Ondernemer 7


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische wereld in volle gang is lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verelden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 7

Als zeiler, bij voorkeur op wat groter water waar de kant niet altijd zichtbaar is, ben ik gewend regelmatig positie op te maken en vervolgens te bepalen hoe verder, wat ik daarbij nodig heb en waar rekening mee te houden. Net zoiets als ’s morgens wakker worden, tenslotte het vervolg van de persoonlijke reis. In dit licht wil ik even kort ingaan op het begrip dualiteit. Een mens op zich is niet meer dan gewoon één. En het getal één is buitengewoon saai, daar kun je niets mee beginnen. Eén keer één is één, één gedeeld door één is één. Optellen en aftrekken - rekenkundig gezien - kan niet, want er is maar één 1, dus delen en vermenigvuldigen kan ook al niet.

Aristoteles zou ooit gesteld hebben: “Met het breken van de Eén, nam het wereldgebeuren een aanvang”. Ik was er zelf niet bij, dus moet ik enige voorzichtigheid betrachten met het toeschrijven van het citaat..

Dualiteit houdt in dat u uw ideeën om gaat zetten in woorden en deze daadwerkelijk gaat uitvoeren. U splitst een deel van uzelf af. Een beter voorbeeld dan het ondernemingsplan is er niet. Het is niet meer dan ideeën in een, ook voor derden begrijpelijk taalgebruik, voorzien van eveneens begrijpelijke berekeningen, op papier zetten met als eindresultaat uw eigen onderneming. Die onderneming neemt op zijn/haar beurt een geheel eigen plaats in binnen de samenleving met u als gezagvoerder en zal een eigen leven gaan leiden, met u op de brug als schipper/loods, of gaat er vandoor, u achterlatend omdat u niet oplette of ten onder omdat u de krachten die u omgeven, waaronder de menselijke samenleving , verkeerd heeft ingeschat. Naast uw leven als mens met zijn basisbehoeften, heeft u een tweede Ik gecreëerd, u als ondernemer, waar weer andere aandachtspunten in het dagelijks bestaan uit voortvloeien.

Uit de samenleving is het bank- en verzekeringswezen ontstaan, ooit in de geschiedenis, dat vervolgens een geheel eigen leven is gaan leiden, steeds verder van de samenleving af, geleid door werknemers, geen ondernemers, met als eindresultaat totale vervreemding en derhalve verval, als beginpunt van een gehele nieuwe organisatie en bemand door een totaal andere bemanning. Wat betreft de riante beloningen in het licht van de povere prestaties moet u maar denken aan wat Mark Twain ooit schreef in een kort verhaal, opgenomen in de bundel The Complete Short Stories, :”the less a man knows the bigger the noise he makes and the higher the salary he commands”.

Inmiddels bent u hard aan het werk en heeft u het conceptplan al bijna rond of schaaft daar nog aan: Op basis van uw kennis en vaardigheden de kernactiviteit bepaald, uw afzetgebied in kaart gebracht, uw concurrentie ingeschat, en wat besprekingen gevoerd met potentiële klanten. Hun ideeën kunnen wel eens leiden tot aanpassingen in uw product/dienst. In de hedendaagse samenleving komt in ieder geval de notie op van hergebruik. Niet meer het gedachteloos oppompen van olie en gas, winnen van mineralen, delfstoffen, maar eens kijken of er in datgene wat we niet meer nodig hebben, het Afval, mogelijkheden zitten voor hergebruik. Of door duurzame productie grondstoffen verkrijgen die aanmerkelijk goedkoper zijn, milieutechnisch makkelijker afbreekbaar en derhalve weer opgenomen kunnen worden in de kringloop. Bij Avebe, een Coöperatie, is men vergevorderd met de mogelijkheden van aardappelzetmeel. In de kledingindustrie komt biologisch geteelde katoen meer en meer naar voren en worden ook al weer plannen gekoesterd voor de productie en verwerking van brandnetel- en hennepvezels. De laatstgenoemde was de grondstof waar de zeilen van de VoC schepen van werden gemaakt. Oersterk en de teelt van de hennepplant is minder veeleisend dan die van katoen: Minder ziektegevoelig, weinig tot geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is er altijd plaats voor kunstvezels, zoals nu ook gebruikelijk. Veel kleding bestaat uit een combinatie van bijvoorbeeld wol en polyamide of katoen en acryl. Eenzijdig denken, met oogkleppen op, is het begin van het einde van elke onderneming. Een ondernemer stelt zijn eigen grenzen binnen de ruimte die samenleving hem biedt en kijkt met één oog altijd naar de toekomst en de gevolgen van zijn/haar handelen voor die toekomst. Het wegmoffelen van een partij autobanden in een leuk natuurgebiedje is leuk voor de betreffende ondernemer. Geld geïnd en het afval voor “weinig” verwerkt. Maar als hij met zijn kinderen door een bosgebied loopt, waar de vorige avond een keukenleverancier op zijn manier het afvalprobleem heeft opgelost, is hij in staat de Overheid van zijn verontwaardiging op de hoogte te stellen. Tot Kamervragen aan toe.

Goed. U heeft uw positie bepaald en gaat verder: “In welke vorm moet ik mijn onderneming gieten?” Alles wat hiervoor en in de volgende afleveringen geschreven werd en nog zal worden (ik heb tot 24 april a.s. de tijd) heeft daarmee te maken. Kiest u voor de handhaving van de status van natuurlijk persoon, voor die van rechtspersoon voor uw onderneming, of voor een combinatie van beiden? Het Nederlands Recht biedt een keur aan mogelijkheden. Persoonlijk ben ik nog altijd van mening: de Nederlandse nationaliteit is zo gek nog niet.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Implementatie factoren die het implementatieproces beïnvloeden.

Beschrijving van verschillende factoren die het implementatieproces kunnen beïnvloeden.

Outsourcing: kostenbesparing of geldverspilling?

Outsourcing is een nieuw fenomeen en een trend anno 2012. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van uitbesteding? Brengt het kosten met zich mee, of wordt er bespaard?

Een goede toekomst voor je onderneming? Stel je klant centraal.

Je klant in het middelpunt van de belangstelling plaatsen lijkt zo vanzelfsprekend. De meeste ondernemers denken daar de hele dag mee bezig te zijn.

Waar komt de overdreven preutsheid van Google Adsense vandaan?

De seksuele censuur van Google Adsense is heel streng, waar komt die overdreven preutsheid van Google Adsense vandaan?

Oplichting via Marktplaats? Hoe ik werd opgelicht door een gestoord oude vrouwtje.

Je koopt in goed vertrouwen een smartphone van een oud vrouwtje maar ze blijkt een notoire oplichtster.

De Voordelen van Dropshipping

Wat is Dropshipping en Wat zijn de voordelen ervan?

Ondernemer 7

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Tapijt laten reinigen door Tapijt Reinigen Den Haag

Vies Tapijt? Laat uw tapijt professioneel reinigen voor goed resultaat.

20 manieren om je klanten kwijt te raken

Hard werken is voor de meeste ondernemers in het MKB een vanzelfsprekendheid. Een groot deel van de inspanning gaat zitten in het werven en behouden van klanten. Als daardoor de omzet ook naar verwachting wordt waar gemaakt zit je op de goede weg. Toch zijn er een aantal factoren die een deel van je succes kunnen onder

Hoe pas je de beperkingentheorie of Theory of constraints (TOC) toe in de praktijk?

Hoe implementeer je de TOC managementtheorie in de werkelijkheid van een bedrijf?

Hoe verdien je veel geld met kliederwerk?

Je hoeft niet te kunnen schilderen om veel geld te verdienen met kliederwerk. Hoe verdien je veel geld met kliederwerk?

Decision making unit.

Wat een disicion making unit is, doet en nodig heeft.

De zakelijke man kan niet zonder een portemonnee

Een veelzijdig en bijna onmisbaar accessoire voor de zakelijke man is de portemonnee. Niet alleen geld, maar ook visitekaartjes kunnen heel gemakkelijk opgeborgen worden.

Thuiswerk - bijverdienste - Foobie - na 8 maanden ervaring

Ook al een tijdje opzoek naar een serieuse en betrouwbare bijverdienste van thuis uit? Misschien is dit wel iets voor jou?

Presentatie

Tips voor het geven van een presentatie

De evolutie van het onderhoud in de elektromechanica.

Ontwikkelingen in engineering, onderhoud en service in de elektromechanica.

voorbeeld curriculum vitae

Hulp nodig met een Curriculum Vitae? Je hoeft hier alleen maar je gegevens in te vullen!

Zalando Kleding nu uit met nieuwe zomer collectie

Online winkelen is altijd al een grote hulp voor drukke mensen.

Klantentrouw

Tien tips om klanten te behouden.

De gemeentelijke organen

Een beschrijving van de belangrijkste gemeentelijke organen

Hoe kies je een nieuw CMS?

Is je bedrijf toe aan een (nieuw) CMS? Hoe kies je de juiste die bij je wensen en je bedrijf past?

Verschillende typen boten te koop

Er zijn veel verschillende soorten boten op de markt. Het volgende beschrijft in het kort de meest voorkomende types van boten Verkopen.

De kunst van het verleiden van de consument.

De consument is steeds moeilijker te verleiden, het is dus de kunst om de consument te verleiden.

Een kapsalon starten met comfortabele kappersstoelen

Wanneer je als kapper of kapster zelf een kapperszaakje gaat beginnen komt er heel wat voor kijken voordat je de eerste klant daadwerkelijk gaat knippen. Er moet aan heel veel dingen gedacht worden.

Social Media voor bedrijven

Social media voor bedrijven