Ondernemer 9:


Publicatie datum:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Gesponsorde koppelingen

Een schets over het eigen bedrijf. Nu de reorganisatie van de financieel-/economische wereld in volle gang is, lijkt voor velen de eigen onderneming een uitkomst. Een visie op basis van het verleden, 2009 en de toekomst

Ondernemer 9:

Het woord krediet is afgeleid van het Italiaanse woord credere, vertrouwen. Zoals het heden ten dage wordt gebruikt gaat het uitsluitend over geld. De betekenis in enge zin, zeer beperkt en niet dekkend maar wel erg gemakkelijk als je verder ook niet weet hoe het verder moet, maar dat wel denkt te weten. Zelfs Den Haag c.s., regering, parlement en allen daarom heen, op een enkeling na, de roepende in de woestijn, heeft het uitsluitend over geld. Niets is minder waar. De basis van alle vertrouwen begint bij de mens zelf, zelfvertrouwen. Als het individu dat kwijt raakt, gaat het zoeken om het aan te vullen en hoe verder het individu van zichzelf weggaat, hoe groter de ruimte, de onzekerheid, wordt en de bereidheid om genoegen te nemen met wat anderen met stelligheid beweren en vervolgens dat als waarheid aan te nemen. Om zich heen kijkend zoekt het individu bevestiging van zijn nieuwe waarheid en sluit zich aan bij gelijkgestemden. Zo ontstonden/ontstaan culturen, religies, politieke stromingen, gebruiken, zeden, moraal en ………het enorme aantal ADVISEURS, w.o. Spindokters. ( Een aardig boek op dit vlak is de “Angst voor de Vrijheid” van Erich Fromm, uitgegeven in 1941)

In de voorgaande artikelen in deze reeks heb ik de ruimte geschetst waarin de mens zich bevindt, het dagelijkse bestaan, en in zijn onderhoud kan voorzien door ondernemer te worden. Het ondernemer zijn betekent dat u van wat meer zaken op de hoogte moet zijn en vereist bereidheid uw eigen kennis te vergroten. Eenieder die eenmaal de smaak te pakken heeft en zich weet te handhaven, zal niet snel meer terugkeren op zijn schreden. Een ander komt tot de conclusie dat hij/zij er niet voor geschikt is en zoekt weer een baan. Ook een teken van kracht en wijsheid. Niemand past het over een ander te oordelen. Neem altijd de vrijheid over uw eigen lot te beschikken binnen de door u gestelde grenzen op basis van de door u verkregen kennis en inzichten. En altijd met het besef dat uw handelen en nalaten van invloed is op anderen in uw omgeving, zoals uw gezin.
Voor dat grote gebied, het dagelijks leven, gelden spelregels, net als bij Monopolie, Risk, Kolonisten van Catan, Schaken, Dammen, Ganzenbord, teveel om op te noemen. Het geheel van spelregels in dit geval is eenvoudig aan te duiden als het Nederlands Recht, in artikel 5 ben ik daar al kort op ingegaan, en de eerste splitsing op het gebied van raad en daad is die in Notariaat en Advocatuur.

De Notaris is een beëdigde functionaris,  bekend van het opmaken van testamenten, afhandeling van de aan-/verkoop van onroerend goed, betrokken bij de oprichting van rechtspersonen, zoals de overbekende BV, NV, Stichting enzovoort. De controlerende instantie, waar u eventueel met klachten terecht kunt, is de Broederschap. Alles wat gedaan wordt, is mensenwerk, dus ook onder de Notarissen kunnen “ broeders” zitten die hun taken en bevoegdheden wat anders toepassen dan bedoeld, beetje teveel accent op eigen welvaart, en derhalve in opspraak komen. Maar wat in de media daarover wordt bericht betreft het individu, niet het Notariaat. Persoonlijk geef ik voor juridisch advies en uitvoering de voorkeur aan het Notariaat.

De Advocatuur is een ander deel van de rechtspraktijk. Advocaat is de functionele aanduiding van iemand die u bij staat zodra u zich moet verdedigen, u bent betrokken geraakt bij een proces waarbij een Rechter zich zal beraden over het aangevoerde bewijs en vonnis wijst. Een proces is niet meer dan het uitvechten van een conflict waarbij de sterkste wint. Dat is degene die het overtuigende bewijs levert voor de stelling die de Rechter, of Rechters in geval van een meervoudige kamer, als bewezen acht en in het gelijk stelt. Een rechtszaak is goed vergelijkbaar met oorlog, door de Pruisische strateeg Von Clausewitz in zijn boek “Vom Kriege” omschreven als “het moment waarop de politiek is uitgesproken”. De winnaar, ook van een proces, is niet altijd blij. De afhandeling kan zoveel schade hebben toegebracht, uitputting van middelen, gezichtsverlies, dat een conflict beter aan de onderhandelingstafel had kunnen worden opgelost. Maar “de teerling was geworpen”.

Een ondernemer heeft in principe geen advocaat nodig, omdat hij door gedegen juridische advies en “langzaam stappen” conflicten vermijdt. Ik heb het overigens in dit deel niet over de Advocatuur die actief is op het gebied van dwingend recht. Het Strafrecht bijvoorbeeld, een zeer specifiek gebied waar hoge eisen worden gesteld aan de Advocatuur. Met bewondering volg ik motivaties van mensen als de heren Spong, Anker, Knoops,  Hiddema, Plasman en alle anderen, teveel om op te noemen, hoe gruwelijk het feitelijke delict ook is. Daarvan afstand kunnen nemen en de zuiverheid van redeneren niet verliezen, eist een hoog niveau van abstract denken. Of het Publiekrecht waarbij de Overheid de tegenspeler is. Te denken valt aan grote bouwprojecten, milieuzaken, het geval Spijkers, een slepende zaak naar aanleiding van ondeugdelijke landmijnen, waarbij belangen van het individu moeten wijken en niet altijd maatschappelijk nut en noodzaak is aangeduid. Of Arbeids- en Vreemdelingenrecht.

In deze artikelen gaat het over de advocatuur, met kleine a, die zicht bezighoudt met de civiele rechtspraktijk, in deel 5 beschreven als “voorzover het privaatrecht beschreven is”, de huurlingen waar het verdienen van geld voorop staat. Het gebied van “Free Fight, may the best man win”. Alleen de strikte regels van het procesrecht gelden, hoe en wanneer de stukken in te dienen. Ik heb op dit vlak wat ervaring opgedaan als niet-advocaat zijnde en enorm genoten. Zeker voor 24 april a.s. meer hierover, morgen misschien al.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie zakelijk

De gemeentelijke organen

Een beschrijving van de belangrijkste gemeentelijke organen

Verplichtingen als zelfstandig ondernemer

Zelfstandigheid betekent vrijheid, maar betekent ook verplichtingen.

Hoe vind je de beste maaimachine?

De eerste maaimachine is automatisch de beste maaimachine, maar hoe vind je de eerste maaimachine?

Ondernemer 13:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Het intelectueel eigendomsrecht.

Het recht dat men heeft op zijn eigen geestelijke creatie.

De kunst van het verleiden van de consument.

De consument is steeds moeilijker te verleiden, het is dus de kunst om de consument te verleiden.

Groenpoets

Greenwashing of echt MVO?

Goedkope gebruikte smartphones, tablets, games etc. met garantie bij Cex.

Je bent gek als je nieuw koopt als je voordelig gebruikte smartphones, tablets, games etc. kunt kopen met garantie bij Cex

De voordelen van PVC vloeren even op een rijtje

De allernieuwste trend op het gebied van vloeren zijn op dit moment de PVC vloeren, dit prachtige product is bijna niet te onderscheiden van een echte houtenvloer.

Zoek je werk?

Hier vind je handige tips voor het zoeken naar werk

Ondernemer 3

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Toeleverancier

voordelen en nadelen van toeleveranciers

Wat zijn je rechten met een arbeidscontract van een half jaar? Deel 1 vrije dagen.

Bijna niemand krijgt meer direct een vast arbeidscontract, wat zijn je rechten met een arbeidscontract van een b.v. een half jaar?

Extras voor op kantoor

Lees hier alles over hoe je je werknemers motiveert.

Decision making unit.

Wat een disicion making unit is, doet en nodig heeft.

Ondernemer 9:

Het eigen bedrijf, diverse aspecten die van groot belang zijn.

Waarschuwing voor een manager die een rat is? Naschrift bossing oftewel pesten door de baas.

Wij beschouwen het als onze morele plicht om u te waarschuwen voor het volgende.

Een reclamebord, zodat je gezien wordt

Laat je onderneming opvallen, niet alleen met digitale middelen, maar ook met een reclamebord van hardkern trespa

Geld verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate martketing is mogelijk voor iedereen!

Zalando Kleding nu uit met nieuwe zomer collectie

Online winkelen is altijd al een grote hulp voor drukke mensen.

Telemarketing

Wat houdt telemarkteting nu eigenlijk in? Duidelijke uitleg en opsommingen.

Al meer dan 500 freelance technisch en bouwkundig tekenaars op Freelancenetwork.be

Op de homepage kun je bovenaan direct in de zoekrobot technisch tekenen selecteren en men krijgt dan onmiddellijk een overzicht van de kandidaten.

Waarom boycot Rusland groente en fruit uit Europa?

Wat is het belang van Rusland bij een boycot van alle groente en fruit uit Europa?

Opblaasbare bedden – Het beste alternatief voor matrassen

Veel mensen zijn niet in staat te beslissen over welk bed door vragen over grootte, kwaliteit of prijs.

De zakelijke man kan niet zonder een portemonnee

Een veelzijdig en bijna onmisbaar accessoire voor de zakelijke man is de portemonnee. Niet alleen geld, maar ook visitekaartjes kunnen heel gemakkelijk opgeborgen worden.