Ondernemer 7


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische wereld in volle gang is lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verelden, 2009 en de toekomst.

Ondernemer 7

Als zeiler, bij voorkeur op wat groter water waar de kant niet altijd zichtbaar is, ben ik gewend regelmatig positie op te maken en vervolgens te bepalen hoe verder, wat ik daarbij nodig heb en waar rekening mee te houden. Net zoiets als ’s morgens wakker worden, tenslotte het vervolg van de persoonlijke reis. In dit licht wil ik even kort ingaan op het begrip dualiteit. Een mens op zich is niet meer dan gewoon één. En het getal één is buitengewoon saai, daar kun je niets mee beginnen. Eén keer één is één, één gedeeld door één is één. Optellen en aftrekken - rekenkundig gezien - kan niet, want er is maar één 1, dus delen en vermenigvuldigen kan ook al niet.

Aristoteles zou ooit gesteld hebben: “Met het breken van de Eén, nam het wereldgebeuren een aanvang”. Ik was er zelf niet bij, dus moet ik enige voorzichtigheid betrachten met het toeschrijven van het citaat..

Dualiteit houdt in dat u uw ideeën om gaat zetten in woorden en deze daadwerkelijk gaat uitvoeren. U splitst een deel van uzelf af. Een beter voorbeeld dan het ondernemingsplan is er niet. Het is niet meer dan ideeën in een, ook voor derden begrijpelijk taalgebruik, voorzien van eveneens begrijpelijke berekeningen, op papier zetten met als eindresultaat uw eigen onderneming. Die onderneming neemt op zijn/haar beurt een geheel eigen plaats in binnen de samenleving met u als gezagvoerder en zal een eigen leven gaan leiden, met u op de brug als schipper/loods, of gaat er vandoor, u achterlatend omdat u niet oplette of ten onder omdat u de krachten die u omgeven, waaronder de menselijke samenleving , verkeerd heeft ingeschat. Naast uw leven als mens met zijn basisbehoeften, heeft u een tweede Ik gecreëerd, u als ondernemer, waar weer andere aandachtspunten in het dagelijks bestaan uit voortvloeien.

Uit de samenleving is het bank- en verzekeringswezen ontstaan, ooit in de geschiedenis, dat vervolgens een geheel eigen leven is gaan leiden, steeds verder van de samenleving af, geleid door werknemers, geen ondernemers, met als eindresultaat totale vervreemding en derhalve verval, als beginpunt van een gehele nieuwe organisatie en bemand door een totaal andere bemanning. Wat betreft de riante beloningen in het licht van de povere prestaties moet u maar denken aan wat Mark Twain ooit schreef in een kort verhaal, opgenomen in de bundel The Complete Short Stories, :”the less a man knows the bigger the noise he makes and the higher the salary he commands”.

Inmiddels bent u hard aan het werk en heeft u het conceptplan al bijna rond of schaaft daar nog aan: Op basis van uw kennis en vaardigheden de kernactiviteit bepaald, uw afzetgebied in kaart gebracht, uw concurrentie ingeschat, en wat besprekingen gevoerd met potentiële klanten. Hun ideeën kunnen wel eens leiden tot aanpassingen in uw product/dienst. In de hedendaagse samenleving komt in ieder geval de notie op van hergebruik. Niet meer het gedachteloos oppompen van olie en gas, winnen van mineralen, delfstoffen, maar eens kijken of er in datgene wat we niet meer nodig hebben, het Afval, mogelijkheden zitten voor hergebruik. Of door duurzame productie grondstoffen verkrijgen die aanmerkelijk goedkoper zijn, milieutechnisch makkelijker afbreekbaar en derhalve weer opgenomen kunnen worden in de kringloop. Bij Avebe, een Coöperatie, is men vergevorderd met de mogelijkheden van aardappelzetmeel. In de kledingindustrie komt biologisch geteelde katoen meer en meer naar voren en worden ook al weer plannen gekoesterd voor de productie en verwerking van brandnetel- en hennepvezels. De laatstgenoemde was de grondstof waar de zeilen van de VoC schepen van werden gemaakt. Oersterk en de teelt van de hennepplant is minder veeleisend dan die van katoen: Minder ziektegevoelig, weinig tot geen gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is er altijd plaats voor kunstvezels, zoals nu ook gebruikelijk. Veel kleding bestaat uit een combinatie van bijvoorbeeld wol en polyamide of katoen en acryl. Eenzijdig denken, met oogkleppen op, is het begin van het einde van elke onderneming. Een ondernemer stelt zijn eigen grenzen binnen de ruimte die samenleving hem biedt en kijkt met één oog altijd naar de toekomst en de gevolgen van zijn/haar handelen voor die toekomst. Het wegmoffelen van een partij autobanden in een leuk natuurgebiedje is leuk voor de betreffende ondernemer. Geld geïnd en het afval voor “weinig” verwerkt. Maar als hij met zijn kinderen door een bosgebied loopt, waar de vorige avond een keukenleverancier op zijn manier het afvalprobleem heeft opgelost, is hij in staat de Overheid van zijn verontwaardiging op de hoogte te stellen. Tot Kamervragen aan toe.

Goed. U heeft uw positie bepaald en gaat verder: “In welke vorm moet ik mijn onderneming gieten?” Alles wat hiervoor en in de volgende afleveringen geschreven werd en nog zal worden (ik heb tot 24 april a.s. de tijd) heeft daarmee te maken. Kiest u voor de handhaving van de status van natuurlijk persoon, voor die van rechtspersoon voor uw onderneming, of voor een combinatie van beiden? Het Nederlands Recht biedt een keur aan mogelijkheden. Persoonlijk ben ik nog altijd van mening: de Nederlandse nationaliteit is zo gek nog niet.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

Plan van Aanpak

Voor een goede start van een project is een Plan van Aanpak noodzakelijk.

Laat Klanten Je Bedrijf Verkennen Met Een Virtuele Tour

Voor bedrijven heeft een virtual tour een groot aantal voordelen. Het helpt ze om je bedrijf te verkennen. Deze interactieve technologie dient als een uitstekende marketing tool.

De gemeente in het Nederlands staatsbestel

Beschrijving van het begrip ´gemeenten´ en een weergave van de belangrijkste taken en doelen

Wie zijn de 5 rijkste mensen ter wereld?

Je hebt veel rijke mensen maar wie zijn de rijkste?

Zalando Kleding nu uit met nieuwe zomer collectie

Online winkelen is altijd al een grote hulp voor drukke mensen.

De verandering van de marketinggedachte.

de verandering van de marketing activiteit en gerichtheid door de jaren heen.

Maatschap

Dit gaat over de bedrijfsvorm maatschap.

De Voordelen van Dropshipping

Wat is Dropshipping en Wat zijn de voordelen ervan?

Een kapsalon starten met comfortabele kappersstoelen

Wanneer je als kapper of kapster zelf een kapperszaakje gaat beginnen komt er heel wat voor kijken voordat je de eerste klant daadwerkelijk gaat knippen. Er moet aan heel veel dingen gedacht worden.

Groenpoets

Greenwashing of echt MVO?

20 manieren om je klanten kwijt te raken

Hard werken is voor de meeste ondernemers in het MKB een vanzelfsprekendheid. Een groot deel van de inspanning gaat zitten in het werven en behouden van klanten. Als daardoor de omzet ook naar verwachting wordt waar gemaakt zit je op de goede weg. Toch zijn er een aantal factoren die een deel van je succes kunnen onder

Verplichtingen als zelfstandig ondernemer

Zelfstandigheid betekent vrijheid, maar betekent ook verplichtingen.

Hoe pas je de beperkingentheorie of Theory of constraints (TOC) toe in de praktijk?

Hoe implementeer je de TOC managementtheorie in de werkelijkheid van een bedrijf?

Tweedehands artikelen online verkopen

Geef je spulletjes een tweede leven en verkoop ze zelf online.

De kunst van het verleiden van de consument.

De consument is steeds moeilijker te verleiden, het is dus de kunst om de consument te verleiden.

Social Media voor bedrijven

Social media voor bedrijven

Linkbuilden

Hoe moet je links ruilen om meer bezoekers te krijgen?

Tapijt laten reinigen door Tapijt Reinigen Den Haag

Vies Tapijt? Laat uw tapijt professioneel reinigen voor goed resultaat.

Hoe verleidt je mensen om op je advertentie te klikken?

Een advertentie plaatsen is 1 maar hoe verleidt je mensen om op je advertentie te klikken.

Schriftelijke communicatie

Hoe communiceer je schriftelijk op een zakelijke manier met verschillende soorten teksten en doelgroepen.

Goedkoop een stamrecht BV oprichten

Hoe kun je het voordeligst een stamrecht BV oprichten inclusief notaris?

Zakelijk Relatiegeschenken voor effectieve marketing

Als het gaat om print-en tv-reclame, het maakt niet veel nodig om het publiek om de advertentie overslaan, het zou moeilijk zijn om mensen die zich volledig richten op de advertenties in deze media, en minder nog steeds loyaliteit op te bouwen in de richting van het merk op basis van deze vondst advertenties.

Geschiedenis van Jan Tabak

In 1687 startte Jan Jacobsz nabij het gehucht Bussum, in het stadje Naarden een herberg. Jan Jacobsz was in die dagen “Flessiaan”, wat wil zeggen dat hij een caféhouder of slijter was.

Ondernemer 7

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Receptioniste wordt gastvrouw

Wat doet een receptioniste precies en welke taken behoren bij de functie?