Die onderneming neemt op zijn/haar beurt een geheel eigen plaats in binnen de samenleving met u als gezagvoerder en zal een eigen leven gaan leiden, met u op de brug als schipper/loods, of gaat er vandoor, u achterlatend omdat u niet oplette of ten onder omdat u de krachten die u omgeven, waaronder de menselijke samenleving , verkeerd heeft ingeschat. Naast uw leven als mens met zijn basisbehoeften, heeft u een tweede Ik gecreëerd, u als ondernemer, waar weer andere aandachtspunten in het dagelijks bestaan uit voortvloeien.

Uit de samenleving is het bank- en verzekeringswezen ontstaan, ooit in de geschiedenis, dat vervolgens een geheel eigen leven is gaan leiden, steeds verder van de samenleving af, geleid door werknemers, geen ondernemers, met als eindresultaat totale vervreemding en derhalve verval, als beginpunt van een gehele nieuwe organisatie en bemand door een totaal andere bemanning. Wat betreft de riante beloningen in het licht van de povere prestaties moet u maar denken aan wat Mark Twain ooit schreef in een kort verhaal, opgenomen in de bundel The Complete Short Stories, :”the less a man knows the bigger the noise he makes and the higher the salary he commands”.

Inmiddels bent u hard aan het werk en heeft u het conceptplan al bijna rond of schaaft daar nog aan: Op basis van uw kennis en vaardigheden de kernactiviteit bepaald, uw afzetgebied in kaart gebracht, uw concurrentie ingeschat, en wat besprekingen gevoerd met potentiële klanten. Hun ideeën kunnen wel eens leiden tot aanpassingen in uw product/dienst. In de hedendaagse samenleving komt in ieder geval de notie op van hergebruik. Niet meer het gedachteloos oppompen van olie en gas, winnen van mineralen, delfstoffen, maar eens kijken of er in datgene wat we niet meer nodig hebben, het Afval, mogelijkheden zitten voor hergebruik. Of door duurzame productie grondstoffen verkrijgen die aanmerkelijk goedkoper zijn, milieutechnisch makkelijker afbreekbaar en derhalve weer opgenomen kunnen worden in de kringloop. Bij Avebe, een Coöperatie, is men vergevorderd met de mogelijkheden van aardappelzetmeel. In de kledingindustrie komt biologisch geteelde katoen meer en meer naar voren en worden ook al weer plannen gekoesterd voor de productie en verwerking van brandnetel- en hennepvezels. De laatstgenoemde was de grondstof waar de zeilen van de VoC schepen van werden gemaakt. Oersterk en de teelt van de hennepplant is minder veeleisend dan die van katoen: Minder ziektegevoelig, weinig tot geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is er altijd plaats voor kunstvezels, zoals nu ook gebruikelijk. Veel kleding bestaat uit een combinatie van bijvoorbeeld wol en polyamide of katoen en acryl. Eenzijdig denken, met oogkleppen op, is het begin van het einde van elke onderneming. Een ondernemer stelt zijn eigen grenzen binnen de ruimte die samenleving hem biedt en kijkt met één oog altijd naar de toekomst en de gevolgen van zijn/haar handelen voor die toekomst. Het wegmoffelen van een partij autobanden in een leuk natuurgebiedje is leuk voor de betreffende ondernemer. Geld geïnd en het afval voor “weinig” verwerkt. Maar als hij met zijn kinderen door een bosgebied loopt, waar de vorige avond een keukenleverancier op zijn manier het afvalprobleem heeft opgelost, is hij in staat de Overheid van zijn verontwaardiging op de hoogte te stellen. Tot Kamervragen aan toe.

Goed. U heeft uw positie bepaald en gaat verder: “In welke vorm moet ik mijn onderneming gieten?” Alles wat hiervoor en in de volgende afleveringen geschreven werd en nog zal worden (ik heb tot 24 april a.s. de tijd) heeft daarmee te maken. Kiest u voor de handhaving van de status van natuurlijk persoon, voor die van rechtspersoon voor uw onderneming, of voor een combinatie van beiden? Het Nederlands Recht biedt een keur aan mogelijkheden. Persoonlijk ben ik nog altijd van mening: de Nederlandse nationaliteit is zo gek nog niet.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Ondernemers tip 3

Van wie zijn ideeen?

Hoe vind je de beste maaimachine?

De eerste maaimachine is automatisch de beste maaimachine, maar hoe vind je de eerste maaimachine?

De zakelijke man kan niet zonder een portemonnee

Een veelzijdig en bijna onmisbaar accessoire voor de zakelijke man is de portemonnee. Niet alleen geld, maar ook visitekaartjes kunnen heel gemakkelijk opgeborgen worden.

Waarom investeren in een huisstijl ontwerp?

Redenen waarom een huisstijl ontwerp rendabel is voor je organisatie.

Een eigen bedrijf, geldmachine of valkuil.

welke vragen stelt de startend ondernemer zichzelf voordat hij besluit om een bedrijf te starten.

De Voordelen van Dropshipping

Wat is Dropshipping en Wat zijn de voordelen ervan?

Kun je meer verkopen door betere reclame teksten?

Het visuele aspect en de aanbieding van een advertentie zijn belangrijk maar je kunt echt veel meer verkopen door betere reclame teksten.

Geschiedenis van Jan Tabak

In 1687 startte Jan Jacobsz nabij het gehucht Bussum, in het stadje Naarden een herberg. Jan Jacobsz was in die dagen “Flessiaan”, wat wil zeggen dat hij een caféhouder of slijter was.

Voordelen bedrijfsruimte huren in Tilburg

Bent u op zoek naar een bedrijfsruimte te huur? Ontdek alle voordelen van een bedrijfruimte huren in Tilburg.

Wat is er zo mooi aan om multimiljonair te zijn?

Iedereen droomt er van om rijk te worden maar wat is er zo mooi aan rijk zijn?

Thuiswerk en ervaringen

Een hopeloze zoektocht naar eerlijk administratief thuiswerk en de ervaringen daarmee.

Inschatting van het frauderisico op grond van COS 240

Een korte handleiding voor de inschatting van het frauderisico op grond van COS 240

Alles over www.consumentenbond.nl

Consumentenbond. Onafhankelijke tests van meer dan 2000 producten en diensten. Bekijk de testresultaten en bespaar tijd én geld.

Goede productfoto vergroot de verkoop van product

Vooral op internet bepaalt de kwaliteit van de productfoto of een product wel of niet verkocht wordt.

Sunlite Supply maakt het mogelijk om huizenbezitters zonnepanelen systemen aan te schaffen

Hoe is het mogelijk om nog in de recessie geld te besparen?

Het intelectueel eigendomsrecht.

Het recht dat men heeft op zijn eigen geestelijke creatie.

Het fabeltje van zonnepanelen en zonne-energie

In 10 jaar tijd je zonnepanelen terugverdienen? Een modern fabeltje.

Verschillende typen boten te koop

Er zijn veel verschillende soorten boten op de markt. Het volgende beschrijft in het kort de meest voorkomende types van boten Verkopen.

Thuiswerk - bijverdienste - Foobie - na 8 maanden ervaring

Ook al een tijdje opzoek naar een serieuse en betrouwbare bijverdienste van thuis uit? Misschien is dit wel iets voor jou?

Groenpoets

Greenwashing of echt MVO?

Ondernemer 15

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Welke starters moeten een bedrijfsplan maken?

Een bedrijfsplan maken is een must voor elke ondernemer. Maak een ondernemersplan en wordt meer succesvol.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?

Wat is het belang van Rusland bij een boycot van alle groente en fruit uit Europa?

Ondernemer 8

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Hoe verder met het winkelbestand?

Nu een deel van de grote retail dreigt om te vallen, wat is dan het antwoord van de zelfstandige middenstand?